Objavljeno: 8.3.2005 20:03 | Avtor: Arnold Marko | Monitor December 2004 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi

Konica Minolta Magicolor 5430 DL

Konica Minolta vse bolj aktivno predstavlja nove modele barvnih laserskih tiskalnikov predvsem na cenejšem segmentu trga. Še eden izmed zanimivih modelov je Magicolor 5430 DL. Glede na oznako bi sicer utegnili pomisliti, da ima tiskalnik v osnovi tudi enoto za izpisovanje na obe strani, a je ta žal na voljo le kot dodatna možnost, oziroma je v osnovni izvedbi modela 5430 DLD. Za tiskanje je uporabljeno značilno barvilo s polimeri, ki ga uporabljajo tudi drugi tiskalniki podjetja (pa tudi konkurenca). Tiskalnik tiska z enim prehodom, njegova hitrost pa je kar 20 strani na minuto, ne glede na to, ali tiskamo v barvah ali le črno-belo. V praksi je bil tiskalnik celo nekoliko hitrejši - izmerili smo hitrost tiskanja kar 21,6 strani na minuto, kar je seveda odlično. Čas izpisovanja prve strani je bil 21 sekund, kar je sedem sekund slabše od uradne navedbe, a še vedno solidno. 50 strani besedila je izpisal v dveh minutah in 37 sekundah, 15 strani v minuti in 4 sekundah, devet strani dolgo poslovno poročilo pa v 45 sekundah (za tri kopije tega dokumenta je potreboval minuto in 51 sekund). Barvno bitno sliko velikosti 25 megabajtov je obdelal v vsega 29 sekundah pri ločljivosti 600 pik na palec, pri ločljivosti 2400 × 600 pik na palec (kar je tudi najvišja ločljivost) pa je potreboval le štiri sekunde več. Zanimivo, da pri tiskanju vektorske slike iz Corela ločljivost na samo hitrost ni vplivala, v vsakem primeru je potreboval 19 sekund, za izpis barvne naslovnice v zapisu PDF pa 42 sekund. Ti rezultati ga uvrščajo med najhitrejše predstavnike svojega razreda, ni pa ravno tih.

Tiskalnik ima le en pisarniški predal, ki sprejme do 250 listov pisarniškega papirja velikosti A4, z dvema dodatnima predaloma zmogljivosti 500 listov je mogoče tiskalnik nadgraditi do največje zmogljivosti 1250 listov. Pomnilnika je 64 megabajtov, razširljiv pa je do 576 megabajtov. Opisni jezik je nestandarden PageScope Raster Language (lahko bi mu rekli tudi GDI). Za povezavo z računalnikom sta na voljo vmesnik USB 2.0, omrežni vmesnik pa omogoča rabo tiskalnika tudi v zahtevnejših skupinskih okoljih, kot so pisarne. Pri namestitvi smo imeli nekaj težav z namestitvenim programom, ki se ni znal sam prilagoditi omrežju, tako da smo morali sami nastavljati ustrezne naslove. Sicer z delovanjem nismo imeli težav, gonilniki pa so tudi dobro zasnovani in uporabni.

S kakovostjo izpisov smo bili precej zadovoljni. Barve so namreč dobro natisnjene, tako da je vidno veliko barvnih podrobnosti. Rastri so ob podrobnejšem ogledu sicer vidni, a niso preveč moteči. Pokrivnost tonerja je tudi dobra, le napak na vektorskih izpisih je nekoliko več. Vsekakor zelo zanimiv barvni tiskalnik, ki po dokaj ugodni ceni ponuja zelo visoko hitrost izpisovanja.

Žal je cena izpisa kar nekaj višja kakor pri konkurenci, predvsem v barvnem načinu.

Konica Minolta Magicolor 5430 DL

Hitrost: 5.

Kakovost izpisa: 4.

Opremljenost: 4.

Cena izpisa: 1.

Cena: 1.

Vmesniki: USB 2.0, omrežni.

Velikost (razred): A4 (cenejši barvni).

Ločljivost: 2400 × 600 pik na palec.

Navedena hitrost: Do 20 strani na minuto (čb ali barvno).

Tehnične lastnosti: 250 listov (predal); PageScope Raster Language; 64 MB/576 MB; USB 2.0, omrežni.

Cena: 330.000 tolarjev.

Cena natisnjene strani: 6,60 tolarja (čb), 39 tolarjev (barvno).

Prodaja: Gorenje Point, point.gorenje.si, (03) 899 10 00; Likopris, www.likopris.si, (01) 750 64 00.

Za: Hitrost, kakovost izpisa, enostavna raba.

Proti: Glasno delovanje, nestandardni opisni jezik. Drag izpis.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji