Objavljeno: 28.4.2020 | Avtor: Marko Vidrih | Monitor Maj 2020

Generacija Z in splet

Milenijec išče informacije na Googlu, generacija Z se najprej loti družbenih medijev in kot iskalnik uporablja Youtube.

Medijski naslovi in marketinške kampanje že leta naslavljajo milenijce (rojene med letoma 1981 in 1995), v zadnjem času pa se je povečal poudarek tudi na naslednji, najmlajši generaciji – generaciji Z, ki jo sestavljajo rojeni od leta 1995 naprej.

Čeprav obe demografski podskupini veljata za »mlajše generacije«, obstajajo med milenijci in generacijo Z ključne razlike, kar se kaže zlasti po vedenju na spletu. Milenijci so znani po tem, da so kabelsko televizijo zamenjali s pretočnimi video vsebinami na spletu. A ker je bila generacija Z že od rojstva bolj povezana s tovrstno vsebino, jih seveda še bolj privlačijo družabne platforme, kot sta Youtube in novejši Tiktok. To je privedlo do popolnoma drugačnega vedenja in vsebinskih interesov, ki se spreminjajo s trendi uporabe medijev.

Kaj torej generacija Z spremlja na spletu?

Youtube

Ker je Youtube pri generaciji Z prisoten že vse življenje (ustanovljen je bil leta 2005), je ta njihova najbolj priljubljena platforma za gledanje video vsebin. Danes 85 odstotkov najstnikov uporablja Youtube, medtem ko se je povprečni čas, ki ga preživijo ob gledanju spletnih video posnetkov, v zadnjih štirih letih podvojil (vir: Common Sense Media).

Premik od tradicionalne televizije k Youtube posnetkom, je privedel do povsem novega pristopa do video vsebin, hkrati pa je opazen tudi porast vlogerjev – povsem nove kategorije zvezdnikov. Po podatkih lanske raziskave si otroci zdaj trikrat bolj kot astronavt, kar je bila do nedavnega želja večine otrok, želijo postati Youtube zvezda.

Vloganje

Vloganje ali vlogging še naprej kaže znake rasti in priljubljenosti. Spletne osebnosti na Youtube običajno naložijo nizkoproračunske in zelo osebne video posnetke, prek katerih se povežejo s svojim občinstvom. Številni najstniški vlogerji so iz svojih hobijev zgradili bogate kariere – najbolje plačani vloger v letu 2019, Ryan Kaji, je zaslužil vrtoglavih 26 milijonov dolarjev.

Glede na njihovo priljubljenost se spreminja tudi oglaševanje blagovnih znamk. Tradicionalno televizijsko oglaševanje morda v prihodnosti ne bo najboljša izbira za doseg in prepoznavnost, medtem ko zaznamki vplivnežev zdaj veljajo tudi za bolj zaupanja vredne in verodostojne od zvezdnikov iz televizijskih filmov in serij.

Youtube izobraževanje

Na Youtubu uporabniki ne iščejo le zabave. Po raziskavah namreč 80 odstotkov najstnikov generacije Z pravi, da jim je platforma pomagala pridobiti različna znanja, 68 odstotkov pa, da jim je Youtube pomagal pridobiti veščine, ki naj bi jih bolje pripravile na prihodnost.

Youtube je postal dragocen in zaupanja vreden učni vir. Večina študentov danes raje kot učbenike uporablja Youtube posnetke, mnogi pa med video posnetki iščejo tudi različna navodila.

Trend poudarja širitev uporabe platforme, kar ima različne posledice za uporabo video posnetkov za boljše povezovanje z mlajšo publiko.

Snapchat

Naslednji ključni trend med mlajšim občinstvom je Snapchat, še posebej pa porast njegovega programa Snap Originals.

Konec lanskega leta je Snap poročal, da se je porabljeni čas za gledanje vsebine Discover v primerjavi z letom poprej povečal za 40 odstotkov, medtem ko zdaj več kot 100 njegovih kanalov Discover v povprečju dosega občinstvo v dvomestnih številkah milijonov na mesec.

Vir Snap report.png

Prikazovanja Snap Discoverja poudarjajo pomemben premik v navadah pri gledanju videov. Epizode Snap Original trajajo le pet minut. Porast tega formata vsebine pomeni velik premik v pričakovanju video posnetkov med mlajšo publiko, pri čemer je vsebina prilagojena načinu gledanja v nasprotju z namenom tradicionalnih video formatov.

Gre za ključni trend pozornosti: če se želimo povezati z mlajšim občinstvom, bodo krajše, namensko ustvarjene vsebine veliko učinkovitejše. Kar vodi do naslednje platforme.

Tiktok

Tiktok je povzročil pravo globalno pandemijo. Rastoča trendna aplikacija je reinkarnacija množično še vedno bežno priljubljenega Vimea, ki je podlegel konkurenci družbenih medijskih titanov, Instagrama in Snapchata, pa tudi nezmožnosti, da bi prinesel pomemben dobiček.

Ne glede na strukturni in kulturni razkorak sta duh in vseobsegajoča ideja enaka: mlade generacije ustvarjajo vplivne vsebine za svoje uživanje.

Ker so družabni mediji prišli na prizorišče v najstniških letih najmlajših milenijcev in najstarejših iz generacije Z, lahko ti zdaj lažje razumejo aplikacijo, ki jo preplavljajo najstniki in njihov specifični smisel za humor. Mlajši lahko vlijejo v svojo kulturo ideje, meme, zgodbe itd., ker imajo tehnološke zmožnosti, ki jih prejšnje generacije niso imele.

Tiktok je v letu 2019 doživel pomemben porast, njegova vse večja publika pa spada v starostno obdobje generacije Z. Priljubljenost kratkega video formata opažajo tudi blagovne znamke, kar zdaj vodi k novim pristopom trženja, ki je namenjeno temu trgu.

Vsebina Tiktoka je z omejitvijo 15 sekund na posnetek veliko krajša od vsebine na Youtubu in Snapchatu. Trenutno najbolj priljubljena vsebina na Tiktoku so sinhroniziranje ustnic, viralni plesni norci in šaljivi skeči.

Ustvarjalnost znotraj medija močno spodbuja Tiktok skupnost, ki spremlja manj znane ustvarjalce videov ter jih spreminja v Tiktok zvezde. Bolj ko se platforma razvija, bolj opažamo porast mladih Tiktok vplivnežev, ki objavljajo izvirne vsebine. Podjetje ima zdaj tudi katalog lastnih preverjenih vplivnežev, s katerimi lahko sodelujejo blagovne znamke.

Na Tiktoku sta trenutno dve vrsti ustvarjalcev: tisti z veliko sledilci na drugih platformah, ki preizkušajo najnovejši trend, in neznani, novi ustvarjalci, ki na Tiktoku najprej iščejo občinstvo. Sčasoma ti pristopi vodijo k novemu, namenskemu slogu, ki je edinstven za platformo, kar bi glede na trenutno priljubljenost lahko povzročilo še en pomemben premik na področju vedenja generacije Z na spletu, povezan s še krajšimi video posnetki, kar nekako potrjuje mnenja strokovnjakov, da mlajše generacije nimajo prav veliko potrpljenja, osredotočene pa so lahko le kratek čas.

Čeprav ima Tiktok že več kot 680 milijonov aktivnih uporabnikov na mesečni ravni, se bo to število verjetno znatno povečalo. Nihče ne more natančno napovedati, kako velik del delež trga bo dobil, toda glede na to, da ima široko mednarodno privlačnost, oglaševalske možnosti, ki mu bodo prinesle dobiček, in popolno časovno obdobje obstoja, se zdi, da nič – niti globalna politika – Tiktoku ne more preprečiti, da bi se še naprej širil kot svetovna

pandemija.

Spreminjajoč se obraz videa

Kakorkoli pogledamo, se video vsebina spreminja, blagovne znamke pa morajo biti v koraku s temi ustreznimi premiki, da ohranijo povezavo z naslednjimi generacijami.

Ključ do generacije Z je video vsebina, ki je smiselna in verodostojna. Tradicionalni video posnetki bodo pri tej generaciji naleteli na hladen tuš. Šele ko si bodo oglaševalci vzeli čas in razmislili, kaj generacija Z od njih pričakuje, in prepoznali tovrstne trende, bodo pri targetiranju teh digitalnih domorodcev lahko poželi uspehe.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji