Teme - linux

 • Tisoči okuženih spletnih strežnikov Linux s šifriranimi datotekami

  V spletu se širi nova različica izsiljevalskega virusa z imenom Lilocked (ali Lilu), ki napada predvsem spletne strežnike z operacijskim sistemom Linux.

  Objavljeno: 8.9.2019 09:30več
 • Rget kot varnejša alternativa Wget

  Program Wget je že dve desetletji standard za prenos datotek, razširjen predvsem v svetu Unixa in Linuxa, novi rget pa funkcionalnost razširi s samodejnim in varnim preverjanjem integriteto prenesenih datotek.

  Objavljeno: 6.8.2019 10:20več
 • Linux je že prevladujoči operacijski sistem na Microsoftovem oblaku Azure

  Sasha Levin, Microsoftov razvijalec za jedro Linux je v prošnji za pripustitev Microsofta v Linuxovo varnostno listo zapisal, da je Linux na Microsoftovi oblačni platformi Azure že prehitel Windows Server.

  Objavljeno: 1.7.2019več
 • Objavljeno: 19.6.2019 09:00več
 • Windows z Linuxom že na voljo

  Microsoft je izdal različico operacijskega sistema Windows 10 s pravim Linux jedrom, ki je na voljo članom testnega programa Windows Insider.

  Objavljeno: 15.6.2019 07:00več
 • V Windows prihaja Linuxovo jedro!

  Microsoft je sporočil, da bo imela prihodnja inačica Windows 10 vgrajeno pravo Linuxovo jedro. Namesto emuliranega podsistema, ki so ga uvedli v Windows 10 in omogoča uporabo Linuxovih ukazov in knjižnic, bodo v navidezni stroj dodali polno Linuxovo jedro. (Da se razumemo, jedro Windows ostaja NT.)

  Objavljeno: 7.5.2019 13:00več
 • Jedro Linux 5.0 je že na voljo

  Tri leta po izidu štirice smo dočakali izid nove velike različice jedra Linux Kernel 5.0. Kljub novi vodilni številki gre zgolj za stopnjevano nadaljevanje štirice, saj avtorji številčenje ne uporabljajo nujno za dodajanje novih funkcionalnosti. S tem povedano, Linus Torvalds namiguje na pomembne spremembe, ki jih bomo videli odslej naprej.

  Objavljeno: 7.3.2019 09:00več
 • Kritični popravek za Debianov Apt

  Včeraj je varnostni raziskovalec Max Justicz objavil varnostno luknjo v programu Apt, ki v Debian Linuxu (in njegovih izpeljankah, tudi popularnemu Ubuntuju) skrbi za upravljanje s programi (namestitev, nadgradnjo, odstranitev, itd).

  Objavljeno: 23.1.2019 11:00več
 • IBM prevzema družbo Red Hat

  IBM je najavil, da namerava prevzeti vodilnega ponudnika odprtokodnih rešitev, družbo Red Hat. Dogovor naj bi bil vreden impozantnih 34 milijard dolarjev, če bo posel dobil dovoljenje ustreznih agencij, pa bo zaključen predvidoma v drugi polovici leta 2019. IBM bo za delnico Red Hata plačal 190 dolarjev, kar je 60% več od zadnje borzne kotacije. Red Hatove delnice so sicer v poletnem in jesenskem obdobju močno zdrsnile zaradi slabših poslovnih rezultatov.

  Objavljeno: 29.10.2018 07:00več
 • Linus ne zna z ljudmi, zato gre po pomoč in odmor

  Linus Torvalds je ime, ki je najtesneje povezano z Linuxom. Ne le da je napisal prvo jedro, še danes je zadolžen za usklajevanje novih različic jedra. Običajno so Linusova elektronska sporočila ob novih verzijah tehnično dolgočasna, vsakih nekaj mesecev pa monotonijo pretrga kakšen Torvaldsov koleričen izbruh, kjer zmerja po njegovem mnenju nesposobne programerje. To pot pa je njegova pošta še bolj nenavadna – ker je spoznal svoje napake, se je odločil vzeti odmor od razvijanja Linuxovega jedra. A kot zagotavlja, bo nazaj.

  Objavljeno: 18.9.2018 05:00več