Objavljeno: 10.5.2019 01:00

Tudi Samsung bo znal fotografirati v mraku

Samsung je napovedal novo družino fotografskih tipal za vgradnjo v mobilne telefone ISOCELL Bright GW1, med katerimi je tipalo s kar 64 milijoni pik. Velikost posamezne pike je 0,8 μm, toliko kot pri današnjih najzmogljivejših tipalih z 48 milijoni pik, kar pomeni, da bo fizično tipalo še večje in s tem sposobno zajema večje količine svetlobe.

Zanimivo je, da velika ločljivost primarno ni namenjena fotografiji z visoko ločljivostjo, temveč bo v rabi zlasti v težjih svetlobnih pogojih. Samsung namreč pri tipalih podpira taktiko združevanja štirih pik v eno, kjer algoritem določi vrednost, ki bi bila najboljša v danih svetlobnih pogojih. Na ta način lahko dobimo fotografije z ločljivostjo 16 milijonov pik, a kakovostjo, ki precej prekaša zajem slik z eno samo piko. Podobno počnejo tudi novi Huaweievi telefoni (Mate 20 Pro in P30 Pro), ki imajo tipala ločljivosti 48 MP, končne fotografije pa so ločljivosti 10 MP (razen, če v nastavitvah določimo drugače). 

Kljub temu bo Bright GW1 v dobrih svetlobnih pogojih lahko zajemal slike tudi v polni ločljivosti 64 milijonov pik, tudi tu pa predvidevajo, da bo glavni način uporabe visoke ločljivosti za digitalno zumiranje slik, kar odpravlja potrebo po optičnih rešitvah.

Po mnenju analitikov je zelo verjetno, da bo novo tipalo prvič uporabljeno pri naslednjem telefonu Samsung Galaxy S11, ki bo predvidoma nared v začetku naslednjega leta. Samsung se torej hitro prilagaja in ne more dopustiti, da bi Huawaeievi telefoni še naprej veljali za boljše v nočni fotografiji.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji