Teme - linux

 • IBM prevzema družbo Red Hat

  IBM je najavil, da namerava prevzeti vodilnega ponudnika odprtokodnih rešitev, družbo Red Hat. Dogovor naj bi bil vreden impozantnih 34 milijard dolarjev, če bo posel dobil dovoljenje ustreznih agencij, pa bo zaključen predvidoma v drugi polovici leta 2019. IBM bo za delnico Red Hata plačal 190 dolarjev, kar je 60% več od zadnje borzne kotacije. Red Hatove delnice so sicer v poletnem in jesenskem obdobju močno zdrsnile zaradi slabših poslovnih rezultatov.

  Objavljeno: 29.10.2018 07:00več
 • Linus ne zna z ljudmi, zato gre po pomoč in odmor

  Linus Torvalds je ime, ki je najtesneje povezano z Linuxom. Ne le da je napisal prvo jedro, še danes je zadolžen za usklajevanje novih različic jedra. Običajno so Linusova elektronska sporočila ob novih verzijah tehnično dolgočasna, vsakih nekaj mesecev pa monotonijo pretrga kakšen Torvaldsov koleričen izbruh, kjer zmerja po njegovem mnenju nesposobne programerje. To pot pa je njegova pošta še bolj nenavadna – ker je spoznal svoje napake, se je odločil vzeti odmor od razvijanja Linuxovega jedra. A kot zagotavlja, bo nazaj.

  Objavljeno: 18.9.2018 05:00več
 • Spodnja Saška iz Linuxa na Windows

  Davčna uprava v nemški deželi Spodnja Saška bo sledila zgledu Münchna in na več tisoč računalnikov namestila Microsoftov sistem Windows - namesto Linuxove distribucije Open Suse.

  Objavljeno: 30.7.2018 09:00več
 • Chromebooki bodo poganjali Linux aplikacije

  Google je napovedal, da bodo računalniki z operacijskim sistemom Chrome OS, pretežno prenosniki Chromebooks, kmalu lahko poganjali programe napisane za operacijski sistem Linux. Glede na to, da je Chrome OS zasnovan na jedru sistema Linux in spletnem brskalniku Chrome, se zdi to majhna novost, a je potencialno zelo pomembna za uporabnike teh cenejših prenosnikov, ki do bili doslej omejeni na spletne storitve in razmeroma majhen nabor aplikacij specifično narejenih za Chrome OS.

  Objavljeno: 10.5.2018 01:00več
 • Microsoft razvil lastno različico Linuxovega jedra

  Leta 2001 je Steve Ballmer, takrat izvršni direktor Microsofta, v intervjuju dejal, da je Linux podoben raku, ki okuži vse, česar se dotakne. A v zadnjih letih se odnos Microsofta do Linuxa močno spreminja, podjetje v njem vidi dobre možnosti za zaslužek. Pravkar so napovedali Azure Sphere, za katero so razvili lastno različico Linuxovega jedra.

  Objavljeno: 18.4.2018 13:00več
 • Zaradi Intela zamude pri Linuxovem jedru

  Linus Torvalds je objavil različico 4.15 Linuxovega jedra, po njegovih besedah so varnostne ranljivosti v procesorjih močno vplivale na razvojni cikel, ki se je podaljšal za par tednov. Nova različica prinaša kar nekaj izboljšav, med drugim podporo za Intelovo grafiko pri procesorjih Coffee Lake in za AMDjeve kartice Radeon RX Vega. Dodani so tudi popravki za Meltdown/Spectre, a Torvalds pravi, da delo na tem področju še ni povsem končano.

  Objavljeno: 29.1.2018 09:00več
 • München se dokončno poslavlja od Linuxa

  V Münchnu se klavrno končuje projekt Linux, ki se po poldrugem desetletju umika vnovični vrnitvi na Microsoftovo programsko opremo. Velikopotezna migracija ni prinesla želenih rezultatov, zato je pristojni odbor pri mestnem svetu izglasoval popoln prehod na Windows 10 do leta 2020.

  Objavljeno: 14.11.2017 05:00več
 • Samsung z Linuxom

  Samsungov DeX, ki lastnikom zmogljivejših telefonov Galaxy omogoči povezavo z monitorjem in operacijski sistem Android prilagodi za namizno delo, bo kmalu poganjal Linux.

  Objavljeno: 19.10.2017 07:00več
 • Računalnik z ločljivostjo 4K za 25 dolarjev

  Podjetje Pine64, ki ponuja konkurente znamenitim mikroračunalnikom Raspberry Pi je najavil novo generacijo elektronike, ki bo po zmogljivosti presegla vse, kar je trenutno na voljo na tem področju. Novi računalniki z imenom Rock64 Media Board Computer ponujao 64-bitni procesor Rockchip RK3328 s štirimi jedri ARM, do 4 GB RAM (DDR3 s taktom 1,6 GHz) in grafiko Mali-450MP2, ki zmore prikazati video posnetke v ločljivosti 4K in s tehniko HDR10.

  Objavljeno: 10.7.2017 01:00več
 • München bo v sredo glasoval o vrnitvi na Windows

  Utegne se zgoditi, da se bo največji prehod javne uprave na odprto kodo po poldrugem desetletju klavrno končal z vrnitvijo na izhodišče. Mestna uprava v Münchnu bo prihodnji teden glasovala, ali naj se do leta 2021 ponovno vrnejo na Windows in druge Microsoftove rešitve. Predlog podpirata največji stranki v mestnem svetu, SPD in CSU, ki ima skupaj tudi večino glasov. Če bodo vsi njuni svetniki glasovali za, se bo po trinajstih letih eksperimentiranja z Linuxom München vrnil na Windows.

  Objavljeno: 12.2.2017 11:00več