Objavljeno: 29.4.2008 09:43 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor April 2008

Ceneje je bolje

Ceneje je bolje

V računalništvu je bilo doslej cenjeno predvsem tisto, kar je hitrejše, večje, zmogljivejše. Toda novi val cenejših in enostavnejših prenosnikov postavlja ta načela pod vprašaj. Kupci so te izdelke zelo dobro sprejeli in to je za nekatere izdelovalce prava mora. Ali se nam obeta zasuk v strategiji in ponudbi računalnikov, kot smo jih vajeni danes?

Prodaja računalnikov je še vedno velik posel in boj za kupce je neusmiljen. V obilici ponudbe se izdelovalci dobesedno prerivajo za to, da bi opozorili nase. Spretne trženjske akcije dosegajo celo to, da izdelki marsikdaj postanejo uspešnice, še preden pridejo v prodajo. Spomnimo se samo na histerijo, ki v zadnjem času že kar tipično spremlja začetek prodaje najbolj vročih izdelkov družbe Apple. Take poteze so vse bolj pravilo kot izjema, pa čeprav se na koncu največkrat izkaže, da se kupci za vroče tehnološke novosti odločajo počasneje, kot bi hoteli izdelovalci.

Precej bolj redko se dogaja, da izdelovalci objavijo izdelek z razmeroma majhnim pompom, pa vendar postane uspešnica. Eden takih je mali prenosnik Asus Eee, ki se domala po vsem svetu prodaja več kot odlično. Zanimivo, da tudi tam, kjer je kupna moč precej večja od cenovnega razreda, ki mu pripada. Eee je pri nas namreč mogoče kupiti za 300 evrov, ponekod po svetu pa celo za manj kot 300 dolarjev. S tem ne konkurira le na področju prenosnikov, temveč računalnikov nasploh.

Zakaj je torej malemu Asusu uspelo, kjer drugim ni? Poceni računalniki namreč niso nova pogruntavščina. Izdelovalci so v različnih obdobjih vselej skušali ponuditi nekaj ceneje, s čimer so merili predvsem na tiste, ki sicer računalnika ne bi kupili, iz takih ali drugačnih razlogov. Velikokrat se je izkazalo, da jim pri tem ni uspelo, saj so pristali na preveč kompromisov.

Asusov Eee tudi po tej plati ne izstopa. Vanj je vgrajen razmeroma skromen procesor, namesto diska ima vgrajen pomnilnik Flash RAM, vgrajen ima precej manjši zaslon od tipičnih prenosnikov. Mirno lahko rečemo, da je podhranjen glede na tipično ponudbo na področju prenosnikov. Zakaj je torej tokrat uspelo?

Odgovor ne leži v samem računalniku, temveč v ekosistemu in času, v katerem je nastal. Medtem ko smo v preteklosti vselej potrebovali razmeroma zmogljiv računalnik za tipična ali želena opravila, danes za delo v internetu ne potrebujemo pretirano zmogljive opreme. Prav razvoj internetnih storitev, kjer lahko počnemo vse, od pregleda, obdelave in celo hrambe podatkov do spletnega brskalnika, je odločilno prispeval k temu, da je Eee postal uspešnica. Levji delež zaslug lahko pripišemo vse cenejšim in vse bolj dostopnim širokopasovnim komunikacijam, razprostranjenosti omrežij Wi-Fi in 3G, ki nadomeščajo potrebo po lokalni hrambi in obdelavi podatkov.

Lahko bi tudi rekli, da je Asus Eee prvi računalnik, ki je bil zasnovan za arhitekturo Web 2.0, torej spletne storitve, ki nadomeščajo programe, hrambo podatkov in še kaj. Resnici na ljubo še vedno ponuja tudi programe, nameščene lokalno, le da so ti skrbno izbrani in v računalniku zavzamejo razmeroma malo prostora. Pravzaprav sam koncept ni nič revolucionarnega, temveč temelji na preizkušenih gradnikih, to pa je vsekakor pozitivno.

Pa je kljub temu presenetil izdelovalce strojne opreme. Tako zelo, da ta hip domala vsak večji izdelovalec načrtuje podobne prenosnike, najbrž tudi po podobno nizki ceni. Kako zaskrbljeni so nekateri, jasno nakazuje izjava enega od vodilnih mož za področje prenosnikov v Sonyju, ki je jasno napovedal, da bo morebitni večji uspeh Asusa povzročil spiralno tekmo proti cenovnemu dnu, tam pa je le malo zaslužka na prodano enoto izdelka. Za proizvajalce torej resna težava, ki je ni mogoče prav enostavno odpraviti. Drugi dokaz je tudi to, da se je Microsoft močno potrudil, da bi v ponudbo zajel tudi njihove izdelke. Asus se je že odzval in predstavil modele, ki lahko delujejo z okoljem Windows XP. To ceno sicer nekoliko zviša, vendar pod nivo, ki smo ga vajeni pri klasičnih prenosnikih. Najbrž tudi ni nič čudnega, če je Intel nedavno predstavil platformo Atom, ki je mišljena še posebej za ta razred računalniških izdelkov. Zdi se, da bodo tradicionalni ponudniki kmalu obvladali in celo presegli to, kar je bil poglavitni razlog za nastanek projekta One Laptop Per Child (OLPC). Intel tako napovedujejo lahke odjemalce, ki bodo stali celo manj kot sto dolarjev (ni pa jasno, kaj je vse zajeto oziroma izključeno).

Toda ali bodo kupci res množično posegli po enostavnejših prenosnikih? Ta hip je še prezgodaj, da bi lahko podali dokončno sodbo. Res pa je, da je primer Eee pokazal, da danes marsikdo povsem lepo shaja s tovrstnim računalnikom in prav v ničemer ne pogreša zmogljivejših modelov. "Marsikdo" še ne pomeni, da vsi. V prvi vrsti se je za Eee odločilo silno veliko mladih, ki jim je brskalnik poglavitni način rabe računalnikov. Najbrž ni presenetljivo, da je med kupci lep delež pripadnic nežnejšega spola. Zagotovo pa je med prvimi kupci le malo računalniških navdušencev, razen če so si Eee omislili kot drugi, tretji računalnik. Ljubitelji iger lahko na Eee ta hip dobesedno pozabijo. Vsaj do nastanka kolikor toliko spodobnih internetnih iger, a to je povsem drugo poglavje. Nenavadno. Trg se torej vse bolj profilira. Prostora je za zelo poceni in hkrati ekstremno drage računalnike.

Toda to je le presek trenutnega stanja. Nizke cene prenosnikov, kot je Eee, lahko dolgoročno precej spremenijo način prodaje in rabe računalnikov. Cena Asusovega malčka je zelo podobna cenam mobilnih telefonov, zato marsikateri operater resno razmišlja, da bi ga ponudil kot subvencioniran izdelek v zamenjavo za uporabo mobilnega interneta. To seveda pomeni, da bi se čez čas utegnilo vzpostaviti stanje, kot ga danes poznamo na področju telefonije - večina telefonov je prodanih prek ponudnikov storitev in ne prek rednega prodajnega kanala. Kaj vse to pomeni za trenutne distribucijske in prodajne kanale, najbrž ni težko uganiti.

Vstopamo torej v čas lahkih odjemalcev, računalnikov, ki so manjši, lažji, varčnejši, cenejši, pa vendar zadostujejo za tipična opravila, pri katerih potrebujemo računalnik. Najbrž ne gre dvomiti, da bodo tudi tu dejavniki ločevanja hitro postali večja zmogljivost, hitrost, opremljenost, najbrž velikost, toda zgolj v okviru cenovnega razreda, ki ga odpira Asus Eee. S tega vidika morda res drži zgornja trditev, da je ceneje (za večino) uporabnikov lahko tudi bolje. Skrinjica je odprta in duh je pobegnil iz nje.

Lahko bi tudi rekli, da je Asus Eee prvi računalnik, ki je bil zasnovan za arhitekturo Web 2.0.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji