Objavljeno: 26.1.2010 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Januar 2010 | Teme: preizkus, linux

Cesarjeva pekarna

Že dvanajst let mineva, kar se je na trgu pojavil program za peko CD nosilcev, Nero Burning ROM, in kar hitro upravičil ime slovitega rimskega vladarja. Z brezhibnostjo, enostavnostjo in enormno količino zmožnosti je iz sprva težavnega opravila naredil preprosto, samoumevno, vsakdanjo nalogo, ki jo lahko uspešno izvede prav vsak uporabnik Oken. Uslugo bi Nero rad ponovil operacijskemu sistemu Linux.

Septembra se je na trgu pojavila že četrta različica programa, ki je po svetu postal sinonim za snemanje podatkov na optične nosilce. Še vedno je plačljiv, kar je velik problem v okolju kjer se vse privzeto deli. Odprtokodnost pač ni povšeči starosti iz Nemčije. Dodatne težave za podjetje Nero AG predstavlja vrsta odličnih, sorodnih rešitev, kot je na primer program K3b. Vse našteto prispeva k slabši prodaji. A avtorji se ne dajo in prav je tako, kajti z vsako različico nam dostavijo (po)polnejši izdelek.

Na spletni strani

www.nero.com/eng/downloads-linux4-trial.php

, najdemo preizkusno različico v rpm ali deb paketu, na novo dodana pa sta tudi arhiva za 64-bitne sisteme. Namestitev je klasična, pred njo je treba poskrbeti le za zadoščenje Nemčevih zahtev. Slednje vključujejo jedro 2.4 ali novejše, knjižnici Glibc in libstdc++ in za grafično lepoto - GTK+. Po namestitvi se na začetnem menuju prikažeta dve novi možnosti. Novost je možnost zagona aplikacije prek čarovnika z imenom Nero Linux Express. Stari znanec iz okenskih operacijskih sistemov se tudi v Linuxu odlično obnese. Brezhibno delujejo zapisi podatkov na CD ali DVD nosilcih in prav tako se zdi trdna kot skala konverzija različnih formatov. Če želimo na primer ustvariti navaden avdio CD nosilec, lahko skozi čarovnika vanj zmečemo MP3, Ogg Vorbis, AIFF ali Musepack datoteke. Nero jih bo premlel in pretvoril v ustrezen format (wav) z bliskovito hitrostjo. Resnično, pretvarjanje izvede hitreje od temu namenjenih aplikacij! Prepozna tudi sezname predvajanj v obliki M3U ali PLS.

Zapisovanje podatkov prek meja nosilca privzeto zaradi možnosti mehanskih poškodb ni vključeno.

Prizor, ki smo ga bili v preteklosti, polni uničenih CD nosilcev, nadvse veseli. V današnjem času je nekaj povsem vsakdanjega. Nero si za to lahko pripiše marsikatero zaslugo.

Seveda pri izdelavi avdio CDja ne smemo mimo nadvse uporabnega zapisovanja besedila in izbrisa pavze med posnetki. Vse deluje stabilno, končni rezultat pa je boljši od konkurence (ja, tebe gledamo, Brasero). Podoben čarovnik nas vodi tudi čez izdelavo video DVDja, le da tu ni možnosti pretvarjanja različnih formatov in je prej treba pripraviti primerne video datoteke za prenos na DVD nosilec. Za konec nam Nero Express ponudi še delo z diskovnimi slikami (ang. image), ki je nadvse dobrodošlo, a tako kot večji bratranec iz Oken trpi za pomanjkanjem nekaterih formatov. Zahtevnejšim uporabnikom je namenjena druga aplikacija iz Nero hleva - Nero Linux (na meniju ga najdemo tudi pod Expert Optical Disk Burning Program). V njej dobi vajeti programa v roke uporabnik in sam določa o čisto vsem v svojem projektu. Tako lahko brž zaviha rokave in se loti izdelave zagonskega medija (Isolinux, DR-DOS disk), zapisovanja podatkov čez skrajno mejo medija (ang. overburning), izvede večkratno zapisovanje, nastavi hitrost peke in še in še. Pingvin Nero zna pisati na CD, DVD5, DVD9 in celo na blu-ray nosilce.

Oba dela aplikacije Nero, tako čarovnik kot profesionalec, obvladata svoj posel. Končno smo tudi linuksaši dobili orodje za peko kot se šika, čeravno je treba zanj odšteti nekaj cekina. Prejšnje različice so trpele zaradi precejšnje nedodelanosti, tokratna je vestno prenesena iz operacijskega sistema Windows. Le zamenjevati ju ne gre, kajti okenska različica vsebuje še kup dodatnih orodij, ki jih na Nero 4 ne boste našli. A to vas naj ne odvrne od nakupa, kajti aplikacija z njimi ne pridobi ravno dosti. Velja omeniti še manko dokumentacije ob nakupu, a to v današnjih časih vsega hudega navajenega kupca ne bi smelo presenetiti. Z malo truda boste hitro zapopadli ponujene zmožnosti, za vse drugo pa je tu splet.

Nero 4 za Linux

Kaj: Program za zapisovanje podatkov na različne nosilce.

Izdeluje: Nero AG, www.nero.com.

Cena: 19,99 EUR.

Za: Stabilnost, hitrost, pretvarjanje avdio formatov, blu-ray zapisovanje.

Proti: Dokumentacija, pogrešamo nekatere formate pri branju diskovnih slik, na voljo so cenejše (beri: brezplačne) alternative.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji