Objavljeno: 8.3.2005 20:03 | Avtor: Arnold Marko | Monitor Februar 2004 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi

HP Color Laserjet 3500N

Po modelih Color Laserjet 1500 in 2500, ki smo ju v naši reviji že predstavili, je zdaj HP predstavili še en poceni barvni laserski tiskalnik, model 3500N, solidno zmogljiv pisarniški tiskalnik. Ima spodobno hiter pogon, ki tiska z enim prehodom.

Deklarirana hitrost tako črno-belega kot barvnega izpisovanja je 12 strani na minuto, a tega tiskalnik na naših preizkusih ni dosegel. Naše preizkusno besedilo (ki je resda zahtevnejše od standardnega besedila, s katerim sicer določajo hitrost izdelovalci) je namreč izpisoval manj kot deset strani na minuto, ob tem pa je prvo stran izpisoval 24 sekund, kar je v tem razredu solidno. Tudi pri izpisovanju barvnih dokumentov je bila hitrost precej manjša, le okoli 5,5 strani na minuto, kar je manj od pričakovanj. Petnajst strani dolgo črno-belo preizkusno besedilo je izpisoval minuto in 49 sekund (skupaj s prvo stranjo, seveda), devet strani dolgo poslovno poročilo, obogateno z barvnimi grafikoni, pa minuto in pet sekund (tri kopije tega je izpisal v 3 minutah in osmih sekundah). Spodobno hiter je pri izpisovanju velikih bitnih slik, 25 megabajtov veliko bitno sliko je natisnil v 39 sekundah, tudi 35 sekund za vektorsko grafiko iz programa Corel Draw ni slabo. Nenavadno je, da ima gonilnik v osnovi vklopljeno zmogljivost "Collate", ki povzroči, da se pri tiskanju več kopij dokumenta iste strani zlagajo skupaj (se pravi 1, 1, 1, 2, 2, 2, 3, 3, 3...). Še bolj nenavadno pa je (recimo temu kar napaka v gonilniku), da pri tiskanju več kopij enostranskega dokumenta tiskalnik vsako kopijo še enkrat procesira. Če je dokument kompleksen, lahko to drastično upočasni izpisovanje. Pri tiskanju več kopij bitne slike (25 MB) je tiskalnik za vsako stran potreboval svojih 39 sekund, ko pa smo "Collate" izklopili, se je tako dolgo tiskala samo prva kopija, druge pa so iz tiskalnika lezle v povprečju vsakih pet sekund, se pravi s hitrostjo samega pogona.

Predal sprejme do 250 listov pisarniškega papirja A4, 100 listov pa je mogoče vstaviti v večnamenski podajalnik nad njim. Tiskati je mogoče tako po ukrivljeni kot ravni poti papirja - odložišče na vrhu sprejme do 150 listov papirja z licem navzdol, z licem navzgor pa se lahko odloži do 25 listov na zadnji strani ohišja. Če to ni dovolj, je mogoče dokupiti še en predal za 500 listov papirja. Drugih dodatkov tiskalnik ne pozna (torej zanj ni na voljo niti diska niti enote za tiskanje na obe strani). Edini dodatek, ki ga osnovni model 3500 nima, model 3500N, ki smo ga preizkusili, pa že, je omrežni tiskalniški strežnik. Tega priključimo kar na vmesnik USB 2.0 in že lahko tiskalnik povežemo v omrežje.

Kakovost izpisov je dobra. Barve niso preveč rastrirane, število odtenkov je veliko. So pa sivine vidno modrikasto obarvane, tudi druge barve niso točne, zvezni prelivi pa so vse prej kot zvezni, saj so prehodi zdaj prehitri, zdaj prepočasni. Napak na vektorskem izpisu je veliko. Pri besedilih težav ni - črke so ostre in lepe.

HP Color Laserjet 3500N

Velikost (razred): A4 (cenejši barvni).

Ločljivost: 600 × 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 12 strani na minuto (čb/barvno).

Tehnične lastnosti: 250 listov (predal), 100 listov (podajalnik); GDI; 64 MB; USB 2.0 in zunanji omrežni vmesnik.

Cena: 318.583 tolarjev.

Cena natisnjene strani: 5,5 tolarjev (čb), 29,5 tolarja (barvno).

Prodaja: DISS, www.diss.si, (01) 420 55 24; Avtera, www.avtera.si, (01) 585 34 11.

Za: Opremljenost, kakovost izpisov.

Proti: Nima upravljalne plošče, prekinitve pri tiskanju večjega števila kopij, glasno delovanje, netočne barve.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji