Objavljeno: 8.3.2005 20:02 | Avtor: Arnold Marko | Monitor Januar 2004 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi

Brother HL-1430

Brother se drži preizkušene strategije, da v ponudbi ohranja tudi okrnjene različice katerega izmed starejših modelov in jih ponudi po zelo dostopni ceni. HL-1430 je še posebej cenovno ugoden tiskalnik, saj stane celo manj kot petdeset tisočakov. Kljub temu uporabnik za ta denar dobi spodobno veliko. Tiskalnik je po zasnovi še najbolj podoben modelu HL-1440, od slednjega se razlikuje predvsem po dvakrat večjem medpomnilniku (štiri megabajti namesto dveh). Deklarirana hitrost tiskanja je 14 strani na minuto, tiskalnik pa ima pisarniški predal, ki sprejme do 250 listov. Ob tem ima tudi podajalnik za posamezne liste papirja, primeren predvsem za debelejše vrste nosilcev. Za opisni jezik je uporabljen PCL različice 4. To omogoča združljivost tudi s starejšimi programi, gonilniki pa podpirajo tudi DOS. Največja ločljivost tiskanja je 600 × 600 pik na palec, večje ločljivosti 1200 × 600 pik na palec, ki jo je poznal, recimo, model 1430, pa ni na voljo. To se nekoliko pozna na kakovosti predvsem bitnih odtisov. Ta je namreč dokaj skromna, resda pa tiskalnik za tako rabo ni najprimernejši (niti ni mišljen zanjo).

Hitrost izpisovanja je bila (presenetljivo) dobra - model, ki smo ga preizkušali, je kar krepko presegel uradno navedbo o hitrosti, saj je naš preizkusni, 15 strani dolg dokument (ki je celo zahtevnejši od sicer standardnega dokumenta za preizkušanje hitrosti) izpisoval s hitrostjo 15,3 strani na minuto. Slabši je čas, ki ga potrebuje za izpis prve strani - že kar dolgih 28 s. Glede na to, da je večina dokumentov dolgih le nekaj strani, je to dokaj slab čas. Omenjeno besedilo tiskalnik izpiše v minuti in 23 s, za devet strani dolgo preizkusno poslovno poročilo pa potrebuje 58 s.

Kakovost je povprečna. Dobra so predvsem besedila, pri zahtevnih grafikah in bitnih slikah pa se odreže slabše, saj je veliko rastrov, odtenki so netočni in sprani, podrobnosti so slabo vidne, napak na vektorski grafiki je veliko. Ker pa je taka raba laserskih tiskalnikov zelo specifična, bodo manj zahtevni uporabniki in tudi manjše pisarne s tem tiskalnikom dobile dovolj dober in hiter tiskalnik za normalno delo.

Brother HL-1430

Velikost (razred): A4 (nižji razred).

Ločljivost: 600 × 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 14 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 250 listov (predal) + 50 listov (večnamenski podajalnik); PCL4; 4 MB; vzporedni vmesnik in vmesnik USB.

Cena: 46.900 tolarjev.

Cena natisnjene strani: 5,91 tolarja.

Za: Hitrost, predal, cena.

Proti: Slabša kakovost zahtevnih izpisov, dolg čas izpisovanja prve strani.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji