Objavljeno: 29.1.2013 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Januar 2013

Osebni Dropbox

Oblačna shramba je priročna stvar. Vanjo shranjene datoteke so nam vselej in od vsepovsod dostopne kot še nikoli poprej. Žal se v imenu te udobnosti običajno odpovemo zasebnosti, saj so podatki shranjeni na neznanem kraju, kamor imajo dostop tudi tuji ljudje, ki jih ne poznamo. Nekatere oblačne storitve so se te težave lotile z jasno varnostno politiko, druge shrambo namestijo kar v uporabnikov računalnik.

Vse na AeroFSu, od namestitve do delovanja, spominja na priljubljeni Dropbox.

AeroFS, oblačna shramba za lastno rabo, sodi med oblačne storitve, ki oblak ustvarijo iz vanjo prijavljenih naprav. Datoteke se shranjujejo zgolj na naših, v sistem prijavljenih računalnikih, za nameček so zaščitene z močnim 2048-bitnim šifriranjem. Trenutno je na voljo le beta različica storitve. Do nje pridemo s povabilom, za katero zaprosimo na uradni spletni strani. Po blagoslovu lahko v osebni oblak povežemo računalnike z operacijskimi sistemi Windows, OS X in Linux. Celoten postopek je zelo podoben najbolj priljubljeni oblačni shrambi na svetu, storitvi Dropbox. AeroFS po stvaritvi uporabniškega računa najprej ustvari skupni imenik, ki se brezšivno vgradi v lokalni datotečni sistem. Za razliko od vzornika omogoča, da osrednji imenik umestimo na poljubno mesto v datotečni hierarhiji. Ko prvemu računalniku dodamo nekaj tovarišev, se začne zabava.

Selective Sync nam omogoči izbiro imenikov, ki se bodo sinhronizirali po posameznih postajah.

Poleg večje varnosti v primerjavi s tekmeci je dodatna vrlina storitve AeroFS delovanje v krajevnem omrežju, kjer se sinhronizacija izvaja tudi brez vzpostavljene spletne povezave. Omejitev s prostorom praktično ni, saj glavni imenik poje vse, kar mu pride pod zob, dokler na (krajevnem) disku ostane še kaj prostora. Spremembe se shranjujejo, zato se ob pomoči zmožnosti Version History zlahka vrnemo korak ali dva nazaj. Če začne med delovanjem sistema zmanjkovati prostora, AeroFS potihoma zbriše starejše različice shranjenega gradiva. Med naprednejše zmožnosti sodita še Selective Sync, ki na izbranem računalniku sinhronizira le določene imenike v osrednji mapi, in Limit Bandwidth, s katerim storitvi preprečimo, da bi nam popolnoma prevzela povezavo v splet. Slabosti seveda so, predvsem bode v oči, da ni spletnega dostopa in mobilne aplikacije, a gre, kljub temu da je AeroFS šele v začetni fazi pohoda po svetu, za spodobno storitev z veliko obeti za prihodnost.

AeroFS

Osebna oblačna shramba.

Prodaja: Air Computing, www.aerofs.com.

Cena: Brezplačno.

ZA: Delovanje brez spletne povezave, neomejenost prostora.

PROTI: Ni spletnega vmesnika, niti mobilnih aplikacij.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji