Objavljeno: 8.3.2005 20:02 | Avtor: Arnold Marko | Monitor December 2004 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi

HP Laserjet 1160

HP se je nekako otepal, da bi tudi v spodnjem cenovnem razredu predstavil model s pravim pisarniškim predalom za papir. Ponavadi so v cenejše modele vgradili pokrite pladnje, ki pa so za delo s papirjem veliko manj uporabni od pravih predalov. A ker konkurenca ne počiva, so z novimi modeli tiskalnikov spodnjega cenovnega razreda naredili prav to. HP Laserjet 1160 ima tako pisarniški predal zmogljivosti 250 listov, poleg tega pa nad njim še ročni podajalnik za posamezne liste papirja, ki ga odpremo po potrebi. S pomočjo tega podajalnika je mogoče izpisovati tudi po ravni poti papirja. Laserjet 1160 ima precej bolj pisarniški videz od predhodnikov (je torej nekoliko bolj "škatlast"), možnost upravljanja na samem tiskalniku pa obsega dve tipki - eno za prekinitev in eno za pričetek oziroma nadaljevanja tiskanja. Poleg tipk so na ohišju še tri kontrolne lučke. Za nadzor nad tiskanjem skrbi statusni program, ki ga namestimo poleg gonilnikov za opisni jezik PCL 5e. Gonilniki imajo nekoliko manj nastavitev kot pri nekaterih konkurentih, kljub temu pa v njih najdemo vse tisto, kar ponavadi potrebujemo, pa še urejeni in pregledni so, tako da je njihova raba precej enostavna. Pri sami zasnovi je nekako še najbolj moteč "čudaški" pokrov za vstavljanje tiskalne kartuše, ki je precej globok in se tudi nekoliko težje odpira. A ne toliko, da bi bilo menjavanje kartuše težavno. Pomnilnika je 16 MB in ga ni mogoče razširiti.

Deklarirana hitrost tiskanja je 19 strani na minuto, a mi smo v praktičnih preizkusih izmerili kar 22,6 strani na minuto. To je odličen rezultat, še posebej ob dejstvu, da za izpis prve strani potrebuje le 12 sekund. Za izpis petnajst strani preizkusnega besedila smo tako morali čakati 52 sekund, 50 strani pa je izpisal v dveh minutah in 22 sekundah. Devet strani dolgo poslovno poročilo se je izpisovalo 35 sekund, tri kopije istega poročila pa minuto in 39 sekund. Tudi pri tiskanju bitnih slik je tiskalnik solidno hiter. Pri največji strojni ločljivosti 600 pik na palec za izpis 25 MB preizkusne slike potrebuje 27 sekund, če uporabimo algoritemsko izboljšavo, ki ločljivost umetno poveča na 1200 pik na palec, pa se čas tiskanja poveča za 12 sekund.

Kakovost izpisov je na ravni predhodnikov, kar pomeni, da ne dosega tiste kakovosti, ki smo je vajeni iz višjih razredov laserskih tiskalnikov. Kljub temu je kakovost dovolj dobra za izpisovanje dokumentov, pri grafikah in fotografijah pa se tiskalnik obnese nekoliko slabše. Bitne slike so namreč precej rastrirane, pa še sivinski odtenki so dokaj nenatančni in slabe kakovosti. Tudi pri tem HPju nižjega cenovnega razreda je izpis dokaj drag.

HP Laserjet 1160

Hitrost: 4.

Kakovost izpisa: 3.

Opremljenost: 2.

Cena izpisa: 2.

Cena: 2.

Vmesniki: USB 2.0, vzporedni.

Velikost (razred): A4 (osnovni).

Ločljivost: 1200 pik na palec (programsko).

Navedena hitrost: Do 19 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 250 listov (predal), ročni podajalnik za posamezne liste; PCL 5e; 16 MB/16 MB.

Cena: 99.634 tolarjev.

Cena natisnjene strani: 9,34 tolarja.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 585 34 11; DISS, www.diss.si, (02) 420 55 06.

Za: Predal, hitrost, enostavna raba.

Proti: Nerazširljiv pomnilnik, slabša kakovost zahtevnih izpisov, drag izpis.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji