Objavljeno: 31.3.2020 | Avtor: Matej Šmid | Monitor April 2020 | Teme: huawei, google

Huawei P40 Pro - Odličen telefon, ampak …

Huawei je predstavil svojo najnovejšo serijo vrhunskih telefonov P40, tokrat brez dogodka v živo, predstavitev je bila na voljo le prek Youtuba. Srednjega izmed prestavljenih modelov, P40 Pro, smo že preizkusili.

Huawei P40 Pro je telefon, ki premore bolj ali manj vse, kar proizvajalci mobilnih telefonov dandanes znajo narediti. Videti je odlično, »premijsko«, kot se reče, zaobljen zaslon OLED je odličen, delovanje je mehko in hitro, baterija je zmogljiva in se hitro polni (tudi brezžično), telefon je vodoodporen. In – premore gotovo enega najboljših fotografskih sklopov, kar smo jih videli do zdaj. Model P40 Pro+, ki bo (neuradno) na voljo čez slaba dva meseca, bo to še nadgradil – z optičnim zumom, ki bo segel do kar 10×!

Kamera

Kamerni sklop na zadnji strani telefona je pravokoten in dokaj debel, kot smo vajeni že pri iphonih in novih samsungih, kar Huaweiu štejemo v slabo. Jesenski model Mate 30 Pro ima, denimo, res veliko lepši, okrogel dizajn tega sklopa. Model P40 Pro ima »le« 5× optični zum, kar je enako kot lanski model P30 Pro, ki se v praksi odreže odlično. S programskimi triki zum sicer seže do 50×, vendar je tak rezultat le pogojno uporaben (podobno kot »100× zoom« najnovejšega Samsunga S20 Ultra). Kar pri fotografskem delu telefona navdušuje, je res izjemna svetlobna občutljivost, saj so fotografije v slabih svetlobnih pogojih za nekaj stopenj boljše kot pri konkurenci. Po besedah Huaweija to omogoča res zelo veliko tipalo ločljivosti 50 megapik, ki zna posamezne pike združevati. Po drugi strani so fotografije, ki smo jih posneli s testnim telefonom, še vedno nekoliko »umetne«, obrazi pa pretirano rožnati, toda na tovrstne artefakte, za katere poskrbi »umetna inteligenca«, smo pri bolj ali manj vseh telefonih že vajeni. Dejstvo je, da so fotografije videti odlično in bodo na družbenih omrežjih zagotovile kar največje število všečkov ...

V temi se P40 Pro obnese veliko bolje od Samsung Galaxy S20 Ultra.

Enako velja za sprednjo selfi kamero, ki premore kar 32 megapik. Zanjo je na sprednji strani zaslona ovalna »luknja«, v kateri sta kamera in merilnik razdalje (ToF), ki pride prav za portretno zamegljevanje ozadja (bokeh) z infrardečim žarkom za izostritev (fokus) slike.

Zaslon

Kot že rečeno, zaslon OLED je videti odlično. Po diagonali meri 6,58 palca in je malce zaobljen na vseh štirih straneh telefona, vendar manj kot pri lanskem modelu Mate 30 Pro, čez rob seže večinoma le zaščitno steklo. Tudi tu Huawei očitno sledi konkurenci, ki ukrivljenost počasi, vendar zanesljivo zmanjšuje. Vseeno pa ukrivljenost P40 Pro pridoda k res lepemu videzu telefona, saj še dodatno zmanjša črn rob.

Zaslon premore hitrejše osveževanje, 90 Hz, ki se obnese odlično. Tudi pri običajnem brskanju po spletu ali Facebooku je prikaz mehek in precej boljši, kot smo ga vajeni pri dosedanjih telefonih z osveževanjem 60 Hz. Mimogrede, tako kot pri Samsungu S20 Ultra lahko tudi tu osveževanje vrnemo na 60 Hz, če želimo varčevati z baterijo.

In … programska oprema …

Noben članek o novih Huaweijevih telefonih seveda ne more mimo tega, da so to bolj ali manj edini telefoni z Androidom, ki ne premorejo Googlovih programov (Play Store, Gmail, Youtube, Google Maps, Chrome …) in storitev. Z nekaj truda se seveda da živeti tudi brez njih, toda vprašanje je, ali bodo kupci, ki bodo za telefon odšteli tisočak, na tak trud zares pripravljeni. O tej dilemi smo obširno pisali v prejšnjem Monitorju, ko smo v rokah imeli model Mate 30 Pro, zato tu le na kratko ponovimo – za večino Googlovih programov in storitev, ki smo jih na Zahodu vajeni, obstajajo alternative, za nekatere pač ne. Zemljevidi so že taki, denimo.

Tudi popolnjenost Huaweijeve trgovine AppGallery ni taka, kot bi si želeli, čeprav je po novem v njej tudi kar nekaj slovenskih aplikacij (kar je plod truda slovenske ekipe!). Eno pogostejših vprašanj, ki smo si jih slovenski preizkuševalci tega telefona najprej izmenjali, je zato bilo, »katero trgovino si namestil«. Odgovor je neuradna ApkPure, ki se izkaže kot najboljša. Seveda tudi tam nameščene Googlove aplikacije ne delujejo kot tudi ne nekatere aplikacije, ki uporabljajo Googlove storitve (denimo TeamViewer).

Če povzamemo …

V resnici lahko povzetek preberete kar v naslovu tega prispevka. Huawei dela res izredne vrhunske telefone, vendar je v trenutni ameriško-kitajski vojni potegnil kratko. Nekako smo pričakovali, da bo Huawei ob »brezguglovskem« naskoku na zahodne trge uporabil vsaj taktiko dampinga in telefon ponudil za, denimo, 500 evrov. Toda ne, telefon stane podobno kot konkurenca, okrogel tisočak.

Se slišimo čez nekaj mesecev, pa predebatiramo, kako se mu bo taktika obrestovala ...

Huawei P40 Pro

pametni telefon

Kdo: Huawei

Za: Odličen fotoaparat, zaslon in videz.

Proti: Ne premore Googlovih aplikacij in servisov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji