Objavljeno: 5.5.2021 07:00 | Teme: Kontejner, Kubernetes, linux, oblak, robno računalništvo

Red Hat stavi na robno računalništvo

Podjetje Red Hat je razkrilo niz programskih novosti, s katerimi želi povečati svoje poslovne priložnosti na področju robnega računalništva (edge computing). Družba, ki danes predstavlja centralni strateški gradnik IBMove strategije v oblaku, je predstavila povsem novo platformo za upravljanje kontejnerjev in platforme Kubernetes.

OpenShift Platform Plus je kljub morda znanemu imenu povsem nov izdelek, ki je še bolj kot doslej usmerjen zagotavljanju procesiranja na računalniškem robu. Red Hat bo ob novem izdelku še naprej tržil tudi dosedanje različice platforme OpenShift, vendar bodo pri novih projektih promovirali predvsem OpenShift Platform Plus

Nov izdelek združuje poglavitne izdelke proizvajalca s področju virtualizacije in kontejnerjev, povezuje pa jih v okolje, ki ga je lažje upravljati kot doslej. Znano je, da so platforme Kubernetes zelo zahtevne za upravljanje pri razprostranjenih konfiguracijah, zato je novost še toliko bolj pomembna v luči naslavljanja odjemalcev na računalniškem robu.

Red Hat Advanced Cluster Management, imenovan tudi “Kubernetes anywhere” omogoča centralizirano upravljanje kontejnerjev, ne glede na njihovo lokacijo (javni, zasebni oblak, podatkovni center ali računalniški rob). Red Hat Adavanced Cluster Security for Kubernetes dodaja platformi prepotreben nivo zaščite delovanja kontejnerjev. Red Hat Quay pa je varen centralni (zasebni) register vseh kontejnerjev, kar je še kako pomembno pri implementacijah s številnimi robnimi napravami (pomislimo denimo na razne elektronske števce in podobne množično priključene naprave).

Ob platformi OpenShift Platform Plus je Red Hat predstavil tudi novo različico operacijskega sistema Red Hat Enterprise Linux (RHEL) 8.4, ki ima prav tako poudarek na boljši podpori za naprave na robu. Med drugim nudi prenovljeno ogrodje za upravljanje kontejnerjev, obenem potrebuje manj nadgradenj in vnovičnih zagonov.

Fokus na računalništvo na robu je skrbno načrtovana strategija. Red Hat in IBM namreč verjameta, da bo v prihajajočih letih največjih vir zaslužka za ponudnike storitev prihajal iz tega naslova. Kar 72% vprašanih v nedavni raziskavi družbe je na prvo mesto postavila vlaganja v računalništvo na robu. V drugi raziskavi Red Hat navaja, da bo ta del oblaka do leta 2025 obdeloval že okoli 90 zetabajtov podatkov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji