Objavljeno: 29.10.2013 | Avtor: Andrej Troha | Monitor November 2013

Hitri prstki

V japonskem Wacomu so letos praznovali tri desetletja zalaganja trga z vhodnimi napravami za mlinčke vseh vrst in velikosti. Wacomu (wa (japonsko) – harmonija, com – računalnik) je v teh 30 letih uspelo postati praktično monopolist na trgu grafičnih tablic. Delno tudi zaradi patentiranega izuma, ki omogoča delovanje tablice na podlagi elektromagnetne indukcije, kar v praksi pomeni, da pero ne potrebuje lastnega napajanja in je zato zelo lahko in priročno (zanesenjaki, takoj na: bit.ly/delovanje).

Vendarle lepo oblikovan Wacomov izdelek.

Vendarle lepo oblikovan Wacomov izdelek.

A zdi se, da so se Japonci znašli pred težavo. Tehnologijo klasičnih tablic (ne hibridnih Cintiq) so tako izpilili, da praktično ni več prostora za napredek. Največji korak naprej je večdotičnost, multi-touch po domače, intuitiven način komuniciranja z digitalnim svetom, ki smo ga vajeni s tablic in pametnih telefonov. In pa oblika. Lepa, estetska, klasična oblika.

Preden začnemo zares, najprej ošvrknimo rahlo premetano nomenklaturo izdelkov. To, kar je bil prej Bamboo, je zdaj Intuos. To, kar je bil prej Intuos 5, je zdaj Intuos Pro. Blagovna znamka Bamboo pa je po novem namenjena skrajnemu dnu palete. Zapleteno, kaj? Torej, v drobilnik smo tokrat vrgli dve grafični tablici z dna Wacomove ponudbe, Intuos in Bamboo. Najprej si oglejmo večjo.

Intuos: Bamboo je odrasel

Najprej, najočitnejša sprememba je oblika. Ni več sledu o kvaziergonomsko zaobljenih oblikah, ki so sodile bolj v devetdeseta. Oblika je čista in nepretenciozna. Skoraj bi lahko rekli, da so si jo Japonci »sposodili« pri Jonyju Ivu, ko si je seveda Jony ne bi »sposodil« pri Dietru Ramsu. Kakorkoli že, zadeva je estetski užitek in prav lepo se vklopi v delovno okolje oblikovalčeve mize. Tablica je zelo ergonomična in namenjena tako desničarjem kot levičarjem. Risalna površina je rahlo nagnjena, a ne tako moteče kot pri magic tracpadu. Ravno prav za lažje ustvarjanje.

Žal paketu ni priložen nosilec za pero, zato ga boste morali vestno pospravljati med druga pisala ali pa zatikati v (rahlo okoren) tekstilni nosilec na zgornjem delu naprave (kot prej pri Bambooju).

Osnovni »barvi« sta kovinsko siva in črna z modrima dodatkoma na peresu in držalu peresa, ki poživita videz naprave. Zadeva tako deluje zelo sveže in brezčasno. Snovalci pa so zakrknjenim monokromatskim minimalistom namenili možnost menjave dveh modrih dodatkov za črna, ki sta priložena v paketu.

Svetlo modra dodatka ravno prav poživita obliko.

Svetlo modra dodatka ravno prav poživita obliko.

Tablica ni le estetska, temveč tudi funkcionalna.

Tablica ni le estetska, temveč tudi funkcionalna.

Edina pripomba, povezana z obliko, je ta, da kljub applovski obliki materiali niso prav nič applovski. Zadeva je bolj ali manj plastična, a zelo lahka. Ravno to je ena od prednosti naprave. Pero zataknete za tablico, primete prenosnik in se po navdih in ustvarjalnost odpravite v naravo … ali pa, če ste pravi umetnik, na pivo v kak zahojen kafič. Kakorkoli, zadeva je zelo lahka in priročna.

Da je tablica namenjena predvsem notesom in prenosnikom, je očitno takoj, ko želite napravo priklopiti na »podmizni« računalnik. Kabel USB je tako po gorenjsko kratek, da ne seže do vtičev na ohišju. Če imate torej stacionaren računalnik in bi radi delali brez frustracij, si omislite podaljšek za kabel USB ali pa dokupite modul za brezžično povezavo.

Tablica je bila deležna še nekaj resnih izboljšav glede na primerljiv izdelek prejšnje generacije (torej Bamboo). Ločljivost je impresivnih 1000 vrstic na centimeter, kar bo zadovoljilo še tako drobnjakarskega risarja. Tudi pero je bilo deležno prevetritve. »Kuli« ima zdaj 1024 stopenj občutljivosti za pritisk, dvakrat več kot pri prejšnji različici. To pomeni, da je prehod med debelo in tanko črto precej bolj zvezen in naraven, to se pozna predvsem pri zelo debelih čopičih. Tudi sicer je naprava nadvse odzivna in zaostanek med potezo roke in rezultatom na zaslonu je nezaznaven.

Izboljšana je tudi funkcionalnost. Napravo je moč uporabljati tudi s prsti, podpira namreč večdotičnost. Geste prstov so enake kot na mobilnih napravah. Razmik dveh prstov pomeni povečavo, obračanje prstov pomeni vrtenje, »božanje« levo in desno premik in tako naprej. Vse zelo dobro deluje in prav zabavno je uporabljati geste s pametnega telefona na mizi pri delu s Photoshopom. Težava je le pri prehodu s peresa na prste ali nasprotno. Tu je pogosto zatikanje in krajši zaostanek. Naprava očitno potrebuje nekaj delcev sekunde, da preklopi med organskim in anorganskim vnosom.

Tablica ima zdaj štiri nastavljive gumbe, dva na levi in dva na desni. Gumbi so opremljeni z izboklinami, kot tipki F in J na tipkovnici, tako da lahko gledamo v zaslon, obenem pa prikličemo želene funkcije.

Štiri programabilne gumbe je po novem moč nastaviti za vsak program posebej, ne le na splošno kot prej. Tako lahko gumbi prikličejo določene funkcije v Photoshopu, povsem druge pa, denimo, v Illustratorju.

Intuos Creative pen & touch, kot je popolno ime tablice, je zelo kakovostna naprava. Zaradi razmeroma majhne površine (približno A5) je namenjena predvsem ljubiteljem in navdušencem, cenili pa jo bodo tudi zahtevnejši risarji. Predvsem v kombinaciji z večjim stacionarnim sistemom doma na mizi ter mobilno in priročno kombinacijo notes – tablica. Idealna skicirka!

Funkcijske gumbe je moč nastaviti za vsak program posebej.

Funkcijske gumbe je moč nastaviti za vsak program posebej.

Bamboo, ki je zdaj na dnu

Tudi najmanjši in najcenejši član družine Wacom je bil deležen preobrazbe. Zadeva sledi novim oblikovalskim smernicam japonskega izdelovalca in je izčiščena, funkcionalna in precej minimalistična. Na preizkus smo dobili različico s priključkom USB, ki je na voljo le v zadržani  črno-kovinsko-sivi kombinaciji. Brezžične napravice pa so bolj pisane, so bele z dodatkom prevladujoče druge barve (svetlo modra, zelena, vijolična). Spominjajo bolj na Applovo »tupperware« obdobje prvih iMacov.

Bamboo je v osnovi sledilna ploščica, precej podobna tisti s povprečnega prenosnika, le da je približno dvakrat večja. A tablica ima dve pomembni (vsaj teoretični) prednosti: večdotičnost in pisalo.

Večdotičnost pomeni, da z dotikom več prstov lahko simuliramo določene funkcije. Najpogostejše je približevanje (zoom), obračanje in listanje. Povsem enako kot pri pametnih telefonih. Le da pri Bambooju zadeva deluje zelo okorno in tresoče. Ni gladkega približevanja ali obračanja kot pri Intuosu.

Druga prednost pred običajnimi sledilnimi ploščicami je priloženo pero. Orodje deluje precej dobro, a ima omejeno uporabnost. Stopnje pritiska zazna le nekaj posebej napisanih programov (Windows Ink Apps), na Windows 8 pa še Bamboo Page. Če imate Okna, pozabite na Photoshop. Ta zazna stopnje pritiska le na Macu pod OS X, pa še to z nameščenimi posebnimi gonilniki.

Pero je varno spravljeno ob strani naprave.

Pero je varno spravljeno ob strani naprave.

Bamboo Pad, mala tablica za ljubitelje žuganja s prstom.

Bamboo Pad, mala tablica za ljubitelje žuganja s prstom.

Bamboo Pad je namenjen vsem ljubiteljem sledilnih ploščic, ki jih zanima tudi prostoročno risanje. Vendar, pozor, Bamboo Pad ni prava grafična tablica. Do tega ji manjka kar precej, za začetek velikost. Zadeva ima aktivno površino približno formata A7, to je četrtina A5, kar je bistveno premalo za resno delo. Bamboo je malce boljša sledilna ploščica ali cenejša alternativa Applovemu Magic Trackpadu.

Wacom Intuos

Grafična tablica.

Velikost aktivne površine: 216 × 135 mm.

Izdeluje: www.wacom.com.

Cena: 200 EUR.

✓    Oblika, odzivnost peresa, ločljivost tablice, prenosljivost, večdotičnost (multi-touch).  

✗    (Pre)kratek kabel USB, brezžičnost je doplačljiva (40 EUR).

Wacom Bamboo Pad

Grafična tablica/sledilna ploščica.

Velikost aktivne površine: Približno format A7.

Izdeluje: www.wacom.com.

Cena: 50 EUR.

✓    Oblika, priročnost.  

✗    Večdotičnost (multi-touch) je okorna, spet (pre)kratek kabel USB.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji