Objavljeno: 29.1.2013 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Januar 2013

Ko se orosijo oči, denarnico boli

Vedeli smo, da pride. Bilo je zgolj vprašanje časa, naslednji logični korak. Po telefonu Retina, tablici in velikemu MacBook Proju je bil na vrsti manjši Applov prenosnik. Trinajstpalčni Mecbook Pro z zaslonom Retina je privlačen, opremljen, tanek in nadvse prenosljiv računalnik. Žal je tudi precej drag, zato je prvo vprašanje, ki se poraja ob pogledu nanj, ali se ga sploh izplača kupiti.

Retina še vedno naredi vtis in pokvari izkušnjo, ko se vrnemo pred zaslon drugega prenosnika. Zaslon z ločljivostjo 2560 × 1600 je enako fantastičen kot pri večjem bratu. Zaradi manjše površine ima celo več pik na palec (227 ppi). Delo s prenosnikom je kljub visokim številkam udobno, saj Apple prikaz zopet poveča z umerjenimi manjšimi ločljivostmi. Največja možna je 1680 × 1050. Zaslon Retina poleg slikovnih pik prinese tudi širok vidni kot in občutno zmanjšan odsev. Oblikovanje je zopet nekje med običajnim Projem in družino Air, kjer je prenosnik Retina tanjši od prvega in debelejši od drugih. Na ohišju najdemo enake vhode in izhode kot pri večjem modelu. V paketu sta dva priklopa Thunderbolt, par vrat USB 3.0, vhod za slušalke, bralnik kartic SD in izhod HDMI. Tu so tudi znana Applova tipkovnica z osvetlitvijo, odlična sledilna ploščica, kamera 720p in priklop za napajalnik MagSafe 2. Zaman smo iskali omrežno kartico, prenos FireWire in optični pogon.

Grafični testi razkrijejo, da prenosnik kljub odličnemu zaslonu ni primeren za igranje iger.

Vstopni model računalnika, katerega cena se začne pri 1800 evrih, poganja dvojedrni procesor Intel Core i5 s hitrostjo 2,5 GHz, 8 GB RAMa in disk SSD z velikostjo 128 GB. Za mreženje poskrbi brezžično povezovanje, združljivo s standardi a, b, g in n. Z bližnjimi napravami se prenosnik sporazumeva ob pomoči povezave bluetooth 4.0, zvok pa mu proizvaja par zvočnikov s posluhom. Največji očitek namenjamo integrirani grafični kartici Intel HD Graphics 4000, ki komajda prekaša rešitev v tanjših in osemsto evrov cenejših prenosnikih Air. Za vnete igralce računalniških iger Applov manjši prenosnik z nadstandardnim zaslonom ni primeren. Namenjen je predvsem fotografom in oblikovalcem, vendar tudi njim nakup zaradi (pre)visoke cene v primerjavi s tekmeci (npr. Asus Zenbook Prime) le stežka priporočamo.

Apple Macbook Pro 13 Retina

Prenosni računalnik.

Prodaja: Apcom Slovenija, Powercom sistemi

Cena: 1800 EUR ali 2150 EUR.

ZA: Zaslon, oblika, avtonomija.

PROTI: Cena, grafika.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji