Testi / Avtor - Andrej Troha

 • Svinčnik za profesionalce

  Eden izmed zelo dobrih pokazateljev, da si star, je to, da začenjaš uporabljati stavke tipa: »Ko je bil ta-in-ta še živ, je bilo vse drugače.« Brez slepomišenja torej: »Ko je bil Steve Jobs še živ, je bilo vse drugače.«

  Objavljeno: 29.3.2016 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Hitri prstki

  V japonskem Wacomu so letos praznovali tri desetletja zalaganja trga z vhodnimi napravami za mlinčke vseh vrst in velikosti. Wacomu (wa (japonsko) – harmonija, com – računalnik) je v teh 30 letih uspelo postati praktično monopolist na trgu grafičnih tablic. Delno tudi zaradi patentiranega izuma, ki omogoča delovanje tablice na podlagi elektromagnetne indukcije, kar v praksi pomeni, da pero ne potrebuje lastnega napajanja in je zato zelo lahko in priročno (zanesenjaki, takoj na: bit.ly/delovanje).

  Objavljeno: 29.10.2013 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Stara šola

  Že od prvih previdnih korakov v hladen in logičen svet računalništva si razvijalci razbijajo glavo, kako stroju razložiti, kaj želimo. Kljub neznanskemu napredku se temeljni način komunikacije med človekom in strojem, med ogljikom in silicijem, ni bistveno spremenil. Še vedno sta, tako kot pred pol stoletja, na naših mizah daleč najpogostejša tipkovnica in monitor, pa tudi le na videz mladostna miš, ki bo že naslednje leto srečala Abrahama.

  Objavljeno: 26.2.2013 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Poliglot

  Predstavljajte si, da ste zaposleni v oddelku za marketing kakega večjega podjetja. Z vseh oddelkov na vas stresajo tone dokumentov v neštetih formatih, od najbolj svežega Worda in PowerPointa do antičnega Lotusa 1-2-3 in eksotičnega MSjevega Visia. Od zunaj vas neusmiljeno zalagajo s PDFji, Illustratorjevimi datotekami, EPSji, targami, BMPji ... Cel Babilon, skratka. Vaši šefi pa pričakujejo lep, enoten PDF, sestavljen iz ključnih delov vseh teh dokumentov. Seveda je povsem nemogoče, da bi vse to programje imeli naloženo v računalniku, zato priskočijo na pomoč posebni programčki, med ljudstvom znani kot "PDF kreatorji".

  Objavljeno: 30.10.2012 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Ljudska tvornost

  Materiali in orodja, s katerimi ustvarjamo, navadno ne definirajo talenta, ustvarjalne moči ali znanja. Če ne veste, kako bi obrnili dleto, vam carrarski marmor kaj malo pomaga, lahko pa -- če znate, seveda -- na košček toaletnega papirja narišete vrhunsko umetnino. Enako velja za programsko opremo.

  Objavljeno: 30.10.2012 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Venerini novi temelji

  Pozimi med letoma 86 in 87 so začeli na police ameriških trgovin s programjem zlagati sive škatle. V paketu z napisom Illustrator sta bili 3,5-palčni disketi in videokaseta VHS z navodili. Ta siva škatla ni bila videti kdove kaj. A bila je opremljena z mojstrovino, Botticellijevim Rojstvom Venere. In renesančna rimska boginja, ki se rojeva iz školjke, odtisnjena v grobem enobitnem rastru, je bila jasna: Illustrator je prava renesansa, pravi preporod grafičnega oblikovanja!

  Objavljeno: 25.9.2012 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Poiščite razliko!

  Z veseljem razmažete vsaj pet učinkov čez počitniške fotografije? Imate radi totalno nore retro učinke? Objavljate fotke svoje jutranje kave prek Hipstamatica ali Instagrama.  Res? Potem ne berite tega prispevka. Orodji, o katerih pišemo, s fotografijami delata nežno in previdno. Na delikatnih delčkih slik iščeta izgubljene detajle in jih previdno popravita. Vrhunska programa sta DxO Optics Pro 7 in delno soroden Lightroom 4. Razlika med prvotno in obdelano sliko je tu zelo majhna ... ali pač — zelo velika, odvisno od fotografskega znanja in pričakovanj.

  Objavljeno: 26.6.2012 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Črni premik

  Če ste katero od prejšnjih različic Photoshopa podrobneje secirali, ste gotovo naleteli na bolj ali manj skrito -- mačko. Konkretneje, črno mačko. Fantje in punce iz San Joseja imajo namreč rahel fetiš. Slike mačk dajejo v skrite menuje, uvodne grafike, po njih imenujejo predprodajne različice ... Tudi najnovejša različica Photoshopa ni izjema, le da je tokrat navezava s temi zvermi precej bolj smiselna. 13. verzija tega vrhunskega programa je skoraj črna in skupaj z mačko se ime beta različice ponuja kar samo: Superstition. Toda, bo vraževerje dovolj?

  Objavljeno: 29.5.2012 | Kategorija: Preizkusiveč