Z novim Apple iOS do sledenja okuženosti tudi brez aplikacije

Objavljeno: 28.8.2020 12:00 | Teme: koronavirus, apple

Vedno več »COVID aplikacij« za svojo osnovo uporablja podstat, ki sta jo zakoličila Apple in Google, tudi slovenska. Portal Venturebeat pa poroča, da bo do dela funkcionalnosti sledenja okuženosti z novo različico iOS na iPhonih in iPadih mogoče dostopati tudi brez namestitve same aplikacije.

Beta različica sistema iOS 13.7 naj bi omogočala, da se uporabniki na obveščanje o tem, ali so bili v zadnjem času kje v stiku z okuženim, »naročijo« kar v samem operacijskem sistemu. Sistem pa ne bo omogočal »samoprijave« oz. vnosa statusa bolnosti uporabnika. Za slednje bo še vedno potrebna aplikacija, ki jo je/bo založila država oz. lokalna zdravstvena inštitucija.

***

Združenje Bluetooth Special Interest Group (SIG) sicer z več kot 130 članicami razvija sistem sledenja, ki bo deloval tudi z drugimi napravami bluetooth, ne le s pametnimi telefoni. Naprave, kot so denimo slušalke ali pametne zapestnice bodo lahko sledile s kom (s katero drugo napravo) je bil uporabnik v stiku, vendar bo za posredovanje na strežnike še vedno treba uporabiti neko v internet povezano napravo, denimo telefon.

Z aplikacijo nad korono

Osem milijonov ljudi in štirinajst alarmov – zakaj nekatere aplikacije za covid 19 molčijo

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!
Prijava

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki