Objavljeno: 26.11.2019 15:00

Čas je za – govorice o Samsung Galaxy S11!

Približuje se konec leta, s tem pa tudi konec februarja, ko bo najverjetneje spet predstavljan najnovejši Samsungov vrhunski telefon. Tokrat bo, najverjetneje, slišal na ime Galaxy S11.

Raznorazne govorice o novi enajstki so se sicer začele že takoj po tem, ko je Samsung splavil telefon Galaxy Note 10 (in celo prej), vendar so, zgodovinsko gledano, ko se približujemo predstavitvi navadno bolj točne. Ključni proizvajalec takih govoric je OnLeaks, ki ima povezave s proizvajalci zaščitnih ohišij za telefone in še kom. Seveda se moramo zavedat, da marsikatera novica »pricurlja« tudi iz same centrale – tokrat iz Samsunga. Če in ko se odgovornim za vzdrževanje suspenza to zdi potrebno.

Digitalni izrisi, ki so nastali iz pridobljenih datotek CAD, kažejo, da naj bi bil Galaxy S11 s sprednje strani podoben Note 10 – predvsem zaradi ene kamere na sredini. Na zadnji strani je po drugi strani videti »blok« s kar petimi kamerami/objektivi. Trije bodo verjetno taki kot sedaj (običajen objektiv, zum objektiv in širokokotni objektiv), četrto bo verjetno tipalo ToF (za ocenjevanje globine), peti pa bi lahko morebiti bil laserski merilec za ostrenje. Špekulira se, da bi objektiv z zumom lahko omogočal petkratno približanje, tako kot to že nekaj časa zmorejo Huaweievi vrhunski modeli P30 Pro in Mate 30 Pro.

Navdušenci pri portalu XDA so iz najnovejše Samsungove aplikacije za fotografiranje razbrali podporo za ločljivost 12.000 × 9000 pik, kar v zmnožku pomeni 108 megapik. Verjetno je torej, da bodo telefoni S11 imeli vgrajen novo Samsungovo tipalo s tako ločljivostjo, ki jo zaenkrat uporablja najmočnejši Xiaomijev model Mi Note 10. Seveda končna fotografija privzeto ne bo imela toliko pik, ampak bo programska oprema združevala po štiri pike in na ta način poskušala pridobiti nekaj dodatne svetlosti v slabih svetlobnih razmerah. Podobno s svojimi 48 megapiknimi tipali že sedaj počnejo nekateri konkurenti.

XDAjevci pravijo, da iz razbiranja programske kode kaže tudi na video podporo ločljivosti 8K (30 slik/s) oz. 4K s hitrostjo 120 slik/s.

Telefon naj bi bil precej večji od sedanjih modelov S10, čeprav se to lahko še spremeni. OnLeaks pravi, da naj bi bila diagonala običajnega modela (S11 in ne S11+) kar »6,63 - 6,7 palca«, kar je precej več od dosedanjih modelov (6,1 palca oz. 6,4 palca pri modelu S10+). Velikost telefona naj bi bila dobro izkoriščena z baterijo, saj naj bi modeli S11 prišli tudi v različici s podporo za 5G. 5G pa je, vsaj zaenkrat, velik porabnik električne energije. Mimogrede, običajne vtičnice za slušalke naj ne bi bilo več, kot je tudi na Note 10 ni.

Zaslon naj bi imel hitrost osveževanja 120 Hz, s čemer naj bi bilo predvsem igranje iger zelo mehko in tekoče. Samsungovi zasloni višje hitrosti osveževanja to omogočajo že sedaj, vendar jih vgrajuje le konkurenca (OnePlus 7s in Pixel 4 z osveževanjem 90 Hz). 120 Hz osveževanje trenutno ponujata le telefona Asus ROG Phone 2 in Razer Phone 2.

Vgrajeni procesor bo najverjetneje Samsung Exynos 990, oz. na ameriškem tržišču Qualcommov Snapdragon 865.

Psr80Gv1L6k

ARS technica

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji