Objavljeno: 26.3.2013 | Avtor: Boris Šavc | Monitor April 2013 | Teme: brskalnik, google

Računalnik na brskalni pogon

Google je tehnološko srenjo nedavno presenetil s prenosnikom Chromebook Pixel. Gre namreč za zmogljiv računalnik z izvrstnim zaslonom, občutljivim za dotik, ki pa ima po drugi strani zelo omejen operacijski sistem. Zanimanje za Googlov Chrome OS se je s prihodom Pixla neznansko povečalo in ni ga medija, ki se ne bi spraševal, kaj ima spletni velikan za bregom. Razširjen spletni brskalnik v razkošni škatli, vredni več kot 1300 evrov? Eno je gotovo, cenejši Chromebooki so naenkrat videti nadvse privlačno. To je zgodba o enem izmed njih.

Googlova oblačna vizija presega elektronsko pošto, urejevanje besedila, shranjevanje podatkov in druženje s prijatelji. Medtem ko so mnoge od naštetih spletnih storitev za slehernika, povezanega s spletom, nepogrešljive in zadostne, gre velikan iz Kalifornije še dlje. Z operacijskim sistemom Chrome OS v oblak postavi vse. Računalniki, opremljeni z njim, so v bistvu zgolj razširjeni spletni brskalniki, ki stoodstotno podpirajo vse Googlove oblačne storitve. Zaradi minimalizma so hitri, zmogljivi in poceni. Našteto velja tudi za Samsungov Chromebook serije 3. Model 303C je že nekaj časa najbolj prodajan računalnik na angleškem Amazonu. Zakaj, uvidimo takoj, ko ga prvič primemo v roke. Z nizko ceno pomeni pravo nespodobno ponudbo. Računalnik, ki je videti kot Applov Macbook Air, dobimo že za dobrih dvesto funtov. Samsung s kakovostno plastiko zvesto posnema Applov aluminij, prav tako podobna jabolčnim slogovnim zapovedim pa sta tudi udobna tipkovnica in prostorna sledilna ploščica.

Računalnik z enoletno garancijo ima 11,6-palčni zaslon LED z ločljivostjo 1366 × 768, ki žal razočara z bledimi barvami in slabim vidnim kotom. Za osebno rabo pisca, fotografa ali spletnega pohajkovalca bo bržkone zadoščal, ljubitelja filmov pa bo pustil hladnega. Hitro delovanje računalnika je zasluga dvojedrnega procesorja Exynos 5250 s hitrostjo 1,7 GHz, 2 GB pomnilnika RAM in 16 GB diska SSD. Slednjega odlično dopolni oblačna shramba Google Drive, v kateri nas ob nakupu čaka brezplačnih 100 GB za obdobje dveh let. Spletni velikan obljublja, da podatkov tudi po poteku določenega obdobja ne bo izbrisal in bodo še vedno na voljo uporabnikom, preprečil bo zgolj dodajanje novih datotek. Na arhitekturi ARM temelječ čip poskrbi za neslišno delovanje brez pretiranega gretja, pomnilnik in bliskovna shramba pa za hiter zagon sistema in aplikacij. Iz povsem izklopljenega stanja se računalnik postavi na noge v manj kot desetih sekundah, bujenje iz spanja pa je trenutno. Na preizkusu se je prenosnik solidno izkazal. Pri običajnem brskanju po spletu ali delu z elektronsko pošto Gmail nismo naleteli na težave. Malce se je zapletlo, ko smo odprli veliko število zavihkov in se je čas osveževanja strani vidno podaljšal. Razumljivo, korejski Chromebook pač ni opremljen kot precej stotakov dražji PC.

Ob nakupu Samsungovega Chromebooka dobimo 100 GB oblačnega prostora v Googlovem oblaku Drive. Darilo velja za dve leti, potem bo dostop do oblaka omejen. Podatki bodo še vedno dostopni, nalaganje novih pa ne bo več mogoče.

Ob nakupu Samsungovega Chromebooka dobimo 100 GB oblačnega prostora v Googlovem oblaku Drive. Darilo velja za dve leti, potem bo dostop do oblaka omejen. Podatki bodo še vedno dostopni, nalaganje novih pa ne bo več mogoče.

Na ohišju poleg samosvojega vtiča za napajanje in vhoda za slušalke najdemo še dva USBja, od katerih je eden 3.0, bralnik pomnilniških kartic SD in izhod HDMI. Omrežnega priključka ni, saj sta izbrani povezavi Samsungovega Chromebooka brezžična povezljivost wi-fi (802.11n) in bluetooth. V celoti gledano, gre za izredno kupčijo. Dober kilogram lahek prenosnik še zdaleč ni videti ceneno. Tankost osemnajstih milimetrov mu poleg jabolčnih lastnosti daje sodoben videz. Prižge se takoj, ko odpremo pokrov. Od nič do popolnoma delujočega sistema pospeši v manj kot desetih sekundah, kar je zavidljiv podatek, a v praksi ne pomeni veliko, saj računalnika ne bomo izklapljali. Bujenje iz spanja je trenutno. Baterija velikosti 4080 mAh je po zaslugi procesorja ARM zadostna. Zdrži šest ur običajne, nepretrgane rabe, tako da je eno polnjenje na dan verjeten scenarij. Zgolj iz radovednosti smo na računalniku (beri: v spletnem brskalniku) pognali dva testa. V Browsermarku, v katerem je zelo pomembna grafika, je dosegel soliden rezultat 3063, ki poseka tudi nekatere namiznike Celeron. Sunspider, test izvajanja Javascripta, v katerem je manj več, je pokazal končno vrednost 703. Test, ki nima podpore za več jeder, torej tudi dvoje jeder v Samsungovem Chromebooku nima haska, tako razkriva, da je model 303C hitrejši od večine tabličnih računalnikov na trgu, z Microsoftovo tablico Surface RT vred. Seveda se z resnejšimi sistemi ne more kosati. Dve leti star Macbook Air z minimalnimi značilnostmi ima Sunspider oceno 506, a je tudi (še danes) dražji od Chromebooka. Kakorkoli obrnemo, trčimo ob eno in isto vprašanje. Ali smo za soliden računalnik s privlačno ceno pripravljeni na kompromis in preživeti delovni vsakdan s precej omejenim operacijskim sistemom Chrome OS?

Prvi zagon in prilagajanje delovnega okolja sta enostavni opravili, saj sistem od nas zahteva le Googlovo uporabniško ime in geslo, nato pa z namiznega spletnega brskalnika povleče razširitve, seznam priljubljenih spletišč, odprte zavihke in še kaj. V hipu je Chromebook enak spletnemu brskalniku Chrome. Če slednjega redno uporabljamo, je priporočilo Chromebooka samoumevno. Po nekaj dneh rabe smo presenečeni, koliko časa dejansko prebijemo v spletnem brskalniku. Nekaj prilagajanja zahteva sicer odlična tipkovnica, ki ima namesto tipke Caps Lock gumb za iskanje, Caps Lock pa dobimo s kombinacijo Alt + Search. Ni tipke Delete (Alt + Backspace), ni funkcijskih tipk, niti Windows ali Apple tipke. Ctrl in Alt sta podaljšani, kar pozdravljamo, saj tipki izdatno uporabljamo ob izvedbi številnih priročnih bližnjic, večina je istih kot pri običajnem brskalniku Chrome. Vse lepo in prav, a omejitve ostajajo, saj na računalnik le stežka spravimo kaj novega. Chrome OS je poln svojevrstnih kapric, ob katerih se v oblačku nad našo razmišljajočo glavo nenehno izrisujejo veliki vprašaji.

Deviške korake operacijskega sistema Chrome OS je spremljala vrsta nerodnosti, od katerih velja izpostaviti zaklenjenost v celozaslonski način. Samsungov Chromebook tretje serije ima vmesnik Aura, ki zna delati z okni.

Deviške korake operacijskega sistema Chrome OS je spremljala vrsta nerodnosti, od katerih velja izpostaviti zaklenjenost v celozaslonski način. Samsungov Chromebook tretje serije ima vmesnik Aura, ki zna delati z okni.

Chrome OS

Leta 2010 so v Googlu oznanili novo smer računalništva. Operacijski sistem Chrome OS je v srži razširjen spletni brskalnik Chrome, ki teče na okleščeni različici Linuxa. Njegovo drugo ime je kompromis. V zameno za neprebojno varnost in nično vzdrževanje se odpove domorodnim aplikacijam. Tuj pristop večine uporabnikov ni prepričal, zato so se Googlovi razvijalci še marljiveje vrgli na delo. Rezultat njihovega truda je vmesnik Aura, ki ga posvoji tudi Samsungova serija 3. Posodobitev odpravi večino prvotnih zamer, s celozaslonskim zaporom vred. Okna so dobrodošla, moč jih je premikati, povečevati in zaklepati. Pod ključ jih damo z vlečenjem do roba, ko nato okno zapolni določeno polovico zaslona. Pri dveh ujetih oknih ju s stičiščem lahko premo sorazmerno povečujemo in manjšamo. To je priročna zmožnost, ki jo poznamo iz operacijskega sistema Windows (Aero Snap). Vsako okno ima dva gumba, X okno zapre, klik kvadrata pa ga razširi. Če kvadrat pritisnemo in se premaknemo na rob, se okno priklene na izbrano polovico, če ga obenem pomaknemo še navzdol, se pomanjša. Ker so vsa okna spletni brskalnik Chrome, lahko med njimi zavihke poljubno premikamo ali pa jih odpnemo ter z osvobojenimi ustvarjamo nova okna.

V prenosniku najdemo tudi Googlove zemljevide. Aplikacije Google Earth za zdaj še ni, čeprav so razvijalci že pred časom zagotovili, da se ukvarjajo s tem.

V prenosniku najdemo tudi Googlove zemljevide. Aplikacije Google Earth za zdaj še ni, čeprav so razvijalci že pred časom zagotovili, da se ukvarjajo s tem.

Aplikacije v operacijskem sistemu so dodatki brskalnika Chrome. V sistemu jih je nekaj že naloženih, starim uporabnikom spletnega brskalnika Chrome se sinhronizirajo razširitve z namizne različice, nove pa dodajamo s tržnice Chrome Web Store. Med že naloženimi najdemo elektronsko pošto Gmail, videoteko YouTube, iskalnik Google Search in še kaj. Najhitrejši dostop do njih predstavljajo bližnjice na spodnjem akcijskem traku. Desno od njih so seznam z nameščenimi programi, odprta okna in pladenj z uro, povezavo ter aktivnim uporabnikom. Klik pladnja razkrije dodatne nastavitve. Razširjeni seznam se odpre kot zavihek znotraj spletnega brskalnika. Poleg iskalnika so najuporabnejši programi zbirke Google Docs, ki za razliko od večine drugih omogočajo delo brez povezave. Drugačno delo omogočata tudi beležnica in kalkulator, ki začuda nista povsem brskalniška. Omeniti velja še že naloženi Chrome Remote Desktop, priročno rešitev brskalnika Chrome, ki omogoča enostaven dostop do oddaljenega računalnika. Google s potezo razkriva, da je Chrome OS namenjen sekundarni rabi, torej za ljudi, ki že imajo računalnik. Temu sledi Samsungov Chromebook serije 3, ki je zaradi nizke cene in posebnega operacijskega sistema čisto poseben prenosnik. Najbolje se bo znašel v paru s čistokrvnim PCjem (ali računalnikom drugega okusa), je pa namenjen predvsem ljudem, ki veliko brskajo po spletu ali radi pišejo.

Samsung Chromebook Series 3

Prenosni računalnik.

Prodaja: Amazon.co.uk.

Cena: 250 EUR.

✓    Cena, mere, teža, tipkovnica, opremljenost.

✗    Omejena raba brez povezave, slab zaslon, postavitev zvočnikov in priključkov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji