Objavljeno: 26.2.2013 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Februar 2013 | Teme: Office, microsoft

Pisarniški prijatelji

Microsoft je zvezan z operacijskim sistemom Windows. Z Okni je zrasel, z Okni bo nekoč tudi izzvenel. Kljub temu se igla, ki nas z dotokom iste droge veže na podjetje iz Redmonda že toliko let, imenuje drugače. Pisarniški paket Office je zgodba o uspehu. Programska oprema je v preteklosti dobesedno letela s prodajnih polic, zato naj ne bi bilo s petnajsto Pisarno nič drugače. Vendar Office 2013 prihaja v čudnih časih. Kriza, uveljavljene spletne storitve in tektonski premiki na področju računalništva vzbujajo dvom. Microsoft upa, da je na svetu še vedno dovolj ljudi, ki si brez programov Word, Excel in PowerPoint delovnega dne ne more več predstavljati.

Microsoft priznava, da ne živimo več v istem času kot pred desetimi leti, ko smo vsi takoj planili po novi različici najbolj priljubljene pisarniške zbirke na planetu. Odgovorni v Redmonu vedo, da so časi drugačni. Kljub temu želijo, da bi še naprej uporabljali pisarniško zbirko Office, ne glede na napravo, ki jo držimo v rokah, oziroma jo imamo pod prsti. Office 2013 zato deluje tako na računalniku kot na tablici ali telefonu. Kupcem (beri: zasvojencem) bo na voljo v prvem četrtletju letošnjega leta kot del storitve Office 365 ali posamezno. Oba paketa tesno sodelujeta z oblakom, pri čemer se Office 365 ponaša z rednim dotokom posodobitev, dodatnim oblačnim prostorom za shranjevanje podatkov, sinhronizacijo nastavitev in z možnostmi za poslovne scenarije, v obliki skupinskih koledarjev in video konferenc v visoki ločljivosti.

Kljub oblikovanju v maniri uporabniškega vmesnika Modern UI gre pri Office 2013 še vedno za klasičen namizni program, ki se ga je najbolje lotiti z miško in tipkovnico.

Najbolj očitna je popolna preobrazba uporabniškega vmesnika, katerega lišp gre v korak s slogom Modern UI (nekdanji Metro) drugih Microsoftovih izdelkov. Novo svetlejše ozadje ima čistejši videz, izboljšana animacija pa med drugim poskrbi za udoben učinek ob pisanju besedila. Po zagonu izbranega programa nas pričakajo predloge namesto praznih začetnih strani. Uporabniški vmesnik ima še vedno zloglasen trak z grupiranimi ukazi, ki ga je mogoče tokrat skriti, to storimo z gumbom za celozaslonski način dela. Office delo brez motenj obvlada in čeprav ne gre za pravo "metro" aplikacijo, zna izkoristiti dano zaslonsko površino. Pisarna je namreč še vedno namizna aplikacija, ki pa se na vse pretege trudi skriti svoje poreklo. Tako je prenovljen zaslon, ki se razkrije po izbiri zavihka File, na las podoben aplikacijam s tablic in telefonov ter ozaljšan z nekaterimi dobrodošlimi izboljšavami. Ustvarjanje novega dokumenta z izbiro New nam na primer s sličicami predstavi jagodni izbor predlog, ki so nam pri delu na voljo.

Word

Pogled za branje Read Mode je namenjen predvsem zaslonom, občutljivim za dotik.

Prva novost urejevalnika besedila zadeva branje. Read Mode je odličen način, ki predstavi dokumente na način, kot bi šlo za običajno elektronsko knjigo. Besedilo dodobra zapolni zaslonsko površino, saj sega skoraj do robov zaslona. Med stranmi se v primeru rabe sledilne ploščice ali zaslona, občutljivega za dotik, premikamo z gestami, za klasike z navadno miško in tipkovnico so dodane ustrezne puščice. V bralnem načinu orodij za urejanje ni, lahko pa po dokumentu iščemo. Priročna je zmožnost povečevanja posameznih elementov znotraj besedila. Z desnim klikom lahko povečamo tabelo, graf ali drug grafični element, vključen v odprti dokument.

Ubijalska zmožnost novega urejevalnika besedila Word je uvoz datotek PDF. Čeprav se mu pri zahtevnejšem oblikovanju zatakne, gre za dobrodošlo funkcijo, ki jo bomo s pridom uporabljali.

Druga težko pričakovana funkcija je odpiranje dokumentov v obliki PDF. Poprej težavne datoteke Word zlahka pretvori v prijaznejšo obliko, zato jih brez težav urejamo, kot bi šlo za običajne datoteke s pripono DOC. Pri urejanju si pomagamo s celotnim naborom orodij, ki jih premore Word, tudi z razširjenim vstavljanjem grafičnih elementov, kjer lahko poleg slik na disku računalnika vstavimo grafične elemente iz oblaka (SkyDrive, Flickr ...) ali neposredno z zajemom zaslona. Urejeno datoteko shranimo bodisi v Wordov bodisi v format PDF. Zmožnost z enostavnejšimi datotekami PDF deluje odlično, zahtevneje oblikovani dokumenti pa mu povzročajo nemalo preglavic. Kljub temu pridobitev toplo pozdravljamo. Isto velja za pomnjenje uporabnikove lokacije ob zapiranju dokumenta. Funkcionalnost, za katero ne moremo verjeti, da je Pisarna ni že prej poznala, nas po odprtju obstoječega dokumenta elegantno prestavi tja, kjer smo bili nazadnje. Zaznamki potujejo skupaj z dokumentom. Če ga shranimo v oblačno shrambo SkyDrive in kasneje odpremo na drugem računalniku, nas vseeno popelje na nazadnje odprto stran. Novost je tudi stolpec Navigation, ki pride prav predvsem pri delu z daljšimi dokumenti, saj je z njim premikanje po zajetnejši vsebini precej olajšano.

Sledi sklop družabno naravnanih izboljšav. Word je, enako kot celoten Office, brezšivno povezan z oblačno shrambo SkyDrive. Dokumente lahko delimo s svetom prek elektronskega sporočila, ki naslovniku dostavi povezavo, s katero si vsebino ogleda ali celo urejuje, tudi če nima ustreznega urejevalnika besedil. V primeru sodelovalnega dela nam pridejo prav poenostavljena orodja za pregledovanje in popravljanje (Simple Markup). Na vnesene pripombe je možno odgovoriti ali jih zakleniti z geslom. V družabna omrežja lahko objavljamo za branje zaklenjene povezave do dokumenta, shranjenega v Microsoftovem oblaku SkyDrive.

Excel

Hitra analiza podatkov se nam prikaže ob označenih podatkih na delovnem listu in predlaga nekaj najustreznejših nadaljnjih korakov za njihovo ponazoritev.

Flash Fill se imenuje pameten samodejni vnos podatkov v prazne celice, ki krepko presega štetje in poimenovanje dni iz preteklosti.

Zdi se, da je največ napredka izza očitnega lišpa med programi pisarniške zbirke Office doživela aplikacija za ustvarjanje preglednic, Excel. Občasni uporabniki bodo navdušeni nad novimi orodji za analizo vnesenih podatkov, kakršna je na primer zmožnost Quick Analysis. Ko tabelo izberemo, se prikaže ustrezen gumb in predlaga nekaj možnosti oblikovanja tabele ali izdelave grafikona. Podobno pomoč nam ponudi tudi pri vrtljivih tabelah ali časovnih prerezih v primeru večjega sklopa podatkov. Zunanji viri poslej delajo manj težav kot v preteklosti. Naslednja čarovnija se imenuje Flash Fill. Gre za samodejno polnjenje praznih celic z informacijami, ki jih sistem predvidi glede na sosednje podatke. Ugibanje se tokrat ne ustavi pri številčnih vzorcih ali premikanju po koledarju, temveč zna na primer izluščiti osebne podatke iz ustrezno oblikovanega poštnega naslova. Kot pri Wordu lahko delovni zvezek s pomočjo povezave do datoteke v oblačni shrambi SkyDrive delimo s prijatelji ali z znanci iz družabnih omrežij.

Power Point

Dinamično prilagajanje uporabniškega vmesnika, kakršno je področje Format, ki se prikaže, ko izberemo posamezen element in eno izmed možnosti za oblikovanje, se trudi, da bi nam bilo za konkretno delo v vsakem trenutku na voljo čim več zaslonske površine.

Izdelovanje predstavitev poleg že znanih inovacij v obliki bralnega pogleda, neposrednega dodajanja slik iz spleta ali z zaslona, povečevanja predmetov in izboljšanega komentiranja, prinaša novosti s področja ustvarjanja, predstavljanja in deljenja zastavljenih projektov. Začetek ustvarjanja nove predstavitve je olajšan s predlogami, ki si jih lahko predhodno ogledamo in dobimo občutek, kako bo končni izdelek videti, če si izberemo katero izmed njih. Oblikovalska orodja so združena pod zavihkom Design. Delo s posameznim predmetom olajša posebno področje Format, ki se prikaže, ko element izberemo z desnim klikom miške in uporabimo eno izmed možnosti za oblikovanje (npr. Format Shape). V načinu predavatelja (Presenter View) najdemo boljši dostop do sprotnih zapiskov, vidno informacijo o prihajajočem delu predstavitve in ukaz za hiter preklop, ??? napačen prikaz???

Outlook

Odjemalec za elektronsko pošto Outlook se zdi še vedno precej natlačen. Predogled izbranega sporočila je bogatejši za gumbe, s katerimi se lahko hitro odzovemo na dobljeno pošto. Po želji si uporabniški vmesnik prilagodimo po svoje. V zavihku View izbiramo med različnimi pogledi in postavitvami, med drugim lahko vklopimo stike (People), ki so na zahtevo povezani z izbranim družabnim omrežjem (Facebook, LinkedIn, ...). Spodnji del uporabniškega vmesnika zaseda priročen trak, s katerim preklapljamo med pošto, koledarjem, stiki in načrtovanimi opravili. Če nad eno izmed možnosti zgolj postojimo z miško, je ne kliknemo, se nam prikaže okno s predogledom, ki prikaže želene informacije, ne da bi izgubili vsebino osrednjega okna. Privzeti pogled koledarja vsebuje tridnevno vremensko napoved, ki jo je kljub slovenskim nastavitvam in jeziku zbirke Office treba prilagoditi na delovanje v Sloveniji. Mesto osveževanja lahko dodamo kar iz koledarskega pogleda, za prikaz v stopinjah pa je treba spremeniti File/Options/Calendar/Weather/Show temperature in: v vrednost Celsius.

Za konec

Odvisno od kupljene različice so osnovnemu paketu pridodani še notesnik One Note, oblikovanje za tisk Publisher, zbirka podatkov Access in poslovna pripomočka InfoPath ter Lync. Vsak izmed njih je osvežen z novim oblikovanjem ter kopico sebi lastnih inovacij. Glavne novosti pisarniške zbirke Office 2013 kljub temu ostajajo izboljšan uporabniški vmesnik, urejevanje datotek PDF, samodejni zaznamki, dodajanje elementov z linije in Excelova hitra analiza podatkov. Tako imenovane ubijalske funkcije razkrivajo, da gre bolj za evolucijo kot revolucijo, zato nadgradnja prejšnje različice pisarniškega paketa ni smiselna. Še največ iz nje iztržijo redni uporabniki oblačne shrambe SkyDrive. Glavni razlog proti ostaja cena.

Microsoft Office 2013

Zbirka pisarniških programov.

Prodaja: Microsoft.

Cena: Še ni znana.

ZA: Zasnova, povezanost z oblakom, uporabne novosti.

PROTI: Evolucija pred revolucijo, cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji