• Nokia C5

    Finski proizvajalec mobilnih telefonskih aparatov je danes predstavil nov pametni mobilnik, katerega posebnost je tesna povezava s spletom in portali, ki predstavljajo socialna omrežja. Novinec sodi v družino C, ki jo pri Nokii namenjajo predvsem domačim uporabnikom, kateri veliko komunicirajo s prijatelji.

    Objavljeno: 2.3.2010
  • AMD že kaže šestjedrne Phenome

    Pri AMD-ju je na CeBITu že moč videti šestjedrne procesorje Phenom II X6. Gre za čipe s kodnim imenom Thuban, ki konkretnih oznak še nimajo, sprva pa bodo na voljo z delovnimi frekvencami do 2,8 GHz.

    Objavljeno: 2.3.2010
  • CeBIT 2010 odprl svoja vrata

    Prvi marčevski dnevi že tradicionalno s seboj prinesejo tudi največji IKT-sejem na stari celini. CeBIT 2010 je skladno z zmanjšanimi aktivnostmi evropskih gospodarstev letos skrajšan in se bo odvijal med 2. in 6. marcem, o novostih pa bo pridno poročala tudi naša ekipa.

    Objavljeno: 2.3.2010
  • Radeon HD5830 postal realnost

    Pri AMD-ju želijo še bolj odločno nastopiti v srednjem cenovnem razredu grafičnih kartic, zato so v svojo najzmogljivejšo družino HD58xx dodali še model Radeon HD5830. Ta bo za slabih 200 evrov igričarjem ponujal vse dobrote knjižice DirectX 11 ter večzaslonsko podporo prek ATI Eyefinity.

    Objavljeno: 1.3.2010
  • Še hitrejši Intel Atom

    Pri Intelu so danes predstavili novo različico svojega izredno varčnega procesorja Intel Atom. Model N470 je najhitrejši enojedrni predstavnik svoje generacije, saj njegov delovni takt dosega 1,83 GHz.

    Objavljeno: 1.3.2010
  • Panasonic licenciral exFAT

    Pri Microsoftu se lahko nadejajo svežega denarja, saj se je Panasonic odločil za licenciranje njihovega datotečnega sistema exFAT (Extended File Allocation Table), ki ga najdemo v zadnji generaciji operacijskih sistemov iz Redmonda.

    Objavljeno: 1.3.2010
  • Gartnerjev optimizem za 2010

    Analitska družba Gartner, ki ima pri svojih raziskavah pogosto vpogled v načrte velikih proizvajalcev pa tudi prodajalcev, napoveduje, da bomo v letu 2010 deležni zelo velike rasti na trgu integriranih vezij, kar je spodbudna novica za celotno industrijo računalništva. Gartner tako trdi, da bo trg zrasel kar za 20%, glede na trenutno še vedno težke gospodarske razmere in posledično majhno zaupanje potrošnikov, več kot odlična napoved. Še zlasti če upoštevamo, da je ta isti trg v lanskem letu po številnih letih rasti upadel za 9,6%. Vrednost globalnega trga čipov v letu 2010 naj bi tako znašala kar 276 milijard dolarjev. Posledično pri Gartnerju trdijo, da lahko letos pričakujemo 20% rast pri prodaji računalnikov in celo 55% rast prodaje pri pomnilnikih.

    Objavljeno: 28.2.2010
  • Google išče v bližini

    Google kljub nenehnemu uvajanju novih storitev še naprej razvija svojo paradno storitev - spletni iskalnik. Konec februarja so tako dodali novo funkcionalnost "Nearby" ali "v bližini", s katero lahko iskalne rezultate omejimo na geografsko bližino od mesta iskanja podatkov ali poljubnega mesta, ki ga izberemo v orodjarni iskalnih rezultatov. Razlika v primerjavi z današnjimi možnostmi je v temu, da se iskanje ni zasnovano na podlagi ključne besede, ki je lahko pogosto zavede, temveč geografske lokacije spletnega vira. Posledica tega je tudi v temu, da bo iskalnik na podlagi tega filtra prikazal tudi rezultate v bližini iskane lokacije, npr. trgovine. Google je že pred kakim mesecem predstavil podobno funkcijo z imenom Near Me Now za mobilne telefone, zdaj pa del tehnologije lahko uporabimo tudi na osebnih računalnikih. Za zdaj novi filter deluje le v domenah z angleškim jezikom in na izbranih ozemljih.

    Objavljeno: 28.2.2010
  • Prihajajo Inteli s šestimi jedri

    Po zaslugi nemškega prodajalca Alternate so v javnost prišli prvi dokončni podatki o prvih Intelovih procesorjih za namizne računalnike, ki vsebujejo šest jeder. Doslej je Intel za osebne računalnike ponujal največ štiri jedra na procesor. Novi procesor bo nosil uradno oznako Core i7-980 Extreme Edition in je poznan tudi po delovnem imenu "Gulftown". Novost, ki je bolj ali manj namenjena igralskim entuziastom, bo delovala s taktu do 3,6 GHz, vsebovala pa bo kar 12 MB velik tretjenivojski predpomnilnik.

    Objavljeno: 27.2.2010
  • Internet vse bolj kot TV program

    Ponudniki internetnih video storitev vse bolj iščejo možnosti, kako svojo ponudbo približati uporabnikom z izkušnjo, kot smo jo vajeni pri televizorju. V zadnjem času se je pojavilo kar nekaj novih ali dodatnih storitev, ki omogočajo nenehno predvajanje video vsebine, torej približno tako, kot če bi spremljali običajen televizijski program.

    Objavljeno: 27.2.2010
  • Asus pripravlja nove Eee-je

    Asus bo predvidoma na sejmu CeBit, kjer s prvič predstavili prvotni netbook Eee, predstavil novo generacijo priljubljenih mini prenosnikov z oblikovnimi in tehničnimi izboljšava. Čeprav podrobnosti v celoti še niso znane, so v javnost pricurljale informacije, da bodo novosti predvidoma kar tri: Eee PC 1015P, 1016P in 1018, zanimivo pa vsi z 10-palčnim zaslonom. Eee PC 1015P bo neposredni naslednik dosedanjega modela 1005P, imel pa bo večjo sledilno ploščico, aluminijasto ogrodje in zmogljivejši akumulator za kar 14 ur neprekinjenega delovanja.

    Objavljeno: 26.2.2010
  • Mobitel prvi s storitvijo Nokia Messaging

    Mobitel bo svojim uporabnikom v začetku marca omogočil novo storitev potisne e-pošte Nokia Messaging. S tem uporabnikom omogoča še več različnih možnosti dostopa do mobilne e-pošte in boljšo uporabniško izkušnjo z mobiteli na platformi Nokia S60. Mobitel omenjeno rešitev uvaja kot prvi mobilni operater v Sloveniji in v jugovzhodni Evropi.

    Objavljeno: 26.2.2010
  • Pentaxi za navdušence in potapljače

    Ostra konkurenca na trgu digitalnih fotoaparatov proizvajalce sili, da se nenehno odzivajo na novosti tekmecev, obenem pa iščejo nove tržne niše, ki še niso zapolnjene. Danes je tako rekoč vsak proizvajalec prisiljen, da ponudi izdelke, ki imajo denimo zelo velik zum, pa možnost snemanja video posnetkov in tak, ki so primerni udi v težjih razmerah, recimo pod vodo. Prav zato je Pentax predstavil dva modela Optio X90 in W90, ki naslavljajo te tržne niše.

    Objavljeno: 26.2.2010
  • Opravičilo bralcem in naročnikom

    Ob zadnji številki Monitorja je bila priložena vloženka Tech in style podjetja Asus. Njena objava zahteva opravičilo, saj je njen prevod ostal nekje na pol poti med slovenščino, srbščino in angleščino/kitajščino.

    Objavljeno: 26.2.2010
  • Recognizr identificira osebe s pomočjo telefona

    Malo švedsko podjetje The Astonishing Tribe (TAT) je predstavilo zanimivo tehnologijo, ki s pomočjo razpoznave obrazov na fotografijah in spretno uporabo spletnih virov, predvsem socialnih omrežij, omogoča identifikacijo oseb zgolj s tem, da s pametnim telefonom naredimo njihovo fotografijo. Izdelek z imenom Recognizr, ki bo na voljo na začetku za platforme Apple iPhone in Google Android, omogoča, da na podlagi zajete fotografije in naprednega iskalnika samodejno preišče podobne fotografije na raznih spletnih virih.

    Objavljeno: 25.2.2010
  • Windows MultiPoint Server 2010 cilja na šolstvo

    Microsoft je uradno objavil nov izdelek z imenom Windows MultiPoint Server 2010, ki omogoča, da več uporabnikov sočasno souporablja isti računalnik, pri tem pa vsak s svojim monitorjem, miško in tipkovnico ohrani uporabniško izkušnjo znano iz klasičnih osebnih računalnikov. Izdelek je namenjen predvsem področju šolstva in izobraževanja, kjer so sredstva vselej omejena, s tem pa želijo posredno tudi ogovoriti na čedalje večjo priljubljenost Linuxa na tem segmentu.

    Objavljeno: 25.2.2010
  • Tožbe in preiskave proti Googlu vse bolj pogoste

    Google je v enem samem dnevu dobil tri velike pravne udarce: predstavniki Evropske unije so potrdili, da so proti velikanu uvedli za zdaj še neformalno preiskavo zaradi obtožb o monopolnem obnašanju, Xerox je v ZDA vložil (ob Googlom tudi proti Yahooju) tožbo zaradi kršenja patentnih novic v spletnem iskalniku, v Italiji pa so lokalnega direktorja razglasili za krivega v sodnem postopku povezanim s kršenjem zasebnosti. Vse kaže, da so se "medeni meseci" z javnostjo za novopečenega velikana končali, Google pa se bo moral v bodoče najverjetneje soočiti z vedno številnejšimi očitki in celo tožbami.

    Objavljeno: 25.2.2010
  • 12-jedrni Opteroni že pri kupcih

    AMD je, sicer neuradno, že začel z dobavo nove generacije procesorjev Opteron 6100, znane z delovnim imenom ""Magny-Cours", ki se lahko pohvali z 8 in celo 12 jedri na procesor. Prvi kupci so seveda izbrani proizvajalci strežnikov, ki bodo še v prvem četrtletju predstavili nove modele svojih izdelkov, namenjenih najbolj zahtevnim procesnim potrebam. Novi procesorji so na voljo za strežnike z enim, dvema in celo štirimi procesorji, torej skupno kar tja do 48 jedri na strežnik, vselej z arhitekturo x86.

    Objavljeno: 24.2.2010
  • Lenovo prenavlja mini, maksi in tablične ThinkPade

    V družbi Lenovo so prepričani, da se poslovni uporabniki niso pripravljeni odreči tipkovnicam tudi v kombinaciji z zasloni občutljivimi na dotik. Zato so ob nedavno predstavljenem futurističnem prenosniku IdeaPad U1 Hybrid, ki se lahko spremeni v pravo tablico brez tipkovnice, tokrat prenovil bolj tradicionalno zasnovani prenosnik ThinkPad X201 Tablet. Ta ima tako kot doslej 12,1-palčni zaslon, tokrat občutljiv na večkratni dotik, predvsem pa najnovejše, zmogljivejše mobilne procesorje, vključno z modelom Core i7.

    Objavljeno: 24.2.2010
  • Apple, Blackberry in poceni telefoni rešujejo trg

    Globalna prodaja mobilnih telefonov v zadnjem četrtletju lanskega leta se zdi dober indikator reagiranja kupcev na zapletene gospodarske razmere. Medtem, ko je lani trg v celoti nekoliko padel (0,9%), pa se je v zadnjem četrtletju prodaja kar lepo dvignila glede na enako obdobje v letu 2008 in sicer za 8,3%, na skupno 340 milijonov prodanih enot. Pri podjetju Gartner, ki je opravilo raziskavo trga, so mnenja, da ima lepa rast tudi svojo ceno.

    Objavljeno: 24.2.2010
  • Google Earth za Androida

    Google je objavil priljubljeni program Zemlja za platformo Android, ki ga je prvič predstavil ob najavi svojega telefona Nexus One. Razvoj je trajal nekoliko dlje od načrtovanega, vendar se nova različica lahko pohvali z novimi funkcionalnostmi, ki jih nima niti edina dosedanja različica, tista za telefone Apple iPhone. Google Earth za Android tako vsebuje sloj Ceste, s katerim lahko na digitalnih posnetkih površine prikaže tudi oznake in imena cest ter ulic, podobno, kot to počne zemljevid Google Maps.

    Objavljeno: 23.2.2010
  • Sonyev kompaktni DSLR, načrti za 3D

    Sony je na sejmu PMA predstavil dva prototipa digitalnih fotoaparatov, ki nakazujeta prihodnost zrcalno-refleksnih fotoaparatov Alpha. Zanimiv je predvsem prototip doslej najbolj kompaktnega fotoaparata z izmenljivimi lečami, ki bo na trg prišel še v letošnjem letu. Fotoaparat je zasnovan na tipalu Examor APS-C (24 x 16 mm), s katerim bo Sony izzival fotoaparate tipa micro Four Thirds. Poleg slike je znanih zelo malo tehničnih podrobnosti, so pa pri Sonyu poudarili, da bo novinec znal snemati video posnetke z polno ločljivostjo HD. Najavljeni pa so trije objektivi posebej prirejeni za novinca.

    Objavljeno: 23.2.2010
  • Padec prodaje računalnikov v regiji

    V nasprotju z ZDA in nekaterimi državami zahodne Evrope, kjer so konec lanskega leta zabeležili umiranje in celo rast prodaje računalnikov, prodaja v Sloveniji, na Hrvaškem in v Srbiji še naprej pada. V treh državah regije Adriatik je bilo v zadnjem četrtletju leta 2009 skupaj prodanih 255 tisoč osebnih računalnikov, oziroma 20% manj kot v enakem obdobju leta 2008. V omenjenih treh državah je bilo po prvih podatkih četrtletnih raziskav analitske hiše IDC,v celem letu 2009 prodanih nekaj manj kot 800 tisoč osebnih računalnikov.

    Objavljeno: 23.2.2010
  • Novi Monitor že na voljo

    Mesec je zopet naokoli, tako pa je prodajnih policah že nova številka revije Monitor. Tokrat smo si podrobno ogledali področje, ki je v zadnjih parih letih hitro postalo izjemno priljubljeno - majhni prenosniki, znani tudi kot netbooki. Preizkusili smo deset različnih modelov več proizvajalcev, pri tem pa se dotaknili tudi nekaj povezanih tem - od različnih operacijskih sistemov pa do iskanje brezplačnih brezžičnih omrežjih (ki jih je vse več).

    Objavljeno: 23.2.2010
  • Kindle tudi na BlackBerryu

    Amazon nadaljuje s širjenjem ponudbe elektronskih knjig na različnih platformah, tokrat na mobilnih telefonih BlackBerry. Za priljubljene telefone so pripravili aplikacijo Kindle, ki omogoča prebiranje knjig na podoben način, kot so doslej že naredili za platforme Apple iPhone in računalniki PC. Ob najavi omenili tudi to, da bo bralnik kindle kmalu nared še za osebne računalnike Apple Mac in za prihajajočo tablico Apple iPad. Edina platforma, ki je za zdaj ne omenjajo je Google Android.

    Objavljeno: 22.2.2010
  • Symbian^3

    Organizacija Symbian Foundation, ki bdi nad nadaljnjim razvojem operacijskega sistema in platforme Symbian, je predstavila prvo pravo odprtokodno različico istoimenskega sistema. Symbian^3, kot je ime novem sistemu, je prva funkcijsko kompletna različica, ki prinaša poleg odprtosti kode tudi nekaj pomembnih funkcijskih novosti.

    Objavljeno: 22.2.2010
  • Samsung za video in fotografijo

    Samsung je v pričakovanju na sejem PMA predstavil niz novih zanimivih digitalnih fotoaparatov. Ljubiteljem fotografije bo najbolj zanimiv nov model EX1 z zelo svetlimi in hitrim objektivom (f/1.8), ki so odlično poda velikemu CCD tipalu, s čimer so postavlja ob bok zmogljivim aparatom, kot sta Canon PowerShot G11 in Olympus PEN EP-2. EX1 ima tipali z 10 milijoni pik, 3-kratni optični zum, objektiv pa je izrazito širokokoten - od 24 do 72 mm. Seveda pozna ročno nastavljanje parametrov, slikanje v zapisu RAW, zelo dobro pa se odreže zlasti v pogojih s slabo svetlobo in tam, kjer so potrebni zelo hitri časi zaslonke. Novinec bo stal 450 dolarjev.

    Objavljeno: 22.2.2010
  • 256 GB v žepu

    Za najzahtevnejše uporabnike, ki jim prostora venomer primanjkuje, so pri podjetju Kingston pripravili nov USB pomnilniški ključ, katerega kapaciteta znaša zavidljivih 256 gigabajtov.

    Objavljeno: 21.2.2010
  • OCZ Vertex Limited Edition

    Podjetje OCZ je predstavilo nove SSD-diske iz družine Vertex LE, kjer kratica LE (Limited Edition) pomeni omejeno serijo. Diske odlikujeta visoka hitrost branja (270 MB/s) in zapisovanja podatkov (250 MB/s).

    Objavljeno: 21.2.2010
  • Googlova donacija Wikipedii

    Neprofitna organizacija Wikimedia Foundation, ki skrbi za razvoj spletne enciklopedije Wikipedia, je od podjetja Google prejela donacijo, težko 2 milijona ameriških dolarjev.

    Objavljeno: 20.2.2010
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji