Objavljeno: 26.3.2013 | Avtor: Boris Šavc | Monitor April 2013 | Teme: android, mobilni, operacijski sistem

Ubuntu na dotik

Sveti gral mobilnega računalništva je združevanje namizne izkušnje s popotniško. Apple zato z vsako novo različico približa OS X iOSu, Microsoft z osmimi Okni preslika mobilno okolje na namizje, Google pa postavi šefa Chrome OSa na čelo razvoja operacijskega sistema Android. Kot pri slovenskih aferah je vsakomur takoj jasno, kam pes taco moli. Iskanje mističnega zaklada je pestro, številni si ga želijo, a dobil ga bo le eden. Presenetljivi najditelj lahko postane Canonical, ki je z Linuxom na dotik že zelo blizu.  

Čeprav bodo prve naprave z operacijskim sistemom Ubuntu Touch na voljo šele prihodnje leto, si že danes lahko ogledamo, kaj nam kani alternativec ponuditi. Predogled sistema Ubuntu Touch Developer Preview, ki je namenjen predvsem razvijalcem, lahko namestimo v vrsto mobilnih naprav, med drugim tudi v tablico Nexus 7. Minimalne zahteve, ki so jih za preizkusni sistem navedli fantje iz podjetja Canonical, zajemajo procesor ARM Cortex A15, zato Nexus 7 s Cortexom A9 ob poganjanju distribucije Linux ponekod precej šepa. O tem v nadaljevanju, začnimo z namestitvijo.

Canonical želi z enim operacijskim sistemom ponuditi enako izkušnjo tako uporabnikom računalnikov kot lastnikom mobilnih naprav.

Canonical želi z enim operacijskim sistemom ponuditi enako izkušnjo tako uporabnikom računalnikov kot lastnikom mobilnih naprav.

Poleg ustrezne mobilne naprave bomo za preizkus potrebovali še računalnik z namiznim operacijskim sistemom Ubuntu, v katerega ob pomoči Terminala dodamo shrambo Ubuntu Phablet Tools, to storimo z vpisom ukazov sudo add-apt-repository ppa:phablet-team/tools in sudo apt-get update && sudo apt-get install phablet-tools android-tools-adb android-tools-fastboot. Na tablici varujemo pomembnejše podatke, ker jih bo postopek nepopravljivo izbrisal, nato omogočimo zagonski nalagalnik (angl. bootloader). Nexus 7 izklopimo in naenkrat pritisnemo tri tipke, za zagon, pomanjšanje in povečanje glasnosti. Tipk ne izpustimo, dokler se na zaslonu ne prikaže vsem znani zeleni robot s pripisom Start. Tablico povežemo z računalnikom prek kabla USB in se vrnemo za tipkovnico. V Terminal vpišemo fastboot oem unlock, nato se na tablici strinjamo s prikazanimi opozorili in jo znova zaženemo. Nadaljevanje zahteva nastavitev USB debugging. V primeru Nexusa z različico Androida 4.2.2 (ali več) na računalniku spet zaženemo strežnik adb – adb kill-server; adb start-server. Na tablici ob navezavi s kablom USB sprejmemo gostiteljski zaščitni ključ in v računalniku v Terminalu poženemo namestitev z ukazom phablet-flash –b. Ko se postopek (čez čas) konča, tablica požene nov operacijski sistem. Vsi podatki se ob namestitvi izgubijo.

Za namestitev operacijskega sistema Ubuntu Touch Developer Preview potrebujemo poleg mobilne naprave še računalnik z nameščeno polno distribucijo istoimenskega Linuxa.

Za namestitev operacijskega sistema Ubuntu Touch Developer Preview potrebujemo poleg mobilne naprave še računalnik z nameščeno polno distribucijo istoimenskega Linuxa.

Pričaka nas neumna mobilna naprava, nekaj takšnega, kot so ohišja z nalepkami namesto zaslonov v trgovinah s telefoni. Marsikaj sploh ne deluje in je tam zgolj za demonstracijo prihajajoče tehnologije. Deluje dostop do opozoril, ki se podobno kot pri Androidu spreminjajo glede na lokacijo potega navzdol. Če z gesto izberemo na primer baterijo, se prikaže odstotek preostale energije, skupaj z nastavitvami svetlosti. Poteg s prstom z leve prikaže seznam najpogosteje uporabljenih aplikacij in omogoča delovanje brez gumba Home (programski ustreznik je na dnu seznama, ikona Ubuntu). Podoben poteg z nasprotne strani razkrije trenutno odprte aplikacije. Z dna s prstom prikličemo zmožnosti trenutnega programa na zaslonu. Izdatna prstna telovadba je precej zahtevna, zato se spočetka pogosto zgodi marsikatera napaka, ko na primer ob pregledovanju naloženih fotografij nehote izberemo izhod iz aplikacije. Zadovoljivo deluje brezžična povezava in brskanje po spletu. Kamera na Nexusu 7, za razliko od večje tablice z Googlovim blagoslovom Nexus, ne deluje, prav tako ne ležeči pogled dogajanja na zaslonu. Opozorila so napolnjena z izmišljenimi podatki o zgrešenih klicih in prejetih sporočilih. Naložene glasbe ne moremo poslušati, priloženih filmov pa ne gledati. Ne delujeta niti kalkulator niti vremenska napoved. Predogled operacijskega sistema je res namenjen le navdušencem in razvijalcem. Po začetnem navdušenju smo večino (dolg)časa preživeli z brskanjem po spletu in ob odpiranju lažnih programov, zato takega kvarjenja izkušnje Nexus za zdaj ne priporočamo.

Ubuntu Touch Developer Preview

Mobilni operacijski sistem.

Prodaja: Canonical.

Cena: Brezplačno.

✓    Predogled drznih zmožnosti ...

✗    ... ki šele prihajajo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji