Objavljeno: 28.10.2014 | Avtor: Arnold Marko | Monitor November 2014 | Teme: linux

Razsvetljeni Linux 3.0

Distribucija Bodhi Linux naj bi bila namenjena razsvetljenemu oziroma prebujenemu uporabniku (to pomeni izraz Bodhi v sanskrtu). Gre za lahko distribucijo Linuxa, ki jo uporabnik čim bolj prilagodi svojim potrebam.

Razsvetljeni Linux ima svetel, prilagodljiv in hiter vmesnik.

Razsvetljeni Linux ima svetel, prilagodljiv in hiter vmesnik.

Tretja večja implementacija je trenutno še kandidat za izdajo (RC1.0). Največja sprememba je prehod na novo različico grafičnega vmesnika E, ki se precej razlikuje od okolij Gnome ali KDE. E ali Enlightment Windows Manager je že v 19. različici in se zato lahko imenuje tudi E19 (prejšnja bolj znana različica je bila E17). Prav v tej različici je E za delovanje začel uporabljati protokol Wayland, ki v marsičem nadomesti X Window, ki je sicer največkrat uporabljen za delovanje Linuxovih grafičnih vmesnikov. Ta je namreč v zadnjih letih postal precej obsežen in tudi strojno zahteven, Wayland pa se skuša izogniti nepotrebnemu balastu ter omogoča bolj neposredno komuniciranje med zaslonskim strežnikom in njegovim odjemalcem, kar omogoča izdelavo hitrejših in odzivnejših vmesnikov.

Gre za odziven in elegantno oblikovan vmesnik, ki je tudi zelo modularen in ga je mogoče dokaj prilagoditi lastnim vizualnim, pa tudi uporabniškim željam. Tako lahko brez večjega truda  dosežemo podobno zasnovo, kot jo ima npr. Windows, MacOS ali drugi Linuxovi grafični vmesniki, lahko pa se odločimo tudi za čisti minimalizem, saj v resnici za delovanje ne potrebujemo nobenih zgornjih ali spodnjih pasic, ker je osnova E19 glavni menu, ki ga dobimo s klikom praznega dela namizja. Okna lahko manjšamo različno, jih spenjamo, jim jemljemo rob, vse to pa spremljajo ne preveč agresivni in tudi na slabših računalnikih še vedno delujoči vizualni učinki.

Temeljna namestitev namesti le osnovna orodja in aplikacije, ki so izhodišče za namestitev vsega drugega. To bi sicer lahko odvrnilo kakšnega uporabnika, saj se od linuxnih distribucij pogosto pričakuje, da imajo vse že kar nameščeno, a brez potrebe, saj je mogoče brez večjih težav narediti tudi to. Bodhi sicer nima namestitvenih modulov, kot jih poznamo iz Ubunta ali Minta, temveč ima namesto tega središče za aplikacije kar v somrežju. In prav v tem je mogoče najti že pripravljene »programske pakete« za različne splošne ali bolj posebne namene. To pomeni, da ni potrebe po raznih svojevrstnih distribucijah, kot npr. pri Ubuntuju, temveč jih lahko hitro ustvarimo sami. Ker Bodhi temelji na Ubuntuju in Debianu, se tudi ni treba bati, da kakšne aplikacije ne bi našli.

Do tu vse lepo in prav, v praksi pa se izkaže, da je še nedokončna različica Bodhi Linuxa še vedno polna malih hroščev. Grafični vmesnik včasih kak element »pozabi« na sredi dialoga ali kar zaslona, predvsem pa se zaplete pri delu na več monitorjih, saj se zgodi, da okno, ki ga prenesemo na drug zaslon, kratko malo izgine. Tudi spletni center za nameščanje aplikacij ni ravno vedno na tekočem s tem, kje je kaj, tako da se utegne zgoditi, da kakšnega programa tudi ne najde. Gotovo pa bo večina napak odpravljenih do uradne izdaje in s tem bo Bodhi lahko zanimiv predvsem za uporabnike, ki ne želijo imeti balasta, temveč funkcionalen sistem, ki dobro deluje tudi na starejših sistemih in ni zgolj razsvetljen, temveč tudi prav lep. To pa je redka vrlina.

Bodhi Linux

Distribucija Linuxa.

Cena: Brezplačen.

Splet: www.bodhilinux.com

✓    Hiter in odziven, prilagodljiv, lep vmesnik.

✗    Različica E19 ima hrošče, namesti le osnovne aplikacije.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji