Oglasno sporočilo
Objavljeno: 29.4.2020 06:51

Vse o delu in šolanju od doma – v novem Monitorju

Na voljo je nova številka Monitorja, v kateri smo se lotili dveh trenutno izredno aktualnih tem – delo in šolanje od doma. Kako organizirati delo od doma, da bo čim bolj učinkovito in čim manj stresno, in kako se z moderno tehnologijo spopadajo učenci in učitelji.

Pišemo o faktorjih, ki vplivajo na delo od doma, predvsem pa o programskih orodjih, ki so pri tem nepogrešljiva. Člani uredništva smo zapisali tudi lastne strategije in tehnologije, na katere se v teh dneh zanašamo.

Pri šolanju pišemo o izzivih, ki jih opažamo na tem področju – o komunikaciji, spletnih učilnicah, gradivu in organizaciji ter preverjanju znanj. Tudi tu si bosta lahko prebrali o naših osebnih izkušnjah.

Med posameznimi strojnimi preizkusi velja omeniti Samsungov novi Galaxy S20+, ki je po našem mnenju letos najbolj uravnotežena »galaksija«, tista, ki po sicer klasično visoki ceni ponudi vse, kar bi si v telefonu želeli. Je sicer korak nižje od prejšnji mesec preizkušenega modela Galaxy S20 Ultra, a so razlike dovolj majhne, cena pa kar za 350 evrov nižja.

Preizkusili smo tudi novi DJIjev dron, model Mavic Mini. Ta je s ceno 400 evrov zanimiv, sploh ker z baterijo vred tehta le 249 gramov, kar ga uvršča ravno pod zakonsko mejo; zato uradno ni "letalno naprava" temveč "igrača". Kljub temu ponuja soliden čas letenja in dobro kakovost posnetkov.

Še pred pojavo koronavirusa smo preizkusili tudi športno uro Suunto 7, ki je prva pametna ura tega proizvajalca z nameščenim sistemom Android Wear.

Tistim, ki so ravno z delom od doma ugotovili, da je njihovo brezžično omrežje potrebno nadgradnje, smo pripravili nekaj konkretnih nasvetov. Lotili smo se preizkusa usmerjevalnikov »Mesh«, kjer smo v praksi preizkusili štiri sisteme, ob tem pa opisali tudi ostale načine, kako premostiti steno ali dve in povezavo do spleta spraviti v kak oddaljen kotiček hiše ali stanovanja.

Med teme, o katerih premalo razmišljamo, bi lahko uvrstili tudi moderatorje družabnih omrežij. V članku si lahko preberete, kako deluje vojska ljudi, ki skrbi za čiščenje spleta, in s čim vse se morajo pravzaprav ubadati – o njihovih psihičnih težavah in posttravmatski stresni motnji (PTSD) se sicer govori že leta, a je to med laično javnost zelo slabo poznano.

Pišemo tudi o mlajši generaciji in njihovem načinu dojemanja spleta – o generaciji Z. Ta je tista, ki se za iskanje informacij ne obrne na Google, temveč na družabna omrežja in YouTube. Ali denimo Snapchat in Tiktok. Pišemo tudi o vplivu družbenih omrežij na delovanje naših možganov.

  

V prilogi Monitor Pro, namenjeni poslovnemu IT, smo se dotaknili COVID-19, s kratko anketo, kako se z virusom spopada slovenska IT sfera. Pišemo tudi o podatkovnih centrih in njihovih tehnoloških inovacijah.

Naslednja številka izide v torek, 26. maja.

Naročite se na Monitor!

Vabimo vas, da se naročite na klasično ali digitalno različico Monitorja, ali pa aktualno "papirno" različico kupite v naši spletni trgovini.

Postopek je enostaven – zahteva le nekaj klikov, kreditno kartico ali Paypal. Ali pa elektronsko sporočilo na narocnine@mladina.si.

Hvala.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji