Objavljeno: 23.10.2018 10:00

Tudi Qualcomm z novimi jedri Cortex-A76

Qualcomm je najavil nov procesor (SoC) srednjega razreda Snapdragon 675, ki bo v svojem »hitrem delu« uporabljal tudi najnovejša ARMova jedra Cortex A-76. Prvi, ki je uporabil taka jedra, je bil Huawei s svojim sistemom SoC Kirin 980, ki je luč sveta ugledal v telefonu Huawei Mate 20 Pro.

Trenutno najbolj zmogljivi Snapdragon 845, ki ga uporabljajo skoraj vsi letošnji najzmogljivejši telefoni, uporablja nekoliko starejša jedra Cortex-A75, oz. lastno različico le teh – Kyro 385.

Snapdragon 675 bo namenjen telefonom srednjega razreda, ki bodo luč sveta ugledali v začetku leta 2019, vseboval pa bo dve hitri jedri frekvence 2 GHz in šest varčnejših (in počasnejših) jeder 1,78 GHz. Za Qualcomm je nenavadno, da je novo procesorsko arhitekturo predstavil v »srednjem modelu«, novosti so ponavadi predstavljane v vrhunskih sistemih SoC. Od novosti v Snapdragonu 675 je treba omeniti še signalni procesor s podporo trem kameram (take fotoaparate imajo zaenkrat nekateri Huaweii in po novem tudi Samsungi) in poseben način delovanja grafike za igre, ki je podoben Huaweievemu načinu GPU Turbo. Novost je tudi še hitrejši sistem polnjenja, ki, tako Qualcomm, telefon do 50% napolni v petnajstih minutah.

Mimogrede, današnji sistemi SoC, ki jih občasno še vedno nepravilno imenujemo »procesorji« vsebujejo množico tehnologij, za katere so bili včasih potrebni celi računalniki. Kar poglejte si to.

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji