Objavljeno: 26.2.2013 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Februar 2013

Plastična okna

Samsungova tablica Ativ Tab in Microsoftov Surface imata malo skupnega. Delita si operacijski sistem Windows RT, tu pa se podobnosti končajo. Korejci uberejo drugačen pristop od Američanov. Ativ Tab dokazuje, da so se doslej veliko naučili. Z bogatim prelivom olepšan kos plastike nas precej udari po žepu. Je vreden izdatka?

Moderno, tablično namizje ...

... se prepleta s klasiko, v kateri ne manjka klikanja, oken in nepogrešljivega upravitelja procesov.

Samsung je okolje Windows podprl s tremi vrhunskimi napravami. Telefon Ativ S je posvojil mobilni operacijski sistem Windows Phone 8, prenosnik Ativ Smart PC (Pro) namizna Okna 8 ter tablica Ativ Tab Microsoftovega križanca Windows RT. Ativ Tab za razliko od večjega brata Pametnega PCja nima fizične tipkovnice in to ga v primerjavi z vedno bolj priljubljeni hibridi naredi za čistokrvno tablico, ki neposredno kljubuje Applovemu iPadu in vojski androidov. GT-P8510, kakor se Ativ Tab po "korejsko" imenuje, ima Qualcommov procesor z dvojedrno enoto Krait (1,5 GHz), sparjeno z grafiko Adreno 225, in 2 GB pomnilnika. Odlikujejo ga desetpalčni zaslon z ločljivostjo 1366 × 768, širok vidni kot, živahne barve ter kljub manjši gostoti pik na palec jasna in čista slika. Oblika je podobna novejšim Samsungovim tablicam, kar pomeni, da ne bomo prikrajšani za par spodobno glasnih prednjih zvočnikov niti za plastiko, ozaljšano s posebno prevleko (Hyperglaze), ki prispeva k lahkosti (570 g) in tankosti (8,9 mm) naprave. Dobrodošli so priključki mikro HDMI, mikroSD in polni USB 2.0. Slednji prebavi večino tipkovnic, mišk, ključev USB, diskov in tiskalnikov. Ativ Tab ima dve kameri (5 in 1,9 MP), ki zadostita zgolj najnujnejšim potrebam. Eno polnjenje 8200 mAh zmogljive baterije zdrži devet ur nepretrgane rabe.

Med prednosti tabličnega sistema Windows RT prištevamo pravo slovensko tipkovnico.

Kameri tablice Ativ Tab bržkone nista namenjeni fotografiranju, saj so rezultati ob slabših svetlobnih razmerah porazni.

Programska opremljenost se ujema z Microsoftovo tablico Surface. Ativ Tab ima že naložen pisarniški paket Office 2013 Home & Student Edition, ki skupaj z operacijskim sistemom 32 GB prostora na papirju pretvori v dejanskih 14. Sistem pridno uboga geste, ukaze s prsti, posluša gumb Home, ki vedno preklopi na domač zaslon ali na nazadnje uporabljano aplikacijo ter žal tudi jezi z istimi napakami kot druge okenske naprave. Pred prvo uporabo tablice so se tako petnajst minut nameščali popravki, nato smo zagnali aplikacijo za kamero in nas je Windows RT vprašal, ali to res želimo. Kljub vsemu ne oporekamo, da gre za zmogljivo tablico vrhunskih karakteristik, ki jih žal na koncu zasenči (pre)visoka cena.

Samsung Ativ Tab

Tablični računalnik.

Prodaja: Bolje založene tehnične trgovine.

Cena: 680 EUR.

ZA: Lahka tablica, dober zaslon, NFC, pravi priklop USB.

PROTI: Plastika, pomanjkanje aplikacij, nestandardno napajanje, cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji