• Alcatel kupuje Xylan

    Alcatel je 2. marca objavil dogovor o prevzemu podjetja Xylan v skupni vrednosti približno 2 milijardi dolarjev. Cena posamezne delnice znaša 37 ameriških dolarjev za delnico. Xylan je Alcatelu priskrbel serijo zelo kakovostnih podatkovnih stikal in hitro rastočo zbirko uporabnikov, v novih tržnih razmerjih in z novim kapitalom pa bo Xylan lažje razvijal nove izdelke in storitve. Ocenjujejo, da bo nova naveza imela močan in ugoden vpliv na rast kakovosti ponudbe v okoljih LAN, MAN in WAN.

    Objavljeno: 15.3.1999
  • Satelitski telefoni Kyocera

    Japonska Kyocera je končno poslala na trg telefone za uporabo v sistemu satelitske telefonije Iridium. Na voljo bo izvedba samo za satelitsko telefonijo in izvedba za uporabo tudi v omrežju GSM. Operater Iridium je zaradi zamude Kyocerinih telefonov moral preložiti začetek dodeljevanja lastnih naročniških številk, prve naj bi podelili pred koncem marca.

    Objavljeno: 15.3.1999
  • 041 internet

    Mobitel je svojim naročnikom omogočil dostop v internet prek posebne številke 041 18 18 18. Sam dostop v internet se ne zaračunava, strošek telefonske povezave pa se obračunava po 24 tolarjev na minuto (davek vključen) v obdobju visoke tarife, v obdobju nizke tarife pa je cena polovična. Za uporabo te storitve je potreben vklop dodatne klicne številke za prenos podatkov, ki je v poslovnem paketu že zajeta in je vklopijo na željo naročnika. Uporabniki drugih paketov jo lahko dobijo kot dodatno (plačljivo) storitev.

    Objavljeno: 15.3.1999
  • Uspešen preizkus tretjega rodu

    V preizkusnem omrežju podjetja Nokia na Finskem so opravili prvi klic iz mobilnega aparata WCDMA (Wide Code Division Multiple Access) prek bazne postaje WCDMA in centrale GSM v javni telefonski sistem. Finski proizvajalec ocenjuje, da bodo uporabnikom na Japonskem in v Evropi leta 2001 sposobni ponuditi komercialno infrastrukturo in mobilne aparate WCDMA. Prvi klic znotraj sistema WCDMA so izvedli že lani v poskusnem omrežju raziskovalnega parka v Yosokuki na Japonskem.

    Objavljeno: 15.3.1999
  • Nove večpredstavne storitve v Hong Kongu

    Hongkong Telecom in Microsoft bosta sodelovala pri razvoju novih večpredstavnih storitev v Hong Kongu. Novosti v ponudbi bodo združevale prednosti osebnih računalnikov in televizije, dostopne pa bodo prek omrežja Hong Kong Telecom, katerega ocenjujejo kot največje svetovno omrežje ATM. Hongkonški operater je znan tudi po prvi svetovni širokopasovni večpredstavni televiziji iTV, ki je začela delovati marca lani.

    Objavljeno: 15.3.1999
  • Prevrati na italijanski mobilni sceni

    Olivetti bo prodal lastniški delež v italijanskem operaterju GSM Omnitel, če mu bo uspel nakup največjega italijanskega operaterja GSM TIM (Telecom Italia Mobile), ki je nekoč bil del nekdanjega državnega monopolista Telecom Italia. Solastnik Omnitela, drugega največjega operaterja GSM, bi postal nemški Mannesman, ki je po velikosti evropskih operaterjev takoj za Omnitelom. Olivetti ne more obdržati lastniškega deleža v obeh, saj mu tega ne dovoljujejo organizacije za zaščito trga. Olivetti bi tako prevzel nadzor nad največjim evropskim operaterjem GSM.

    Objavljeno: 15.3.1999
  • U S West @ TV

    Telekomunikacijski operater U S West iz ameriške zvezne države Colorado bo naročnikom omogočil uporabo telefona prek televizijskih sprejemnikov, ki so priključeni v njihovo omrežje. Poskusno obratovanje bodo začeli te dni, želijo pa si, da bi že do konca leta storitve, imenovane U S West @ TV, začeli ponujati 25 milijonom potencialnih uporabnikov v 14 zveznih državah. Uporabniki bodo lahko prek televizijskih sprejemnikov pregledali elektronsko ali govorno pošto (telefonske tajnice), dobili prikaz klicočega in deskali po spletu med gledanjem običajnih televizijskih programov. Ciljna publika je ista kakor za Microsoftov WebTV in Open TV, vendar se vse tri rešitve medsebojno nekoliko razlikujejo.

    Objavljeno: 15.3.1999
  • Brezplačni dostop do interneta

    Angleški uporabniki imajo danes na voljo že več ponudnikov interneta, ki nudijo brezplačni dostop. Za razliko od običajnih ponudnikov, kot so telekomunikacijske družbe in družbe, ki se ukvarjajo samo s to dejavnostjo, gre tokrat za trgovinske hiše, storitvena podjetja in celo za nogometne klube.

    Objavljeno: 12.3.1999
  • Siemens se je odločil za Merced

    Podjetje Siemens je napovedalo, da nameravajo vse strežnike postopoma preseliti na novo Intelovo procesorsko platformo Merced. Intelove procesorje naj bi v prihodnosti uporabljali tudi v velikih računalnikih BSD/2000 in dosedanjih strežnikih s procesorji RISC in operacijskim sistemom RM-Unix.

    Objavljeno: 12.3.1999
  • Internet 2 pripravljen za zagon

    Projekt novega rodu zmogljivih omrežij, znan pod imenom Internet 2, je nedavno doživel pomemben mejnik v razvoju, saj so po napornem delu končno vzpostavili optično omrežje med vzhodno in zahodno obalo ZDA. Omrežje, ki ga sestavlja več kakor 20.000 milj dolga optična povezava, bo omogočalo prenos podatkov s hitrostmi do 2,4 Gb/s, v začetku pa bo združevalo okrog 70 raziskovalnih ustanov. Abilane, kakor se imenuje nova hrbtenica omrežja Internet 2, bo predstavljal poligon za preskus novih tehnologij, ki bodo krojile prihodnost interneta. Eden izmed glavnih ciljev projekta je doseganje zagotovljenih kakovostnih storitev (QoS - quality of service) po podatkovnih omrežjih.

    Objavljeno: 12.3.1999
  • Glasbene plošče prek kabelskega omrežja

    Zvočni zapis MP3 sicer dobiva vse več privržencev zaradi preprostega prenosa glasbe prek interneta, drugod pa se že pojavljajo nove ideje. MP3 namreč ni preveč priljubljen med glasbenimi založniki, ki v zapisu vidijo predvsem grožnjo za preprosto piratiziranje. IBM se je namesto zapisa MP3 raje osredotočil na način distribucije glasbe in tehnologije za varno plačevanje glasbe prek interneta. Skupaj s petimi velikimi založbami BMG, EMI, Sony Music, Universal Music in Warner Music bodo namreč kmalu začeli preskusno nakupovanje glasbenih albumov prek kabelskega omrežja. IBM-ova tehnologija omogoča, da 60-minutno ploščo uporabnik po internetu k sebi prenese v približno 10 minutah. V naslednjih šestih mesecih bodo preizkusno ponudili okrog 2000 albumov prvim 1000 uporabnikom kabelskega omrežja v ameriškem mestu San Diego.

    Objavljeno: 12.3.1999
  • Novi rod računalnikov Sony VAIO

    Sony je nedavno predstavil nove modele uspešne družine računalnikov VAIO, ki v ZDA doživlja lep tržni uspeh, predvsem med kupci računalnikov za rabo doma. Med najbolj zanimivimi je nov računalnik VAIO Slimtop LCD, ki ima v primerjavi z običajnimi računalniki precej manjše ohišje, namesto klasičnega pa sodobnejši monitor s tekočimi kristali. Zato da so ga zmanjšali, so Sonyjevi inženirji uporabili številne tehnologije, ki jih poznamo iz prenosnih računalnikov - tanki disketnik in enota CD-ROM ter vgrajena enota PC Card. Kljub temu računalniki ponujajo zelo zmogljivo zasnovo. Na voljo sta dva modela PCV-L600 in PCV-L400, ki imata vgrajene procesorje Pentium III 500 MHz ali Pentium II 400, ter diske med 6 in 10,8 GB.

    Objavljeno: 12.3.1999
  • Novi prenosniki Toshiba

    Po Intelovi predstavitvi novih procesorjev Pentium II in Celeron za prenosne računalnike so svoje novosti predstavila številna podjetja, med njimi tudi Toshiba. Novosti so v vseh družinah računalnikov, od najmanjših do največjih.

    Objavljeno: 9.3.1999
  • Nov veter iz Italije

    Italija je 1. marca dobila tretjega operaterja mobilne telefonije. Wind je skupna naložba italijanskega elektrodistributerja Enel ter telekomunikacijskih velikanov Deutsche Telekom in France Telecom. Skupaj z največjima evropskima operaterjema GSM (TIM in Omnitel) se bo potegoval za italijanski trg, ki ima že sedaj 22 milijonov uporabnikov.

    Objavljeno: 9.3.1999
  • Prodaja žepnih računalnikov

    Družba Dataquest je opravila raziskavo o prodaji žepnih in ročnih računalnikov za leto 1998. Največji tržni delež ima še vedno podjetje 3Com z ročnim računalnikom Palm III, čeprav se delež v primerjavi z letom 1997 nekoliko zmanjšal s 41,2 na 40,1 %. Največjo rast prodaje je zabeležil Sharp, ki je prodal lani za 67,4 % več žepnih računalnikov (skupno kar 828.000 enot) in se prebil na drugo mesto. Na tretjem mestu je Psion s 519.000 prodanimi žepnimi računalniki. In še razdelitev po operacijskih sistemih: na prvem mestu je Palm OS z 41 %, na drugem Windows CE s 25 % in na tretjem Epoc32 s 13 %. V celoti so proizvajalci po svetu lani prodali skoraj 4 milijone ročnih in žepnih računalnikov, kar predstavlja več kakor 50 % rast prodaje.

    Objavljeno: 9.3.1999
  • Kmalu internetne storitve GSM v Franciji

    V začetku aprila bo France Telecom začel z dvomesečnim preizkušanjem svežnja internetnih storitev za uporabnike GSM - omrežja Itineris. Sodelovalo bo sto uporabnikov, po uradnem začetku (predvidoma 1. julija) pa bodo uporabniki lahko dostopali do storitev v 145 omrežjih iz 82 držav.

    Objavljeno: 9.3.1999
  • Kenwoodov CD-ROM s hitrostjo 52x

    Podjetje Kenwood je morda bolj znano po sistemih hi-fi in gospodinjskih aparatih, vendar vse bolj prodira tudi na tržišče računalniških komponent.

    Objavljeno: 9.3.1999
  • Novi internetni velikan

    Februarja je prišlo do združitve podjetij Lycos, USA Networks in Ticketmaster Online-Citysearch, s čimer je nastal novi velikan na vzpenjajočem tržišču za elektronsko trgovanje. Lycos se bo združil z družbo Ticketmaster, v kateri ima USA Networks večinski delež. Storitve nove družbe bodo razširili tudi v omrežje Home Shopping Network, kabelski televizijski program, s čimer bo nastala družba USA/Lycos Interactive Networks. Nova družba naj bi predvidoma imela letni promet v višini 1,5 milijarde dolarjev in najbrž največji tržni delež pri elektronskem trgovanju.

    Objavljeno: 9.3.1999
  • Nokia 7110 in storitve CNN

    Na svetovnem GSM kongresu v Cannesu (Francija) so konec februarja predstavili nov telefon GSM Nokia 7110, ki podpira protokol WAP (Wireless Application Protocol) ter omrežja GSM 900 in DCS 1800. Omogoča sprejem vseh internetnih storitev, napisanih v jeziku WML (Wireless Markup Language), ki jih izbiramo z zaporedjem izbirnikov in nove posebne tipke, imenovane Navi Roller. Predstavitev novega telefona je potekala hkrati s prikazom storitve CNN Mobile multinacionalne programske hiše CNN, ki prek mobilnih telefonov ponuja najnovejša poročila: s finančnih trgov, vremensko napoved in športne rezultate in druga. Storitve so dostopne kot sporočila SMS (do 160 znakov) ali s protokolom WAP (do 300 znakov) in sicer naročnikom v omrežjih Sonera (Finska), EuroTel Praha, Orange Israel, Sonofon (Danska), Telia (Švedska), Mobile One (Singapur) ter Hong Kong Telecom, New World Mobility in Smartone (vsi Hong Kong).

    Objavljeno: 9.3.1999
  • Lotus eSuite 2.0

    Lotus je predstavil novo različico javanskega pisarniškega paketa eSuite, ki bo še bolj kakor dosedanja povezana z paketom Lotus Domino. Novi eSuite, ki izide aprila, bo na voljo v dveh različicah. eSuite DevPack 2.0 bo na voljo kot nabor komponent za uporabo v javanskih programih, eSuite WorkPlace 2.0 for Domino pa bo namenjen predvsem razširitvi zmožnosti osnovnega paketa Domino.

    Objavljeno: 9.3.1999
  • Škodljivo ali ne

    Oblasti nekaterih italijanskih mest so sklenile omejiti ali celo prepovedati postavitev novih oddajnih postaj GSM, saj so prepričane, da škodujejo zdravju. Te odločitve najbolj prizadenejo prav novejšega italijanskega operaterja GSM Wind, katerega lastno omrežje je še zelo skromno. Tomasso Pompei, prvi človek Winda, je prepričan, da bo njihovo omrežje vendarle raslo po načrtu in da bodo pri oblasteh dosegli spremembo predpisov. Omrežji tekmecev TIM in Omnitel že pokrivata skoraj vsa naseljena območja Italije.

    Objavljeno: 9.3.1999
  • Linux Kernel 2.2.0

    Linus Torvalds, avtor operacijskega sistema Linux, je napisal novo različico jedra operacijskega sistema z oznako 2.2.0. Nova različica prinaša pomembne novosti, predvsem kar se tiče delovanja v večprocesorskih sistemih. S tem naj bi Linux postal še bolj uspešen, saj so dosedanje različice zaostajale za drugimi Unixi. Poleg tega nova različica prinaša novosti za omrežno podporo, izboljšano zaščito in predvidoma še obsežnejšo podporo za omrežne in večpredstavne dodatke. Novo jedro bo podpiralo tudi nekatere nove mikroprocesorje, kot so Sparc 64, Alpha in PowerPC. Red Hat in Caldera, glavna ponudnika komercialnih paketov Linuxa, trdita, da bosta z uporabo novega jedra še nekoliko počakala, nove različice pa bodo na voljo predvidoma spomladi.

    Objavljeno: 5.3.1999
  • Micrografx iGrafx

    Podjetje Micrografx je predstavilo novo družino grafičnih programov, ki jih povezuje skupno ime iGrafx. Namenjeni so predvsem poslovni rabi in na posameznih segmentih rešujejo točno določene težave. Z novo strategijo skuša Micrografx dopolniti ponudbo na področjih, kjer se doslej običajni grafični programi niso obnesli ali pa niso nudili primerne podpore.

    Objavljeno: 5.3.1999
  • Compaq Tru64 Unix

    Compaq je po nekajmesečnem zatišju dokončno razkril strategijo glede tehnologije in izdelkov, ki jih je pridobil z nakupom podjetja Digital. Med najpomembnejšimi novostmi je vsekakor nadaljevanje podpore za dosedanje uporabnike operacijskih sistemov OpenVMS in Digital Unix. Slednjega so osvežili in preimenovali, tako da odslej nosi ime Tru64 Unix 4.0F. Hkrati so najavili novo različico Tru64 Unix 5.0, ki bo, tako kakor nova programska oprema za združevanje v gruče TruCluster 5.0, na voljo nekoliko pozneje. Nova različica bo podpirala dinamično dodeljevanje in razdelitev sredstev, še večjo razširljivost in podporo za večje število vozlišč v gruči, povečan pomnilniški prostor na 28 GB in nov datotečni sistem s podporo tudi za čez deset tisoč hkratnih uporabnikov. Eden izmed ciljev nove strategije podjetja Compaq je doseči večjo združljivost med operacijskima sistemoma Tru64 Unix in Windows NT, s čimer naj bi olajšali vzdrževanje in uporabo omrežij z raznolikimi sistemi.

    Objavljeno: 5.3.1999
  • Yahoo kupuje GeoCites

    Podjetje Yahoo se po zelo uspešnem letu 1998 vede kot veliko podjetje z željo po še hitrejši širitvi. Konec januarja je napovedalo nakup družbe GeoCites, največjega spletnega gostitelja domačih strani. GeoCites gostuje in vzdržuje približno 3,5 milijona navideznih spletnih strežnikov. Po trditvah opazovalcev je bil za nakup, ki ga ocenjujejo na 4,7 milijarde dolarjev, pomemben tudi nabor orodij za pripravo in vzdrževanje spletnih strani, ki so ga razvili pri družbi GeoCites. Po združitvi bo servis nosil novo ime Yahoo GeoCites, za uporabnike pa ne bo nobenih sprememb.

    Objavljeno: 5.3.1999
  • Lotusphere 99

    Podjetje Lotus je sredi januarja organiziralo tradicionalno srečanje partnerjev in uporabnikov svojih izdelkov, na katerem so tudi uradno predstavili novo različico programskega paketa za skupinsko delo Lotus Notes/Domino R5. Mnogi so bili kljub temu razočarani, ker so začetek prodaje zopet premaknili za nekaj tednov, da bi odpravili še zadnje napake. Nova različica prinaša pomembne novosti, kot je novi odjemalec, novo razvojno okolje Notes R5 Developer in bistvo izboljšana podpora za svetovni splet, HTML, javo in druge internetne tehnologije.

    Objavljeno: 5.3.1999
  • Borland C++ Builder 4.0

    Podjetje Inprise je predstavilo novo različico prevajalnika C++ Builder. V četrti izdaji prevajalnika in razvojnega okolja za jezik C++ so pomembne novosti, predvsem v podpori za nove tehnologije. Med vsemi je najbolj zanimiva nova podpora za predmetni model CORBA, poleg tega pa so načrtovalci izboljšali tudi združljivost s predmeti COM (Common Object Model). Razvijalci lahko v programih uporabijo sistem CORBA, COM ali pa kar oba. Nova različica podpira tudi zadnjo specifikacijo ANSI/ISO za jezik C++. Nekaj novosti je tudi v uporabniškem vmesniku, še posebej pri boljši organizaciji orodjarn in pogovornih oken. Nova je tudi zmožnost samodejnega zaključevanja ukazov in parametrov ter sprotna pomoč, ki sledi vzoru paketa Visual C++. Izboljšan je tudi razhroščevalnik s podporo za razhroščevanje med več procesi. C++ Builder podpira tudi daljinsko razhroščevanje, kar je še posebej koristno pri pripravi porazdeljenih namenskih programov. Seveda sodobno razvojno okolje ne more brez čarovnikov. V novi različici C++ Builderja skrbijo za pripravo projektov COM in CORBA, izdelavo kontrolnikov ActiveX in sestavnih delov za Microsoftov strežnik Transaction Server. Poleg profesionalne različice so pri Inprisu napovedali tudi različico C++ Builder 4.0 Enterprise, v kateri je razvojni paket Midas, s katerim lahko pripravimo namenske programe s podporo za neprekinjeno delovanje in porazdelitev bremen med različnimi strežniki.Vključeni so tudi gonilniki in orodja za povezavo z zbirkama Microsoft SQL Server 7.0 in Oracle 8.

    Objavljeno: 2.3.1999
  • Ročni računalniki z barvnimi zasloni

    Microsoft je predstavil novo različico operacijskega sistema Windows CE za ročne računalnike ("palmtop") z nekaterimi zanimivimi novostmi, med katerimi so podpora za barvne zaslone, zmožnost naprednejšega nadzora nad strojno opremo in boljšo podporo za računalniške komunikacije. Sočasno s predstavitvijo novega operacijskega sistema so nove ročne računalnike napovedali pri podjetjih Hewlett Packard in Compaq. HP bo kmalu v prodajo poslal model Jornada 420, ki se odlikuje predvsem po barvnem zaslonu z ločljivostjo 240 x 320 pik in podporo za 256 barv. Na ameriškem tržišču bo v prodaji od februarja za 519 dolarjev. Nova je tudi podpora za brezžične komunikacije, med drugimi tudi sprejem sporočil prek Motorolinega odzivnika.

    Objavljeno: 2.3.1999
  • Seagate z rekordno gostoto zapisa

    Seagate je dosegel novo rekordno gostoto zapisa podatkov na magnetni nosilec. Z uporabo nove tehnologije so dosegli gostoto 2,53 Gb na kvadratni cm, kar je skoraj trikrat več od dosedanjih gostot. Rekord so dosegli z bralno-pisalnimi glavami GMR (giant mageneto resitance) z novo vrsto kobaltne zlitine, ki omogoča izdelavo izredno gladkih površin. Take glave so od površine oddaljene le še 15 nanometrov. Pri Seagateu še ne želijo govoriti o tem, kdaj bodo novo tehnologijo uporabili v izdelkih, vendar menijo, da bodo z novimi bralno-pisalnimi glavami in doseženo gostoto brez težav izdelali tudi diske z velikostjo več kakor 100 GB.

    Objavljeno: 2.3.1999
  • Universal Plug and Play

    Microsoft ob Sunovi predstavitvi tehnologije Jini ni stal križem rok. Na januarskem sejmu Consumer Electronics Show v Las Vegasu so celo nekaj dni pred Sunom spregovorili o načrtih za preprosto in univerzalno povezljivost različnih naprav. Microsoft je svojo iniciativo poimenoval Universal Plug and Play, tako kakor Jini pa omogoča samodejno razpoznavo in priključitev naprav v računalniškem omrežju. Universal Plug and Play je naslednji korak v razvoju tehnologije Plug and Play, ki so jo prvič predstavili z Windows 95, omogoča pa precej preprostejšo priključitev razširitvenih kartic in zunanjih naprav na osebni računalnik. Microsoftova nova tehnologija sloni na dosedanjih standardih, protokolih in vodilih, kar naj bi pospešilo razvoj izdelkov in uvajanje v obstoječe računalniške sisteme. Poleg omrežne tehnologije Ethernet bo Universal Plug and Play podpiral tudi nove standarde, kot so telefonsko omreženje (Home Phoneline Networking - HPN) in brezžične omrežne povezave (HomeRF) v domačem okolju. Microsoft bo izvedbo s protokolom TCP/IP predstavil že letos, s tehnologijo Universal Plug and Play pa bo kot prvi opremljen operacijski sistem Windows 2000. Seveda so Microsoftovo novost podprli glavni partnerji: Intel, HP, Compaq, Dell, Cisco, Kodak, 3Com, Samsung, ATI, Diamond, AMD, Lexmark in drugi.

    Objavljeno: 2.3.1999
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji