Testi - Preizkusi / Avtor - Boris Šavc

 • Amisova mobilna televizija

  Mobilna televizija je vedno večji posel. Trditev dokazujejo porušeni rekordi ob prenašanju letošnjih olimpijskih iger, pristanek vozila Radovednost na Marsu, ki si ga je ogledalo več ljudi po telefonu kot po televiziji, in navsezadnje nedavna prepoved televizijske hiše Pro Plus, ki je mobilnim ponudnikom teh vsebin prepovedala časovni zamik na svojih programih. Ogledali smo si, kako se v tej zmedi znajde Amis.

  Objavljeno: 25.9.2012 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Žele tablica

  Že tisočkrat povedana zgodba gre takole. Nekoč so si izmislili tablične računalnike, a ljudje niso marali zanje, zato so jih bolj ali manj nehali izdelovati. Pa pride Apple in na novo izumi toplo vodo. Začetni posmeh in podcenjevanje drugih sodelujočih jim zagotovita nekaj let prednosti. Tablice zasledovalcev iPadu ne sežejo niti do gležnjev. Samsung, Asus in Amazon kljub zamislim in solidni izvedbi sopihajo daleč zadaj. Šele ko Google ponudi napravo z žigom Nexus, se začne Applova prednost zmanjševati.

  Objavljeno: 25.9.2012 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Gorska klima

  V gorah je čistejši zrak, mir, življenje brez zapletov. Tak je Gorski lev, naslednik operacijskega sistema OS X Lion, ki prinaša v Applove računalnike sicer manj novosti kot predhodnik, a kljub temu prečisti uporabniški vmesnik in odpravi dovolj starih zamer, da je vreden denarja, ki ga zanj zahtevajo na tržnici Mac App Store.

  Objavljeno: 25.9.2012 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Ko se orosijo oči

  Retina je čarobna beseda, ki jo Apple zadnje čase rad uporabi. Navadno v navezi z vrhunskimi zasloni svojih naprav. Začelo se je s telefonom iPhone 4S, ki je prvi imel zaslon s takšno gostoto slikovnih pik na palec, da jih naše oko (retina = mrežnica) ne zazna več. Denar se je še hitreje stekal v Cupertino, zato so zvijačo ponovili z novim iPadom. Zopet so bila številna usta polna hvale, denarnice pa odprte na stežaj. Tokrat so udarili z računalnikom. Če sta se nam prejšnja dva poskusa zdela občudovanja vredna, smo ob petnajst palcev velikem zaslonu Retina ostali odprtih ust. Brez besed. No, nekaj smo jih kljub temu našli, zato vas vljudno vabimo, da si jih preberete.

  Objavljeno: 25.9.2012 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Računovodstvo po potrebi

  V reviji radi predstavimo izdelke, ki so se porodili v kranjskih glavah. V preteklosti smo plodove slovenske pameti že večkrat vzeli pod drobnogled in tudi v prihodnje nameravamo nadaljevati. Tokrat je na vrsti spletni program, ki je za majhne podjetnike prijazna in enostavna rešitev za vodenje poslovnih knjig.

  Objavljeno: 3.9.2012 10:45 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Android gostuje brezplačno

  Komunikacija je poglavitna prvina spleta in mreženja na splošno. Čeprav je za pogovor z uporabo internetne povezave nemalo pripomočkov, taka komunikacija ni zasenčila klasičnih povezav. Koliko zaslug si pri tem lastijo mobilni operaterji in ponudniki spleta, je tema za drugo priložnost. Dejstvo je, da govor v omrežju IP uporabniku prihrani marsikateri evro, enako velja tudi za program Viber, ki varčuje s slogom.

  Objavljeno: 3.9.2012 10:43 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Izdelava elektronske revije

  Pravijo, da tisk umira. Iz dneva v dan se tiskana beseda vse manj bere. Po informacije večinoma hodimo v splet. S pohodom mobilnih naprav je trend še očitnejši. Vendar ljudje berejo in bodo vedno brali. Tudi v krizi so priložnosti za uspeh. Uspeh elektronske izdaje znanega časnika New York Times priča o priložnosti, ki čaka, da jo zagrabimo. Z Google Currents Producer ustvarimo elektronsko revijo.

  Objavljeno: 3.9.2012 10:36 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Mobilna televizija na kvadrat

  Ponudnik dostopa do spleta in vrste drugih informacijskih in medijskih storitev, podjetje T-2, je po načelu "When it's done, it's done" ("Ko bo nared, bo nared") s precej zamude pripravilo lastno vizijo mobilne televizije. Ali so dodatni čas uspešno spremenili v presežek, ki je zrasel na napakah tekmecev, ali pa je zamudo moč pripisati polovičarstvu razvijalcev, si oglejmo v pričujočem članku.

  Objavljeno: 3.9.2012 09:59 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Zbirka z veliko začetnico

  Upraviteljske pravice, izvršljiva koda, imenik Temp, storitev WebClient, ukazna vrstica in sistemski procesi so pojmi, ki se jih marsikdo izogiba, ko je govor o operacijskem sistemu Windows. Vsi našteti imajo neposredno zvezo z zbirko Sysinternals Suite, ki ni za slehernika. Če nas našteti pojmi ne prestrašijo in smo se pripravljeni učiti, bomo dobili v roke močno orožje. Tako opremljeni izbranci bomo trd oreh za vsakega hrošča, konja ali črva, ki bi se nam drznil zoperstaviti.

  Objavljeno: 26.6.2012 | Kategorija: Preizkusiveč
 • S figo v žepu

  Od operacijskega sistema Windows Phone najprej nismo veliko pričakovali, saj je bil spomin na okorelost predhodnika preveč živ. A vendar je Microsoftu uspelo nekaj, česar običajno od njega ne pričakujemo. Naredil je nekaj svežega. WP7 je na novih temeljih postavljen mobilni operacijski sistem, ki ga je lepo gledati in še lepše uporabljati. Vse, kar mu je do danes manjkalo, je tržnica s programi. Marketplace je poslej na voljo tudi Slovencem.

  Objavljeno: 29.5.2012 | Kategorija: Preizkusiveč