Objavljeno: 8.3.2005 20:03 | Avtor: Arnold Marko | Monitor Marec 2004 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi

Konica Minolta Magicolor 7300

Magicolor 7300 je največji barvni tiskalnik iz podjetja Konica Minolta. Gre za laserski tiskalnik, ki tiska z enim prehodom, največja velikost papirja, na katero še lahko tiskamo, pa je povečani format A3 (ali A3+). Deklarirana hitrost tiskanja je 21 strani na minuto, ne glede na to, ali tiskamo barvne ali črno-bele dokumente, pri tiskanju velikosti A3 pa hitrost upade na približno 11 strani na minuto. Hitrost je model potrdil tudi v praksi, vsaj pri tiskanju besedil. Naše preizkusno besedilo je natisnil s hitrostjo 21,3 strani na minuto. Res je sicer, da tiskalnik ne dosega hitrosti najhitrejših tiskalnikov v tem razredu, a je cenejši od večine hitrejših konkurentov. Nekoliko mu zamerimo, da je za izpis prve strani potreboval približno 26 sekund, kar je za nekaj sekund več kakor drugi in precej vpliva na skupni čas tiskanja predvsem krajših dokumentov. V vsakem primeru: 15 strani dolgo preizkusno besedilo natisne v minuti in štirih sekundah, za 50 strani dolgo besedilo pa potrebuje dve minuti in 44 sekund. Tudi pri manj zahtevnih barvnih dokumentih dosega pričakovano hitrost, saj je devet strani dolgo preizkusno poročilo, popestreno z barvnimi grafikoni, izpisal v 54 sekundah, tri kopije istega besedila pa v minuti in 37 sekundah. Tudi z vektorskimi grafikami ni imel večjih težav. Postscriptni gonilniki, ki so tudi edini na voljo (kot možnost je na voljo tudi neposredna podpora PDF 1.3, a le, če tiskalnik razširimo z diskom), je dokument iz Corel Drawa natisnil v 24 sekundah. Slabše pa se obnese pri zahtevnejših dokumentih - konkretno imamo v mislih obsežnejše bitne slike. Našo preizkusno sliko, veliko 25 megabajtov, je tiskal zajetni dve minuti in 19 sekund, in to je celo najboljši rezultat, saj se dogaja, da lahko isti dokument tiska različno dolgo. Preizkusno Monitorjevo naslovnico v formatu PDF je tiskal celih 9 minut; to je zelo dolgo. Poleg tega pri tiskanju daljših dokumentov tiskanje prekinjajo kalibracije, ki lahko trajajo tudi po nekaj minut.

Tiskalnik je opremljen s predalom za 500 listov, kot alternativa je na voljo tudi zmogljiv večnamenski podajalnik za 250 listov. Pomnilnika je 128 MB (to je tiskalniku, mimogrede, premalo za izpis bitne slike A3 v najboljši kakovosti), razširiti ga je mogoče do največ 512 MB, kot razširitev je na voljo tudi disk (največja zmogljivost je 30 gigabajtov) in enota za izpisovanje na obe strani. Za povezovanje z računalnikom so na voljo vzporedni, USB in omrežni vmesnik. Tiskalnik ima tudi upravljalno ploščo, žal pa ima ta precej majhen zaslon LCD, pa tudi menuji so dokaj nepregledni in se v njih želene nastavitve precej išče. Nekatere rešitve so tudi precej čudne - če, recimo, pri tiskanju ne izberete pravega podajalnika (predala), tiskalnik vztraja pri tem, da ta podajalnik napolnite, ne morete pa izbrati drugega predala z menujev, kot je v navadi pri večini drugih tiskalnikov. Poleg tega omejen zaslon ne dovoljuje izpisa večje količine besedila, tako da so tudi sporočila o napakah kar se da siromašna in pogosto uporabnik ne ve niti, kje naj odpre tiskalnik. Še posebej ob zatikih papirja, ki pri tem tiskalniku žal niso nobena redkost. Sami smo jih doživeli kar nekaj (uporabljamo 80-gramski Xeroxov pisarniški papir), v najslabšem primeru pa se nam je papir zagozdil v harmoniko med mehanizmom in grelcem, tako da smo ga komajda izvlekli, umazanija, ki je ostala v mehanizmu, pa je povzročala, da je tiskalnik še kar nekaj listov natisnil tako, da se črnilo ni najbolje prijelo na papir. Slabost, ki je v tem cenovnem razredu ne bi pričakovali.

Kar zadeva kakovost izpisov, je ta dobra pri besedilih, slabši pa so prelivi, tako barvni kakor sivinski, saj so nezvezni, polni nekakšnih "lis" in na trenutke prehitri, potem pa spet prepočasni. Še posebej pa so nas razočarali sivinski prelivi, narejeni kot CMY ali CMYK, ki so močno obarvani. Tudi pokrivnost je dokaj slaba. Vseeno se to na bitnih slikah ne izrazi toliko, kot bi morda pričakovali, saj so te še vedno dokaj kakovostne, so pa težavni odtenki vidno rastrirani, predvsem zapolnjene površine pa niso enakomerno zapolnjene zaradi že omenjenih slabosti. Cena izpisa je 5,06 tolarja za črno-beli odtis in 35,38 tolarja za barvnega, s tem da je slednja vrednost najvišja v kategoriji dražjih barvnih laserskih tiskalnikov.

Konica Minolta Magicolor 7300

Velikost (razred): A3+ (dražji barvni).

Ločljivost: 600 × 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 21/21 strani na minuto (čb/barvno).

Tehnične lastnosti: 500 listov (predal), 250 listov (večnamenski podajalnik); postscript 3; 128 MB/512 MB; USB, vzporedni in omrežni vmesnik.

Cena: 1.259.880 tolarjev.

Prodaja: Konica Minolta, www.minolta.si, (01) 568 05 00.

Cena natisnjene strani: 5,06 tolarja (čb), 35,38 tolarja (barvno).

Za: Razmeroma ugodna cena, dobra razširljivost.

Proti: Počasnost pri tiskanju velikih dokumentov, nekaj težav z zatikanjem papirja, sivinski prelivi so včasih rožnati. Visoka cena barvnega odtisa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji