Objavljeno: 29.1.2013 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Januar 2013 | Teme: iPhone, iPad

Finski zemljevidi za iOS

Zaradi Applove polomije z lastnimi zemljevidi se je naenkrat ponudila priložnost tekmecem, da zapolnijo veliko vrzel v operacijskem sistemu iOS 6, ki jo je pustila za sabo odsotnost aplikacije Google Maps. Ker uporabljajo jabolčne zemljevide za navigacijo zgolj samomorilci in ljubitelji naključnih potovanj, nas je bila večina vesela, ko je finska Nokia na tržnici App Store objavila zemljevide HERE. Oglejmo si, kako se izkažejo.

Natančnost je vrlina finskih zemljevidov Here. Izpis lokacije je verodostojen podatek, četudi smo v katerem izmed manjših krajev. Želimo si še dodatka Drive, ki lastnike telefonov Nokia že nekaj časa uspešno vodi tudi po slovenskih cestah.

HERE Maps so na novo poimenovani brezplačni zemljevidi podjetja Nokia, ki temeljijo na kartografiji ameriškega podjetja Navteq (ki je v lasti Nokie). Prvi stik z aplikacijo, ki deluje tako na tablici iPad kot telefonu iPhone, vzbuja mešane občutke. Za mobilne pojme lesen uporabniški vmesnik s premajhnimi ikonami kljub temu prikaže precej bolj natančen zemljevid od Applovega. S pridržanim dotikom se nam na zaslonu izpiše naslov izbrane lokacije. Če se izpisanega dotaknemo še enkrat, nam aplikacija postreže z bližnjimi restavracijami, trgovinami, kavarnami in znamenitostmi. Najdene lokacije po želji shranimo v oblak (Collections), za to pa potrebujemo uporabniški račun ali prijavo ob pomoči družabnega omrežja Facebook. Do tako shranjenih lokacij nato pridemo kadarkoli z različnih naprav. Z ikono v desnem spodnjem kotu preklapljamo med štirimi različnimi pogledi. Osnovni je Map view, ki ga po želji nadomestimo s satelitskimi posnetki (Satellite view). Slednji so v primeru manjših krajev (celo mest) v Sloveniji tako nizke ločljivosti, da so praktično neuporabni. Na sončni strani Alp ni niti podatkov o javnem prevozu (Public transport view), čeprav bi si želeli, da Nokia izpiše vsaj tista dva avtobusa in vlak, ki vsak dan potujejo proti Ljubljani. Če je verjeti Fincem, na slovenskih cestah tudi ni gneče. Live traffic view bomo tako s pridom uporabljali šele po prečkanju meje s sosednjo Italijo ali Avstrijo.

Med svetle točke štejemo poleg natančnosti možnost shranjevanja določenega področja za kasnejšo rabo (brez spletne povezave). Čim večja je kvadratura izbranega območja, tem manj bo program shranil pripadajočih podrobnosti. Shranjujemo lahko le eno območje naenkrat. Ko shranimo novo, se staro izbriše. Žal zemljevidi Here ne poznajo glasovnega vodenja avtomobila, zato se bomo morali zadovoljiti s pisanimi napotki. Drugače je v primeru, ko izberemo pešpot. Takrat nas program rade volje vodi tudi v angleščini, kar je koristno vsaj za opozarjanje, kdaj moramo zopet pogledati na zaslon in si prebrati, kako naprej.

HERE Maps

Zemljevidi za operacijski sistem iOS.

Prodaja: Nokia.

Cena: Brezplačno.

ZA: Preprostost, natančnost, shranjevanje izbranega področja za rabo brez spletne povezave, vodenje pešca.

PROTI: V Sloveniji aplikacija nepopolna, ni prave avtomobilske navigacije.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji