Objavljeno: 29.3.2016 | Avtor: Andrej Troha | Monitor April 2016

Svinčnik za profesionalce

Eden izmed zelo dobrih pokazateljev, da si star, je to, da začenjaš uporabljati stavke tipa: »Ko je bil ta-in-ta še živ, je bilo vse drugače.« Brez slepomišenja torej: »Ko je bil Steve Jobs še živ, je bilo vse drugače.«

Pencil je skoraj nujen dodatek zmogljivemu iPadu Pro.

Pencil je skoraj nujen dodatek zmogljivemu iPadu Pro.

Ne glede na čustva, ki jih morda gojite do Jobsa, je treba priznati, da brez njega Apple ne bi bil blagovna znamka št. 1 na svetu. To je avtorju tega prispevka, zadrtemu levičarju, težko priznati. A s svojo karizmo (beri: fašističnim vodenjem podjetja) je dosegel, da so luč sveta zagledali res drugačni in dotlej še nikoli videni izdelki. Vsaj ne v takšni obliki. A Jobsa ni več.  Rodovitne diktature ni več, zdaj vlada »zrela« demokracija Tima Cooka. Apple počasi postaja sledilec in revolucionarni naboj, prikazan v oglasu »1984«, je že davno izpuhtel.

Apple v zadnjih letih trgu ni ponudil nič zares novega. Bolj ali manj je ponujal nadgradnje uveljavljene strojne opreme: boljše, hitrejše, večje in tanjše. Tu in tam se je  odločil skočiti na odhajajoči vlak, kot, denimo, s pametno uro.

Dizajn je tako minimalističen, da bi se še Dietru Ramsu zdel nekoliko puščoben.

Dizajn je tako minimalističen, da bi se še Dietru Ramsu zdel nekoliko puščoben.

Polnjenje Pencila ... ne poskušajte tega doma.

Polnjenje Pencila ... ne poskušajte tega doma.

A retorika je ostala enaka: revolucionarno, ob tem zastaja dih, še nikoli videno … Tudi novo pero, Pencil, je bilo deležno takšnih dramatičnih superlativov. Ravno to, skupaj s sila neposrečenim imenom in dejstvom, da dejansko ne gre za nič izjemnega, je sprožilo tudi plaz posmehovanja in najrazličnejših parodij. Tudi zato, ker je Jobs še leto pred smrtjo zagotavljal, da tablice ne potrebujejo peresa, in celo izjavil: »Če potrebuješ pero, si zamočil.« Poglejmo, kaj Svinčnik zares zmore.

Svinčnik, torej …

Apple Pencil, kot se zadevščina uradno imenuje, trenutno podpira dve napravi, veliki iPad Pro (12,9 palca) in ravnokar predstavljenega za dobre tri palce manjšega (a nič šibkejšega) brata. Ker sta napravi bolj ali manj podobni preostalim iPadom, le da bistveno močnejši, se v tehnične značilnosti tablic tule ne bomo spuščali.

Kot smo pri Applu že vajeni, je cel paket, skupaj s Pencilom, oblikovan skrajno minimali­stično.

V snežno beli škatli sta poleg Pencila in skrajno skopih navodil še dodatna konica in pa žensko-ženski vmesnik Lightning, s katerim lahko Pencil polnimo s katerimkoli Applovim polnilcem ali kablom. Ta zadevica pride še kako prav, saj so si v Applu zamislili, da naj bi svinčnik za polnjenje porinili v vrata Ligntning, ki so na spodnjem delu iPada. Ker je zadevščina mišljena za rabo na neravnih površinah, je kombinacija Pencila, vtaknjenega v iPad, videti skrajno nevarno in lomljivo. Zato iskreno svetujemo polnjenje prek kabla.

Dva kosa Pencila. Desnega boste izgubili takoj, levega pa malce kasneje.

Dva kosa Pencila. Desnega boste izgubili takoj, levega pa malce kasneje.

Prvi vtisi in prve zamere

Ko Pencil osvobodimo minimalističnega ovoja, ga je treba najprej »spariti« z iPadom, saj napravi komunicirata prek Bluetootha. Pencil ima na vrhu plastično kapico, ki skriva vtič Lightning. Tega vtaknemo v iPad in parjenje se začne. Napravi se spoznata takoj in sta tudi takoj pripravljeni za delo. Žal pa ima Applov minimalizem svojo ceno in odtod tudi prva zamera. Kapica, ki pokriva vtič, bo zagotovo prvo, kar boste izgubili. Kapice ni moč natakniti na konico svinčnika ali jo kamorkoli varno spraviti. Predvidevamo, da jih bo Apple ponudil kot dodatno opremo in jih tudi precej prodal.

A ostanimo pri temi praktičnosti kot žrtve minimalizma. Dieter Rams, ki je že vrsto let glavni navdih Applovega industrijskega oblikovanja, je pogosto kritiziral »pretiran  dizajn«. Opozarjal je, da mora oblika človeku pomagati, ne pa ga ovirati. A Jony Ive in ekipa so šli tokrat predaleč.

Pencil nima nikakršnega zatiča, sponke ali česa podobnega, s čimer bi ga lahko kam zataknili. Je povsem monoliten gladek bel valj. Tudi iPad seveda nima prostora za Pencil, saj bi trpela estetika. Najbolj čudaško pa je, da tudi tipkovnica, ki deluje kot zaščitni ovoj, nima nikjer luknjice ali zanke, kamor bi Pencil lahko varno spravili.

Druga težava je ergonomija. Oblikovalci so se do zadnjega trudili posnemati navaden šolski svinčnik. Žal pa to pisalo nima veliko skupnega z ergonomijo. Pencil je enostavno predolg, nenavadno težak (glede na navaden svinčnik) in bistveno pretanek. Obenem je ovit v povsem gladko in izmuzljivo belo plastiko. Vse to zelo otežuje delo z njim.

Na Pencil  nataknite gumico in postanite inovator leta.

Na Pencil nataknite gumico in postanite inovator leta.

Na Pencil  nataknite gumico in postanite inovator leta.

Na Pencil nataknite gumico in postanite inovator leta.

Ker pa ljudska iznajdljivost ne počiva, smo poskusili Pencil izboljšati. Razdevičili smo običajen kemični svinčnik, sneli gumijasto oblogo in jo nataknili na Applov svinčnik. Gumijasta obloga je malce ožja od Pencila, a ravno dovolj, da zadevi »pašeta kot ata na mamo«.

Če imate kak tehnični svinčnik odveč, pa lahko razdrete še tega in uporabite kovinski zatič (sponko). Tako bo Pencil bistveno uporabnejši, res pa je, da tudi rahlo grši.

Preden se lotimo najbolj pereče težave, še ena bolj lahkotna zamera. Cenjeni bralec je zagotovo opazil Applovo zagnanost pri barvnih kombinacijah in estetiki. Zato čudi, da je Pencil na voljo le v beli barvi, iPad pro pa v kar nekaj (črna, bela, srebrna …). Enako velja za tipkovnico Smart Keyboard. Toda, ja, to so malenkosti, ki jih bodo v Applu zelo verjetno kmalu rešili. Za uporabnike, vajene digitalnih peres, bo malce moteče tudi to, da vrhnji del (kapica) ne deluje kot digitalna radirka.

Bistveno bolj neprijetno pa je to, da tablica teče na iOS 9, in ne OS X. To pomeni, da je trenutno na voljo nabor aplikacij, ki so dejansko namenjene telefonom. Z drugimi besedami, tista besedica Pro v imenu izdelka rahlo izgubi smisel. Za iOS seveda ni Photoshopa, Illustratorja in drugih zahtevnejših orodij, ki krasijo MacBooke z OS X. Dobra strojna oprema naredi dobro programsko opremo, pravijo.

Procesor (A9X) v iPadu Pro je namreč dovolj močan, da bi gnal bistveno več kot ponujajo orodja, zasnovana za iOS. Tudi pomnilnika je dovolj. Skupaj s tipkovnico in Pencilom bi bila lahko zadevščina bistveno uporabnejša, če bi tekla na OS X. Kombinacija bi lahko stresla hlače tudi Microsoftovemu Surfaceu.

Tako pa so (zaenkrat) uporabniki iPada Pro, ki stane dobrih 1000 evrov, prisiljeni izbirati med orodji za nekaj evrov. Upamo, da bo Apple ponudil različico iPada Pro z operacijskim sistemom OS X.

Prvi vtisi in prva odprta usta

Cenjeni bralec je gotovo dobil vtis, da je Applov Pencil neuporaben kos bele plastike. Seveda ni tako. Pencil je logičen organski podaljšek iPada Pro, tako velikega kot malega. Uporabnost tablice se poveča za kar nekajkrat. Predvsem, če imate kakršnekoli stike s slikanjem, skiciranjem, načrtovanjem …

Najbolj presenetljiva je odzivnost svinčnika. Vsakdo, ki je kdaj poskusil grafično tablico, ve, kako frustrirajoč je lahko zamik med gesto roke (peresa) in dejanskim odzivom na zaslonu. Pri Pencilu zamika praktično ni, oziroma je nezaznaven. Da ne rišete s »pravim« svinčnikom, je čutiti le zaradi precej manjšega trenja med konico in stekleno površino.

Izjemna je tudi natančnost peresa. Kljub temu da je med konico in zaslonom nekaj prostora (steklo), je občutek natančnosti boljši kot pri Wacomovem Cintiqu.

Zelo prikladen je tudi dobro delujoč »palm rejection«. Po domače to pomeni, da naprava ve, ali po tablici šarimo s prsti ali Pencilom, saj pri skiciranju položimo roko na risalno površino, v tem primeru tablico. Zadeva deluje brezhibno in ni zatajila niti enkrat.

Uporabnik, vajen običajnih peres, bo nemara najbolj presenečen nad prepoznavanjem nagiba svinčnika. Če Pencil držimo običajno, lahko s pritiskom, kot je pričakovati, nadziramo debelino linije. Če ga nagnemo, kot bi senčili s svinčnikom, pa se zgodi prav to. Ko Pencil primemo z vrha in nagnemo, lahko z rahlimi gibi šrafiramo in senčimo sliko. Tega pri običajnih digitalnih peresih ne boste našli.

Pencil je kljub videzu poln resne elektronike in zato neverjetno natančen in odziven.

Pencil je kljub videzu poln resne elektronike in zato neverjetno natančen in odziven.

Torej …

iPad Pro in Pencil imata kupček pomanjkljivosti, a sta skupaj kljub temu nekaj več. Orodji sta resni in nikakor ne igrački. Temu primerna je tudi cena, zato vam bo redko kdo verjel, da ste nerazumljen in ubog slikar, če boste zadevi privlekli na dan sredi mesta in začeli skicirati. Če boste odrinili tisočaka za iPad Pro, dodajte še nekaj »drobiža« in vzemite tudi Pencil. Se splača.

Apple Pencil in iPad Pro (12,9-palčni)

Digitalno pisalo in tablica.

Izdeluje: www.apple.com.

Prodaja: www.epl.si.

Cena: iPad Pro: od 959 do 1.299 EUR, Pencil: 114 EUR.

Za    Izjemna odzivnost in natančnost. Senčenje.

Proti    Ergonomija in priročnost. iPad Pro ne deluje z OS X, to pa omeji nabor resne programske opreme.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

drejck | 8.6.2016 | 21:09

Hi. Omeniti bi bilo potrebno tudi to, da je pencil na eni polovici obtežen, da se ne skotali z mize. In če je na ipaduPRO ovitek s porkovom, se na zgornji strani pokorva prime nanj - je magneten. Torej so pri Applu le razmišljali o ergonomiji. Kar se pa tiče "PRO" programov; kar nekaj jih je, ki omogočajo zelo resno delo; npr. ADOBE-ovi programi za tablice, ki se povsem povezljivi z desktop programi ... toliko. lp drejc

Andrej Troha | 9.6.2016 | 10:48

Živjo, Drejc! Hvala za komentar in pripombe. Ti so vedno dobrodošli, predvsem konstruktivni, kot je tvoj. Morda bi res morali omeniti, da je Pencil obtežen, vendar je zadeva namenjena delu izven »domačega« okolja. Tam (torej zunaj) pa so površine precej neravne. Tudi magnet je precej prešibak, da uporabnik sproščeno hodil naokrog in se ne bal, ali bo Pencil ostal »prilepljen« na ovoj ali ne. Kot si napisal so pri Applu nedvomno razmišljali o praktičnosti izdelka, s čimer se popolnoma strinjamo. V članku smo hoteli poudariti, da bi eleganco raje zamenjali za tisto pravo robustnost, ki jo potrebujemo pri delu na terenu. Pri programski opremi smo želeli poudariti le to, da pogrešamo pakete, ki delujejo na OS X, s čimer bi naprava postala samostojna alternativa MacBooku in primerna za najzahtevnejša opravila. Adobovega paketa CC za iOS ža ni. In ga verjetno tudi ne bo, okrnjene različice pa žal niso primerne za zaresno delo. V članku smo zapisali, da je Pro več kot dovolj močan, da bi gnal najzahtevnejše programe, namenjene OSX. In to si še vedno želimo. Ko izdelke ocenjujemo, skušamo pozabiti na blagovno znamko in se osredotočiti na dejanske pluse in minuse. Nekateri so privrženci Applov, drugi Samsungov, tretji BMW-jev. Naša naloga pa je, da izdelke ocenjujemo vsaj približno fer in neobremenjeno z popularnostjo branda. Hvala, ker nas bereš in pomagaš izboljšati revijo! Lep pozdrav, Andrej

drejck | 9.6.2016 | 12:22

Zdravo Andrej. Ja, se strinjam z napisanim ... Uporabljam tudi WACAOM-a in je res sede v roko ... verjetno bo tudi wacom razvil pero za ipad pro, ki bo tako senzibilen kot Apple in bolj ergonomski ... Lani sem bil na Adobe MAX konferenci v L.A. in ni bilo zaznati, da bi na tablicah (applovih) tekel Photoshop. Mislim, da bodo to še naprej programi prilagojeni tablicam, da bo uporabniška izkušnja boljša, dela pa se in se bo na še boljši povezlivosti in integriranosti z desktop programi.

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji