Objavljeno: 25.11.2014 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor December 2014 | Teme: nenehni testi, linux

Asus K555

Asusov novi K555 (v tujini nosi oznako X555) je slogovno dovršen prenosnik, namenjen uporabnikom, ki si želijo solidno hiter in na videz lep računalnik – vsaj tako pravijo v Asusu. Ohišje je res kar lepo, zunaj je iz temne kakovostne plastike, notranjost pa spominja na aluminij, čeprav gre tudi tu za kakovostno plastiko. Zaradi enostavnih in preprostih linij nekoliko spominja na Applove prenosne računalnike, kar vsekakor ni slabo.

Prenosnik je dobro opremljen z vmesniki, na levi strani sta dva USB 3.0, zraven so še VGA, HDMI in klasični omrežni vmesnik. Na desni je še en USB (tokrat 2.0), bralnik pomnilniških kartic SD ter optični pogon DVD. Tipkovnica je kar dobra, ima ločene ravne tipke s solidnim hodom, na desni strani je številčnica z nekoliko zožanimi tipkami. Pod njo je velika sledna ploščica, ki je med natančnejšimi, vanjo sta integrirani dve tipki. Zmotila nas je nizka tipka Enter, sploh ker je številčnica razmeroma blizu.

Prenosnik ima petnajstpalčni zaslon (oziroma 15,6), na žalost je njegova ločljivost le 1366 × 768 pik. To je za prenosnike nizkega cenovnega razreda še razumljivo, prenosnik, ki meri vsaj malo višje, pa bi lahko imel višjo ločljivost. Tudi sicer je kakovost zaslona le povprečna. Ker je svetleč, se v njem opazi kar nekaj odsevov. Zvočniki so nad povprečjem, je pa tu igričarski sorodnik G750j kljub temu na boljšem.

Strojno gre za dovolj zmogljivo napravo. Osnovo predstavlja Intelov procesor i3-4030U, ki sicer ni med najhitrejšimi, je pa zato razmeroma varčen. Poleg njega je vgrajenih še 8 GB pomnilnika, disk je klasični, 1 TB. Za vse, ki bi igrali tudi igre, je poleg Intelove vgrajene grafične rešitve na voljo tudi Nvidiina kartica GeForce 820M. Akumulator ni največji, je pa prenosnik kljub temu dovolj varčen, da je na preizkusu zdržal tri ure in 21 minut.

Novi K555 je načeloma dober in dovolj zmogljiv prenosnik, katerega najšibkejši člen je nizka ločljivost zaslona. Tisti, ki jih to ne moti, bodo z njim vsekakor zadovoljni.

Asus K555

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 165.

Večpredstavni indeks SYSMark 2007 (VideoCreation): 181.

Trajanje delovanja: 3 ure 21 minut.

Mere:  38 × 26 × 2,6 cm., 2,3 kg.

Značilnosti: Intel i3-4030U 1,9 GHz, 8 GB RAM, 1 TB disk, WLAN 802.11 b/g/n, bluetooth.

Zaslon: 15,6-palčni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Windows 8.1 64-bit.

Cena: 800 EUR.

Prodaja: www.avtera.si.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ ZGRADBA IN OPREMA

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ VELIKOST IN TEŽA

✓    Zmogljivost grafike, videz.

✗    Ločljivost zaslona.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji