Objavljeno: 8.3.2005 20:02 | Avtor: Arnold Marko | Monitor Februar 2004 | Teme: nenehni testi, laser, tiskalnik

Epson Aculaser 900

Trg je dobro sprejel vse večjo ponudbo cenejših barvnih laserskih tiskalnikov, izdelovalci pa z vedno večjo hitrostjo ponujajo vse cenejše modele, ki jih odlikujejo tudi vedno boljša cenovna razmerja, večje hitrosti in tudi boljša kakovost izpisa.

Med cenovno zelo ugodnimi modeli se je pred kratkim znašel tudi Epsonov Aculaser 900. Oprema naprave je kar se da skromna, tiskalnik nima pravega predala, temveč to nalogo opravlja pokriti pladenj ob strani tiskalnika, v katerega lahko vstavimo do največ 200 listov papirja velikosti A4 (ali 50 listov nalepk oziroma 10 prosojnic). Dodajanje papirja je nekoliko težavnejše tako zaradi pokrova kot globine, do katere moramo poriniti papir v napravo.

Glede na razmeroma nizko ceno je zmogljivost modela Aculaser 900 zelo solidna. Deklarirana hitrost pogona je šestnajst strani pri tiskanju z le črnim barvilom, ker pa gre za "klasični" tiskalnik, ki tiska v štirih prehodih, se ta hitrost ob uporabi barv temu ustrezno zniža na štiri strani na minuto. Zanimivo, da je pri tiskanju našega preizkusnega besedila (ki je celo zahtevnejše od besedila ANSI, ki se sicer uporablja za merjenje hitrosti) tiskalnik to navedbo presegel kar za 1,5 strani na minuto.

Čas izpisovanja prve strani je s 24 sekundami povprečen. Temu ustrezno večja je bila tudi hitrost tiskanja v barvah - namerili smo 4,58 strani na minuto, devet strani dolgo poslovno poročilo je namreč izpisal v minuti in 58 sekundah. Daljših čakalnih obdobji pri tiskalniku niti pri tiskanju daljših dokumentov nismo opazili, tri kopije istega poročila je natisnil v petih minutah in 21 sekundah. Pri tiskanju 25 MB velike bitne slike je bil dokaj dober (glede na to, da gre za pogon, ki tiska s štirimi prehodi), natisnil jo je v 47 sekundah, le 30 s pa mu je vzel vektorski dokument, tiskan iz programa Corel Draw.

Do kartuš imamo dostop prek pokrova na prednji strani tiskalnika, a menjava ni tako preprosta kot pri večini enoprehodnih tiskalnikov. To je treba pri takih modelih pač razumeti. Za dostop do mehanizma in grelca imamo vratca na zadnji strani ohišja. Kar zadeva kartuše, omenimo še, da je Epson eden redkih laserskih tiskalnikov, ki "ve", da je bila kartuša že izpraznjena, tako da tresenje kartuše, da bi z robov pobrali preostanek prahu in natisnili še kak list, ne bo prav nič koristilo - tiskalnik bo deloval le, če vstavimo drugo kartušo.

Delovanje tiskalnika sicer ni ravno tiho, a tudi ne pretirano glasno. Pomnilnik ima 16 MB, razširiti ga je mogoče do 144 MB, z računalnikom komunicira prek vzporednega ali USB vmesnika, kot dodatna možnost je na voljo tudi omrežni vmesnik. Opisni jezik je lastni Epsonov ESC/Page S, postscriptnega gonilnika ni.

Kakovost izpisa je dokaj dobra, barve so lepe in žive, tudi bitne slike so zato dobre kakovosti. Prelivi so nekoliko sunkoviti in lisasti, na nekaterih delih nezvezni. Napak na vektorskem izpisu je kar nekaj, še posebej majhni razmiki med črtami mu povzročajo težave. Motečih rastrov skorajda ni, črno besedilo je čitljivo. Škoda le, da ima Epsonov poceni laser tako drag izpis - cena črno-belega besedila je s 5,05 tolarja sicer ugodna, ne pa tudi cena barvnega besedila, saj stane en list (z le 5 % pokritostjo) kar 40,25 tolarja - to pa je veliko.

Epson AcuLaser 900

Velikost (razred): A4 (cenejši barvni).

Ločljivost: 600 × 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 16/4 strani na minuto (čb/barvno).

Tehnične lastnosti: 200 listov (pokrit pladenj); ESC/Page S; 16 MB/144 MB; vzporedni in USB vmesnik.

Cena: 204.000 tolarjev (akcijska cena).

Cena natisnjene strani: 5,05 tolarja (čb), 40,25 tolarja (barvno).

Za: Nizka cena tiskalnika, kakovosten izpis.

Proti: Nima upravljalne plošče, nima pisarniškega predala, drag barvni izpis.

Trg je dobro sprejel vse večjo ponudbo cenejših barvnih laserskih tiskalnikov, izdelovalci pa z vedno večjo hitrostjo ponujajo vse cenejše modele, ki jih odlikujejo tudi vedno boljša cenovna razmerja, večje hitrosti in tudi boljša kakovost izpisa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji