Objavljeno: 25.8.2009 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Julij-avgust 2009 | Teme: linux

Otroški OS

Starejša hči odrašča. Osvojila je delo z miško in tudi domača tipkovnica pogosto zaide pod njene prste. Zaradi njene vneme se družinsko računalo zadnje čase čudno obnaša. Preden odkrije mamljivosti spleta, je treba nekaj storiti. Pripravil ji bom otroški PC. Uporabil bom kakšen starejši računalnik, ki je tik pred odpisom, ter nanj naložil operacijski sistem, ki sliši na ime Edubuntu.

Edubuntu je preizkušena, robustna različica distribucije Ubuntu Linux, prilagojena za izobraževanje. Primerna je tako za najmlajše otroke kot tudi za odraščajočo mladino. S pridom jo uporabljajo v številnih osnovnih in srednjih šolah po svetu. Popolnoma poslovenjena ni, saj je sestavljena iz nemalo programov z vseh vetrov. Pri nekaterih, poleg pisane besede, najdemo tudi govor, kar prevajanja vsekakor ne poenostavi. Sama namestitev poteka, od številke devet naprej, v dveh korakih. Najprej namestimo zadnjo različico operacijskega sistema Ubuntu in naknadno še Edubuntu dodatek. Pri namestitvi slednjega nam program sam predlaga pakete glede na starost otroka, pakete po področjih ali izbiro po imenu.

Programe, ki sestavljajo Edubuntu, lahko v grobem razdelimo v tri sklope. V prvem je GCompris, zbirka programov, namenjenih predvsem najmlajšim. Otroci se z uporabo privlačnih dejavnosti naučijo prvih korakov z računalnikom, predvsem dela z miško in tipkovnico. Malo starejši se učijo brati. Za zabavo lahko spoznajo, kako pogledati na uro, izdelajo risanko ali odigrajo partijo šaha. Nadobudni raziskovalci odkrivajo geografijo, osnove matematike in druge znanosti. Gcompris se spozna na otroško psiho, saj mladi uporabniki našteto počnejo skozi igro. Vse je odeto v privlačen grafični slog, ki mu lahko očitamo samo nizke ločljivosti. Programski paket za najmlajše je mogoče, tako kot vse druge sestavne dele Edubuntu Linuxa, dobiti tudi samostojno in ga namestiti na poljuben operacijski sistem (na Windows je omejen in se polna verzija plača). Na voljo je tako imenovani "živi" (zagonski) CD, s katerim najlažje preizkusimo, ali plejada programov za otroke od treh do desetih let ustreza našemu.

Učne možnosti zbirke so praktično neomejene. Z vsako novo različico razvijalci dodajo kakšno novo dejavnost in s tem skrbijo tako za najmlajše ...

... kot tudi za odraščajoče otroke. Na sliki zgoraj program Kalzium s periodnim sistemom in kupom pripomočkov, ki jih bo vsak osnovnošolec pri učenju kemije zelo vesel.

Drugi sklop je KDE Edutainment Suite. Odprtokodni projekt skupine prostovoljcev z imenom KDE-Edu Projekt sestavljajo programi, namenjeni šoloobveznemu občinstvu. Veseli ga bodo bodoči kemiki, matematiki, jezikoslovci, geografi in celo programerji. Zahtevnost uporabe se med programi zelo razlikuje, saj najdemo med njimi kakšnega, ki se ga niti študenti ne bi branili. Tudi ta del celotne zbirke lahko dobimo ločeno za svoj najljubši odprtokodni operacijski sistem. Kljub temu da je skupek programov nastajal pod okriljem okenskega upravljalnika KDE, ki ga povezujemo predvsem z linuxnimi barvami, se KDE Edu prav tako počasi seli v druge sisteme, konkretno Windows.

V zadnji koš lahko damo programe, ki niso pod okriljem GComprisa niti projekta KDE-Edu, a kljub temu prispevajo velik delež k uporabnosti celotnega paketa. Tisti med vami, ki ste se z operacijskim sistemom Linux že srečali, boste med njimi opazili marsikaterega znanca. Izpostavil bi le tiste, za katere menim, da omogočajo kar najširšo uporabo našega otroškega računalnika. Za neposredno sporočanje nastavite otrokom Pidgin, s katerim se bodo lahko prijavili v vsa najbolj razširjena omrežja. Za pisarniška opravila jim na namizje postavite ikono do paketa OpenOffice.org. Za elektronsko pošto in internet naj imajo programa Evolution in Firefox. Slednjega priporočam z dodatkom Glubble (ki žal ni del osnovnega paketa), da boste imeli pregled nad otrokovim početjem in mu hkrati omogočili varno brskanje po spletu.

Edubuntu vsekakor ni brez napak. Če želimo, da vsi programi delujejo brezhibno, se je treba včasih malo potruditi. Brez muje se še čevelj ne obuje. Res pridemo do delujočega sistema preprosto in hitro, tu in tam pa se lahko pojavi hrošč in nam kakšno zagode. Kot jo je meni, ko po namestitvi (Edubuntu 9.04) ni delovalo kar nekaj programov (zbirka GCompris). Nisem vrgel puške v koruzo in sem kmalu prišel do rešitve. Zaradi razširjenosti zbirke je v spletu silno veliko pomoči. Moja težava je bil Python, saj so ti programi pisani v njem. Odpravil sem jo z "sudo apt-get install python-numeric", torej z namestitvijo enega izmed modulov omenjenega programskega jezika. Lahko bi bil že vključen v osnovno namestitev. Morda sem bil malo sam kriv, ker sem vzel najnovejšo različico? Kakorkoli že, moja hčerka je navdušena nad svojim novim računalniškim sistemom. Izpred zaslona jo je treba vsak dan odvleči na silo. Če imate doma otroka in voljo, da mu razširite obzorje, je Edubuntu najboljše, kar se lahko zgodi vam in vašim najdražjim.

Edubuntu 9.04

Kaj: Operacijski system, prilagojen otrokom in mladini.

Izdeluje: Canonical Ltd., www.edubuntu.org

Cena: Brezplačen.

Za: Najpopolnejša brezplačna učna zbirka na enem mestu, redne posodobitve, vgrajena pomoč.

Proti: Nizka ločljivost nekaterih programov, grafična podoba programov se razlikuje, ni popolnega prevoda, nekaj hroščev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji