Objavljeno: 8.3.2005 20:03 | Avtor: Arnold Marko | Monitor Oktober 2004 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi

HP Color Laserjet 5550hdn

Barvni laserski modeli iz serije Color Laserjet 5550 so nasledniki modelov serije Color Laserjet 5500, ki so bili predstavljeni pred približno dvema letoma. V tem času je HPjeva konkurenca že predstavila hitrejše pisarniške modele za barvno izpisovanje do velikosti A3+, zato je bilo prenovitev s strani HPja pravzaprav pričakovati. Vseeno ostaja zasnova tiskalnika predhodniku zelo podobna, le da imajo novi modeli večjo hitrost izpisovanja, opremljeni so z večjim pomnilnikom, novinci v osnovni izvedbi nimajo več HPjevega infrardečega vmesnika, priključki USB so sedaj vrste 2.0, pri modelu z dodatno oznako "hdn" pa se je povečala tudi velikost vgrajenega diska (z 10 na 20 GB).

Prav to različico, ki je tudi najbolj opremljena (in seveda najdražja) smo tudi preizkusili, sicer pa je model HP Color Laserjet 5550 na voljo še v osnovni izvedbi (brez dodatnih oznak, s 160 MB pomnilnika, enim predalom za 500 listov ter vzporednim in USB 2,0 vmesnikom), različici "n" (z dodano omrežno kartico), "dn" (ki ima poleg tega še enoto za dvostranski tisk) in "dtn" (kot "dtn" z 288 MB pomnilnikom in dodatnim predalom). Gre za tiskalnik, ki tudi barvno tiska z enim prehodom pri ločljivosti 600 × 600 pik na palec, njegova deklarirana hitrost pa je 28 strani na minuto, ne glede na to, ali tiskamo v barvah ali črno-belo. Color Laserjet 5550 hdn ima kar štiri predale, ki sprejmejo po 500 listov največje velikosti A3+, poleg tega pa ima tiskalnik še večnamenski podajalnik z zmogljivostjo 100 listov. Skupna zmogljivost je torej kar 2100 listov, kar je primerno tudi za zelo zahtevna pisarniška okolja.

Ohišje tiskalnika je predvsem zelo visoko (110 centimetrov) in težko, vendar je zasnovano kot nekakšen "predalnik na kolesih", saj ima podvozje, tako da njegova namestitev v delovno okolje ne bi smela biti prevelik zalogaj. Upravljalni del na ohišju je na zgornjem prednjem delu in je zasnovan zelo pregledno in enostavno, z velikim zaslonom LCD, ki je dobro viden, na njem pa se izpisujejo vsi pomembni podatki o delovanju tiskalnika, stanju papirja v predalih, pomoči pri morebitnih napakah (ki nam v korakih kaže postopek za odpravljanje napake), že zaradi velikosti zaslona pa so zelo pregledni tudi menuji. Tipk ni veliko, upravljalni del za menuje obsega štiri tipke, poleg teh je na voljo še tipka z vhod v menuje, tipka za prekinitev tiskanja ter tipka za pomoč. Tipke so različno obarvane in imajo različne oblike, tako da je delo z upravljalnim delom zelo pregledno.

Podobni so tudi gonilniki, ki so narejeni v duhu HPjevih gonilnikov in na več podstraneh ponujajo vse, kar od tovrstnih gonilnikov pričakujemo - možnost povečevanja, pomanjševanja izpisov, možnost tiskanja več strani na en list, dokumente pa lahko po želji tudi shranimo kar v tiskalnik in jih od tam po potrebni "pokličemo" kdaj pozneje. Med opisnimi jeziki so podprti PCL 6, PCL 5c in postscript 3 (gre za posnetek, ki je last podjetja HP).

Tudi dostop do različnih delov mehanizma je dober, do vsega pa dostopamo na prednji strani ohišja. Tiskalni pogon za tiskanje z enim prehodom je postavljen navpično. Kasete z barvilom in valji so nanizani drug nad drugim, takoj za enoto za dvostransko izpisovanje, njihova menjava je zelo preprosta. Omenimo, da je bilo delovanje tiskalnika v našem preizkusu (pri čemer smo ga kar precej obremenili) zelo zanesljivo, saj nismo imeli niti ene težave z zatikanjem papirja ali pravilno vleko.

Hitrostni preizkusi so pokazali, da uradna navedba o hitrosti približno drži - pri tiskanju preizkusnega besedila (ki je nekoliko zahtevnejše od dokumentov s 5 % pokritostjo, ki se ponavadi uporabljajo) je tiskalnik namreč dosegel hitrost 27,1 strani na minuto. Vendar pa je za izpis prve strani potreboval 19 sekund, kar je za dobrih 5 sekund slabše, kot zmorejo nekateri tiskalniki v tem razredu, in nekoliko vpliva na oceno, ki jo je dobil za hitrost, saj je večina dokumentov, ki se izpisujejo v pisarnah, krajših (vsaj tako kažejo raziskave). 15 strani dolgo besedilo je natisnil v 50 sekundah, 9 strani dolgo barvno poročilo v 36 sekundah (kar kaže na to, da barvno tiskanje ni nič počasnejše od črno-belega), tudi z zahtevnejšimi predlogami, kot so bitne slike, pa opravi zelo hitro - preizkusno sliko je natisnil v 36 sekundah, kar je dober rezultat. Omenimo pa, da enota za dvostransko izpisovanje ni med hitrejšimi, saj podvoji čas izpisovanja na stran.

Po kakovosti izpisov sodi model med boljše laserske tiskalnike (kljub temu da je ločljivost "le" 600 pik na palec), barve so precej dobre. Prelivi tudi niso povsem zvezni, saj je na nekaterih mestih videti sunkovite prehode, drugje pa neenakomerne pasove. No, te "težave" bodo seveda opažali le najbolj zahtevni uporabniki, medtem ko je kakovost izpisov za večino namenov zelo dobra. Tako lahko rečemo, da je model Color Laserjet 5550hdn zares izjemno opremljen, za sicer ne ravno nizko ceno pa ponuja veliko hitrost izpisovanja in dobro kakovost izpisov.

HP Color Laserjet 5550hdn

Velikost (razred): A3 (dražji barvni).

Ločljivost: 600 × 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 28/28 strani na minuto (čb/barvno).

Tehnične lastnosti: 4 × 500 listov (predal) + 100 listov (večnamenski podajalnik); PCL 5c, PCL 6, Postscript 3 (emulacija); 288 MB; vzporedni, omrežni, USB 2.0.

Cena: 1.540.217 tolarjev (osnovna izvedba: 842.990 tolarjev, izvedba "n": 919.515 tolarjev, izvedba "dn": 980.006 tolarjev, izvedba "dtn": 1.297.281 tolarjev).

Cena natisnjene strani A4: 5,04 tolarja (čb), 27,75 tolarja (barvno).

Prodaja: Avtera, (01) 585 34 11, www.avtera.si.

Za: Hitrost, opremljenost, oblika, enostavna raba in vzdrževanje, tiho delovanje.

Proti: Nekoliko daljši čas izpisa prve strani kot pri nekaterih tekmecih, enota za dvostranski tisk prepolovi hitrost izpisovanja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji