Testi / Avtor - Arnold Marko

  • HP Laserjet 9050DN

    Med najzmogljivejšimi (črno-belimi) laserskimi tiskalniki ima Hewlett-Packard (kot nesporno največje podjetje s področja tiskalnikov) kar nekaj konkurence (Kyocerini in Lexmarkovi modeli se tudi pri HPju največkrat omenjajo kot resni konkurenti). Modeli serije 9050 (kot nasledniki serije 9000) so nekakšen odgovor na to - so precej hitrejši od predhodnika in se ponašajo z enostavnejšo rabo (menjavo kaset z barvilom) in upravljanjem (prek spletnega brskalnika), kot ga premore konkurenca.

    Objavljeno: 8.3.2005 20:04 | Avtor: Arnold Marko | Monitor Februar 2005 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi
  • Konica Minolta Magicolor 7300

    Magicolor 7300 je največji barvni tiskalnik iz podjetja Konica Minolta. Gre za laserski tiskalnik, ki tiska z enim prehodom, največja velikost papirja, na katero še lahko tiskamo, pa je povečani format A3 (ali A3+). Deklarirana hitrost tiskanja je 21 strani na minuto, ne glede na to, ali tiskamo barvne ali črno-bele dokumente, pri tiskanju velikosti A3 pa hitrost upade na približno 11 strani na minuto. Hitrost je model potrdil tudi v praksi, vsaj pri tiskanju besedil. Naše preizkusno besedilo je natisnil s hitrostjo 21,3 strani na minuto. Res je sicer, da tiskalnik ne dosega hitrosti najhitrejših tiskalnikov v tem razredu, a je cenejši od večine hitrejših konkurentov. Nekoliko mu zamerimo, da je za izpis prve strani potreboval približno 26 sekund, kar je za nekaj sekund več kakor drugi in precej vpliva na skupni čas tiskanja predvsem krajših dokumentov. V vsakem primeru: 15 strani dolgo preizkusno besedilo natisne v minuti in štirih sekundah, za 50 strani dolgo besedilo pa potrebuje dve minuti in 44 sekund. Tudi pri manj zahtevnih barvnih dokumentih dosega pričakovano hitrost, saj je devet strani dolgo preizkusno poročilo, popestreno z barvnimi grafikoni, izpisal v 54 sekundah, tri kopije istega besedila pa v minuti in 37 sekundah. Tudi z vektorskimi grafikami ni imel večjih težav. Postscriptni gonilniki, ki so tudi edini na voljo (kot možnost je na voljo tudi neposredna podpora PDF 1.3, a le, če tiskalnik razširimo z diskom), je dokument iz Corel Drawa natisnil v 24 sekundah. Slabše pa se obnese pri zahtevnejših dokumentih - konkretno imamo v mislih obsežnejše bitne slike. Našo preizkusno sliko, veliko 25 megabajtov, je tiskal zajetni dve minuti in 19 sekund, in to je celo najboljši rezultat, saj se dogaja, da lahko isti dokument tiska različno dolgo. Preizkusno Monitorjevo naslovnico v formatu PDF je tiskal celih 9 minut; to je zelo dolgo. Poleg tega pri tiskanju daljših dokumentov tiskanje prekinjajo kalibracije, ki lahko trajajo tudi po nekaj minut.

    Objavljeno: 8.3.2005 20:03 | Avtor: Arnold Marko | Monitor Marec 2004 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi
  • Konica Minolta Magicolor 5430 DL

    Konica Minolta vse bolj aktivno predstavlja nove modele barvnih laserskih tiskalnikov predvsem na cenejšem segmentu trga. Še eden izmed zanimivih modelov je Magicolor 5430 DL. Glede na oznako bi sicer utegnili pomisliti, da ima tiskalnik v osnovi tudi enoto za izpisovanje na obe strani, a je ta žal na voljo le kot dodatna možnost, oziroma je v osnovni izvedbi modela 5430 DLD. Za tiskanje je uporabljeno značilno barvilo s polimeri, ki ga uporabljajo tudi drugi tiskalniki podjetja (pa tudi konkurenca). Tiskalnik tiska z enim prehodom, njegova hitrost pa je kar 20 strani na minuto, ne glede na to, ali tiskamo v barvah ali le črno-belo. V praksi je bil tiskalnik celo nekoliko hitrejši - izmerili smo hitrost tiskanja kar 21,6 strani na minuto, kar je seveda odlično. Čas izpisovanja prve strani je bil 21 sekund, kar je sedem sekund slabše od uradne navedbe, a še vedno solidno. 50 strani besedila je izpisal v dveh minutah in 37 sekundah, 15 strani v minuti in 4 sekundah, devet strani dolgo poslovno poročilo pa v 45 sekundah (za tri kopije tega dokumenta je potreboval minuto in 51 sekund). Barvno bitno sliko velikosti 25 megabajtov je obdelal v vsega 29 sekundah pri ločljivosti 600 pik na palec, pri ločljivosti 2400 × 600 pik na palec (kar je tudi najvišja ločljivost) pa je potreboval le štiri sekunde več. Zanimivo, da pri tiskanju vektorske slike iz Corela ločljivost na samo hitrost ni vplivala, v vsakem primeru je potreboval 19 sekund, za izpis barvne naslovnice v zapisu PDF pa 42 sekund. Ti rezultati ga uvrščajo med najhitrejše predstavnike svojega razreda, ni pa ravno tih.

    Objavljeno: 8.3.2005 20:03 | Avtor: Arnold Marko | Monitor December 2004 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi
  • HP Color Laserjet 5550hdn

    Barvni laserski modeli iz serije Color Laserjet 5550 so nasledniki modelov serije Color Laserjet 5500, ki so bili predstavljeni pred približno dvema letoma. V tem času je HPjeva konkurenca že predstavila hitrejše pisarniške modele za barvno izpisovanje do velikosti A3+, zato je bilo prenovitev s strani HPja pravzaprav pričakovati. Vseeno ostaja zasnova tiskalnika predhodniku zelo podobna, le da imajo novi modeli večjo hitrost izpisovanja, opremljeni so z večjim pomnilnikom, novinci v osnovni izvedbi nimajo več HPjevega infrardečega vmesnika, priključki USB so sedaj vrste 2.0, pri modelu z dodatno oznako "hdn" pa se je povečala tudi velikost vgrajenega diska (z 10 na 20 GB).

    Objavljeno: 8.3.2005 20:03 | Avtor: Arnold Marko | Monitor Oktober 2004 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi
  • HP Color Laserjet 3500N

    Po modelih Color Laserjet 1500 in 2500, ki smo ju v naši reviji že predstavili, je zdaj HP predstavili še en poceni barvni laserski tiskalnik, model 3500N, solidno zmogljiv pisarniški tiskalnik. Ima spodobno hiter pogon, ki tiska z enim prehodom.

    Objavljeno: 8.3.2005 20:03 | Avtor: Arnold Marko | Monitor Februar 2004 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi
  • HP Laserjet 4350dtn

    Med zmogljivimi črno-belimi laserskimi tiskalniki velikosti A4, namenjenim večjim obremenitvam, je HP pred kratkim predstavil naslednika modela Laserjet 4300 - Laserjet 4350. Na voljo je v izvedbah 4350n (osnovni model z omrežnim vmesnikom), 4350tn (z dodatnim predalom za 500 listov), 4350dtn (z enoto za tiskanje na obe strani) in 4350dtnsl (ki ima tudi zlagalnik za 500 listov). Preizkusili smo model 4350dtn.

    Objavljeno: 8.3.2005 20:03 | Avtor: Arnold Marko | Monitor November 2004 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi
  • HP Laserjet 1160

    HP se je nekako otepal, da bi tudi v spodnjem cenovnem razredu predstavil model s pravim pisarniškim predalom za papir. Ponavadi so v cenejše modele vgradili pokrite pladnje, ki pa so za delo s papirjem veliko manj uporabni od pravih predalov. A ker konkurenca ne počiva, so z novimi modeli tiskalnikov spodnjega cenovnega razreda naredili prav to. HP Laserjet 1160 ima tako pisarniški predal zmogljivosti 250 listov, poleg tega pa nad njim še ročni podajalnik za posamezne liste papirja, ki ga odpremo po potrebi. S pomočjo tega podajalnika je mogoče izpisovati tudi po ravni poti papirja. Laserjet 1160 ima precej bolj pisarniški videz od predhodnikov (je torej nekoliko bolj "škatlast"), možnost upravljanja na samem tiskalniku pa obsega dve tipki - eno za prekinitev in eno za pričetek oziroma nadaljevanja tiskanja. Poleg tipk so na ohišju še tri kontrolne lučke. Za nadzor nad tiskanjem skrbi statusni program, ki ga namestimo poleg gonilnikov za opisni jezik PCL 5e. Gonilniki imajo nekoliko manj nastavitev kot pri nekaterih konkurentih, kljub temu pa v njih najdemo vse tisto, kar ponavadi potrebujemo, pa še urejeni in pregledni so, tako da je njihova raba precej enostavna. Pri sami zasnovi je nekako še najbolj moteč "čudaški" pokrov za vstavljanje tiskalne kartuše, ki je precej globok in se tudi nekoliko težje odpira. A ne toliko, da bi bilo menjavanje kartuše težavno. Pomnilnika je 16 MB in ga ni mogoče razširiti.

    Objavljeno: 8.3.2005 20:02 | Avtor: Arnold Marko | Monitor December 2004 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi
  • Epson Aculaser 900

    Trg je dobro sprejel vse večjo ponudbo cenejših barvnih laserskih tiskalnikov, izdelovalci pa z vedno večjo hitrostjo ponujajo vse cenejše modele, ki jih odlikujejo tudi vedno boljša cenovna razmerja, večje hitrosti in tudi boljša kakovost izpisa.

    Objavljeno: 8.3.2005 20:02 | Avtor: Arnold Marko | Monitor Februar 2004 | Teme: nenehni testi, laser, tiskalnik
  • Brother HL-1430

    Brother se drži preizkušene strategije, da v ponudbi ohranja tudi okrnjene različice katerega izmed starejših modelov in jih ponudi po zelo dostopni ceni. HL-1430 je še posebej cenovno ugoden tiskalnik, saj stane celo manj kot petdeset tisočakov. Kljub temu uporabnik za ta denar dobi spodobno veliko. Tiskalnik je po zasnovi še najbolj podoben modelu HL-1440, od slednjega se razlikuje predvsem po dvakrat večjem medpomnilniku (štiri megabajti namesto dveh). Deklarirana hitrost tiskanja je 14 strani na minuto, tiskalnik pa ima pisarniški predal, ki sprejme do 250 listov. Ob tem ima tudi podajalnik za posamezne liste papirja, primeren predvsem za debelejše vrste nosilcev. Za opisni jezik je uporabljen PCL različice 4. To omogoča združljivost tudi s starejšimi programi, gonilniki pa podpirajo tudi DOS. Največja ločljivost tiskanja je 600 × 600 pik na palec, večje ločljivosti 1200 × 600 pik na palec, ki jo je poznal, recimo, model 1430, pa ni na voljo. To se nekoliko pozna na kakovosti predvsem bitnih odtisov. Ta je namreč dokaj skromna, resda pa tiskalnik za tako rabo ni najprimernejši (niti ni mišljen zanjo).

    Objavljeno: 8.3.2005 20:02 | Avtor: Arnold Marko | Monitor Januar 2004 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi
  • Sharp AR-P450

    Sharp v naših krajih ni najbolj znan kot izdelovalec tiskalnikov, čeprav že vrsto let uspešno razvija tako kopirne stroje kot tudi tiskalnike - in to laserske in brizgalne. Laserski model ARM450USG je zelo zmogljiv in opremljen laserski tiskalnik višjega cenovnega razreda, ki je namenjen rabi v pisarniških okoljih, kjer veliko tiskajo (do 70.000 strani na mesec) - predvsem v omrežnem okolju. Tiskalnik podpira velikosti papirja do A3 in po obliki ni nič posebnega. Gre za precej kockasto škatlo, ki je dokaj velika in težka, tako da že videz razkriva njeno "resnost". S strani izdelovalca navedena hitrost tiskanja je "krepkih" 45 strani na minuto, na našem preizkusu pa je ob tiskanju 50 strani dolgega nepretrganega preizkusnega besedila (ki je nekoliko zahtevnejše od besedila s 5% pokritostjo) dosegel za stran in pol slabši rezultat na minuto, a je to še vedno odlično. Še posebej ob dejstvu, da je za izpis prve strani dokumenta potreboval vsega 9 sekund. To je zelo malo in glede na to, da raziskave kažejo, da je večina izpisanih dokumentov tudi v pisarnah zelo kratka, tudi ne nepomemben podatek. No, 9 sekund je dosegal le, če je bil topel, iz stanja pripravljenosti ali ob vklopu pa se je precej dlje zbujal oziroma grel (tudi do minuto). Tudi pri drugih vrstah preizkusnih dokumentov je po hitrosti segal proti samemu vrhu lestvice. Tako mu je uspelo devet strani dolgo poročilo, popestreno z grafikoni, izpisati v 20 sekundah, tri kopije istega dokumenta pa so mu vzele 43 sekund. Težav nima niti s tiskanjem zahtevnih grafičnih dokumentov, saj je 25 MB veliko preizkusno bitno sliko velikosti A4 natisnil v vsega 24 sekundah.

    Objavljeno: 8.3.2005 19:09 | Avtor: Arnold Marko | Monitor April 2003 | Teme: nenehni testi, laser, tiskalnik

Arhiv

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji