Objavljeno: 30.10.2012 | Avtor: Andrej Troha | Monitor Oktober 2012

Poliglot

Predstavljajte si, da ste zaposleni v oddelku za marketing kakega večjega podjetja. Z vseh oddelkov na vas stresajo tone dokumentov v neštetih formatih, od najbolj svežega Worda in PowerPointa do antičnega Lotusa 1-2-3 in eksotičnega MSjevega Visia. Od zunaj vas neusmiljeno zalagajo s PDFji, Illustratorjevimi datotekami, EPSji, targami, BMPji ... Cel Babilon, skratka. Vaši šefi pa pričakujejo lep, enoten PDF, sestavljen iz ključnih delov vseh teh dokumentov. Seveda je povsem nemogoče, da bi vse to programje imeli naloženo v računalniku, zato priskočijo na pomoč posebni programčki, med ljudstvom znani kot "PDF kreatorji".

Eden takih je Corelov PDF Fusion. Grafični vmesnik je zelo podoben Microsoftovemu Officeu, tako da se bo večina uporabnikov počutila domače in udobno. Osnovni namen orodja je sestavljanje enotnega PDFja iz najrazličnejših dokumentov oziroma kosov dokumenta. PDF Fusion prebavi več kot sto različnih formatov in sestavljanje je nadvse enostavno in intuitivno. V osnovno okno vlečemo datoteke in nalagajo se druga pod drugo v vodoravne vrste. V predoglednem načinu iz dokumentov izberemo želeno stran ali skupino strani in jih preprosto potegnemo v vrhnjo vrstico. Tam nastaja končni dokument PDF (lahko pa ga shranite tudi kot XPS ali DOC).

Spreminjamo lahko vrstni red, velikost, orientacijo in še marsikaj. Orodje omogoča tudi minimalne korekture besedila, a ne pričakujte preveč, to ni urejevalnik besedil.

Ko smo z vsem skupaj zadovoljni, dokument lahko shranimo. Kot omenjeno, so na voljo trije formati: PDF, XPS in DOC. Najpogostejši je izvoz v formatu PDF, ki daje tudi najuporabnejše rezultate. Na izbiro imamo nekaj prednastavljenih načinov, lahko pa sestavimo svojega. Žal program ne prepozna načinov iz Acrobata, pa tudi uvoziti jih ne more. Škoda.

PDF Fusionu povzroča težave tudi vdelani video, 3D pogledi in druge napredne funkcije Acrobata. To pomeni, da je uporaben za bolj povprečne PDFje. Nekaj težav je tudi pri uvozu zapletenih dokumentov iz Officea, vendar zadeva v povprečju deluje zelo dobro in obljubljeno tudi izpolni. Tudi sicer Fusion zlahka žonglira med odprtimi dokumenti, tudi če so precej zajetni.

Format PDF je star skoraj 20 let, vendar je bil še pred štirimi leti zaprt in praktično povsem v Adobejevi domeni. Leta 2008 pa so fantje iz San Joseja trgu ponudili odprt standard oziroma odprt format. Danes je PDF de facto standard in pomen kratice, portable document format, zares velja.

Corel PDF Fusion

Program za urejanje in sestavljanje dokumentov.

Izdeluje: www.corel.com

Prodaja: www.chs.si.

Cena: 50 EUR.

Za: Preglednost in hitrost, uvoz več kot 100 različnih formatov, cena.

Proti: Le za Okna, ne podpira vsega, kar ponuja Adobejev Acrobat, nekaj težav pri pranju datotek MS Office.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji