Mnenja

 • Pro et contra: Firefox:IE

  Preden se sploh lotimo primerjave med Firefoxom in IE, moramo razumeti njuno temeljno razliko: Firefox je narejen kot brskalnik, ki želi izkoristiti splet kot najbolj vznemirljivo podlago za vsebine in storitve, IE pa je narejen s povsem drugim namenom: zajeziti splet in ga razdrobiti, da bodo uporabniki še naprej zaklenjeni v monopolni namizni operacijski sistem in programe zanj. Glede na stanje obeh podlag danes, je očitno, da je Firefox ne le boljši, temveč mu uspe z inovacijami in nezaustavljivo trmo učinkovito nasprotovati najmogočnejšemu računalniškemu podjetju in njegovim vitalnim interesom.

  Objavljeno: 17.11.2008 17:06 | Kategorija: Mnenjaveč
 • Dosje AMIS - vzpon in padec

  Urad za varstvo konkurence je 11. septembra na podlagi zahtevka podjetja AMIS in na podlagi podatkov, ki jih je Urad zbral pri izvajanju nadzora medoperaterskega trga, uvedel že šesti postopek proti Telekomu Slovenije zaradi domnevne zlorabe prevladujočega položaja. Nekaj dni pred tem je Agencija za pošto in elektronske komunikacije izdala odločbo, ki potrjuje navedbe podjetja AMIS v zahtevku za uvedbo postopka, in Telekomu naložila odpravo teh pomanjkljivosti. AMIS je zaradi te in še nekaterih drugih zatrjevanih zlorab maja vložil odškodninsko tožbo proti Telekomu Slovenije v višini 56.824.674,75 evrov, UVK pa lahko po novem Zakonu o preprečevanju omejevanja konkurence Telekom oglobi s kaznijo v višini do desetine njegovega letnega prometa.

  Objavljeno: 17.11.2008 17:00 | Kategorija: Mnenjaveč
 • Električna revolucija

  Intel je na nedavni konferenci uspešno prižgal električno žarnico, ne da bi bila s kabli priključena na vir energije. Ne gre za potegavščino ali čarovnijo, temveč za tehnologijo, ki utegne v nekaj letih postaviti temelje novi revoluciji pri mobilnih elektronskih napravah.

  Objavljeno: 13.11.2008 16:33 | Kategorija: Mnenjaveč
 • Kromirano

  Med spletnimi brskalniki vre, kot že dolgo ne. Po zmagoslavni predstavitvi novega rodu Firefoxa je Apple napovedal znatne pospeške javascripta v prihajajočem Safariju, Microsoft hiti z novim Internet Explorerjem, končno pa je svojega aduta razkril tudi Google.

  Objavljeno: 13.11.2008 16:33 | Kategorija: Mnenjaveč
 • Nori september

  September je že tradicionalno mesec, ko se v računalniški (pa ne samo računalniški) industriji dogaja največ. Dopustov je konec, podjetja začnejo delati, predstavljeni so novi izdelki, nove storitve. Tudi tokrat ni nič drugače.

  Objavljeno: 7.11.2008 09:22 | Kategorija: Uvodnikveč
 • Integracija zdrave pameti

  Računalništvo velja za eksaktno vedo. Računalnikarji pa za prav take ljudi. Vse skupaj že prav lepo teče nekaj desetletij, toda počasi prihajajo časi, ko bo v vse skupaj treba zanesti tudi malo barve ali, če hočete, lucidnosti. Z mislijo na malega človeka.

  Objavljeno: 20.10.2008 00:21 | Kategorija: Mnenjaveč
 • Pro et contra: Podvodno ohišje : podvodni fotoaparat

  Res, podvodno fotografiranje je tisto "nekaj več", kar bo po mojem mnenju sčasoma ločilo odlične kompaktne fotoaparate od tistih, ki bodo samo dobri. Aha, prav ste prebrali, ne govorim o podvodnih ohišjih, ki podvodne operacije približajo vsakemu fotoaparatu (no, če je dovolj ugledne blagovne znamke seveda, da je zanj na voljo tudi ta dodatna oprema). Govorim o fotoaparatih, ki jih lahko vržemo tudi v morje, pa bodo preživeli. Še več, lahko bodo tudi kaj posneli. Saj veste, nad čem se bom navduševal, navsezadnje so o takih modelih pisali tudi na straneh te revije.

  Objavljeno: 20.10.2008 00:18 | Kategorija: Mnenjaveč
 • Skripta za splet

  Nove in nove uporabne storitve svetovnega spleta še vedno prihajajo kot po tekočem traku. V sveži ponudbi najrazličnejših spletišč pa lahko zasledimo skupne značilnosti, ki zelo jasno pokažejo, katere tehnologije so sprejeli sodobni spletni mojstri.

  Objavljeno: 20.10.2008 00:18 | Kategorija: Mnenjaveč
 • Dosje Digitel & Mobitel

  Podjetje Digitel je konec aprila na Okrožnem sodišču v Ljubljani vložilo odškodninsko tožbo v višini 315 milijonov evrov (75 milijard nekdanjih tolarjev) proti Republiki Sloveniji zaradi poslovne škode, ker so mu državni organi sredi 90. let prejšnjega stoletja preprečili vstop na trg digitalne mobilne telefonije (GSM). Podjetje Digitel je bilo ustanovljeno že leta 1994 z namenom ponujanja storitev telefonije GSM, vendar nikoli ni začelo zares poslovati (pa čeprav je že pred Mobitelom začelo s postopki za pridobitev ustreznih dovoljenj!), saj naj bi ga državni organi ves čas obravnavali diskriminatorno v korist "državnega" Mobitela in kasneje v korist "nacionalnega" Si.Mobila.

  Objavljeno: 20.10.2008 00:16 | Kategorija: Mnenjaveč
 • Kam s podatki?

  Količina podatkov, ki jih imamo shranjene v digitalni obliki doma, se hitro povečuje. Kljub vse večjim diskom nam zmanjkuje prostora. Zaradi številnih podatkov zelo težko najdemo tisto, kar dejansko iščemo ali potrebujemo. Bog ne daj, da se nam sesuje disk, saj varnostnih kopij v resnici nimamo ali pa nismo prepričani, da so uporabne. Kako torej ukrepati, da bi zaščitili pogosto trajno vrednost svojih digitalnih zbirk?

  Objavljeno: 20.10.2008 00:15 | Kategorija: Mnenjaveč