Objavljeno: 18.12.2012 | Avtor: Boris Šavc | Monitor December 2012 | Teme: google

Slajši želejček

Jesen prinaša nove Googlove naprave znamke Nexus. Seveda jih tudi tokrat spremlja osvežen operacijski sistem. Če je Android lani s številko štiri odrasel in z različico 4.1, ki je izšla poleti, zgladil še zadnje gube, bo z novo iteracijo umiril stvari in počakal, da ga dohitijo izdelovalci telefonov, ki s svojimi preoblekami niso zmogli dosedanjega tempa. Kljub temu novi Jelly Bean ni brez besed. Poglejmo, kaj ima povedati.

Uporabniški računi so dobrodošla novost. Na telefonih jih ni, bojda zaradi neuporabnosti, čeprav zlobni jeziki pravijo, da je njihova odsotnost povezana s patenti podjetja Nokia.

Največja inovacija še slajšega Jelly Beana prihaja samo na tablice. Gre za uporabniške račune, ki omogočijo, da tablico brez strahu za delovno okolje ali kreditno kartico posodimo prijateljem in družinskim članom. Vsak uporabnik ima svoje ozadje, nastavitve, opozorila, aplikacije, igre in še kaj. Dobra stvar pristopa je neodvisnost, ki omogoča, da na primer v isti igri različni igralci ločeno napredujemo, slaba pa podvajanje aplikacij, ki zahteva določen prostorski davek. Uporabnike lahko briše in ustvarja le lastnik. Izmenjava poteka na zaklenjenem zaslonu in je presenetljivo hitra. Poleg uporabniških računov zaklenjeno napravo poslej krasijo tudi lebdeči pripomočki, katerih funkcionalnost obeta, zato se veselimo prihodnosti, ki bo pokazala, kaj bodo razvijalci aplikacij storili z njimi. Prenovo so doživela še opozorila, ki so razdeljena na polovici. Poteg s prstom od zgoraj navzdol z leve razkrije dosedanji seznam, ki od različice 4.1 prikaže tudi del vsebine skrajšanih obvestil, na desni pod vrhom pa se skrivajo hitri gumbi za dostop do najpogosteje uporabljenih nastavitev, tudi uporabniških računov. Prazna ploščica na posodobljeni tablici Nexus 7 predstavlja gumb Miracast, ki na novem Androidu omogoča zrcaljenje dogajanja z zaslona na večji zaslon. Te tehnologije Nexus 7 za zdaj ni sposoben.

Med druge dobrodošle novosti spadajo boljša tipkovnica z drsenjem prsta, ki spominja na program Swype in deluje tudi v slovenščini, obenem s predvidevanji šumnikov, spremenjena ura z intuitivnim nastavljanjem budilke ter Photo Sphere, panoramska kamera, ki se na Nexus 7 sicer namesti, a zaradi omejitev naprave ne deluje.

In da, potrdimo lahko, da se je Googlu v novi Android prikradla precej sramotna napaka - v aplikaciji People enostavno manjka mesec december. K sreči v Koledarju ostaja, sicer bi lahko rekli, da je Google ukinil novoletne/božične praznike...

Jelly Bean 4.2

Posodobitev operacijskega sistema Android.

Prodaja: Google.

Cena: Brezplačno.

ZA: Uporabniški računi, izboljšana opozorila, koristnejši zaklenjen zaslon.

PROTI: Za zdaj le na napravah Nexus.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji