Objavljeno: 16.10.2018 16:30

Predstavljena Huawei Mate 20 in Mate 20 Pro

Huawei je na predstavitvi v Londonu splavil svoj najboljši telefon, model Mate 20 Pro, zraven pa še malenkost cenejšo različico Mate 20.

Huawei s serijo Mate meri na tehnično najzahtevnejše uporabnike, medtem ko je serija P (denimo nedavno preizkušeni P20 Pro), namenjena tistim, ki cenijo predvsem oblikovanje in zmogljiv fotoaparat. Model Mate 20 Pro je torej strojno najzmogljivejši predstavnik tega proizvajalca.

Novi Mate 20 Pro prinaša kar nekaj zanimivosti, gre pa za zamenjavo lanskega modela Mate 10 Pro. Novinec uporablja novi procesor lastnega dizajna, osemjedrni Kirin 980, izdelan v tehnologiji sedmih nanometrov (TSMC), ki naj bi bil občutno zmogljivejši in hkrati varčnejši od lanskega modela 970, hkrati pa tudi boljši tudi od Qualcommovega Snapdragon 845. Vsaj tako pravi Huawei. Ob tem so se pohvalili, da naj bi telefon ostal izredno hiter tudi po več mesecih rabe - po njihovih podatkih naj bi po letu in pol hitrost padla le za pet odstotkov, za razliko od Samsungovega Galaxy Note9, za katerega pri Huaweiju trdijo, da se naj bi v istem obdobju upočasnil za 28% (opomba - Note9 je na voljo šele dober mesec). Na voljo bosta modela s 6 ali 8 GB pomnilnika in shrambo 128, 256 ali 512 GB.

Novost, ki jo pri Huaweiju močno poudarjajo, je brezžično polnjenje. Lani ob predstavitvi Mate 10 Pro so sicer na vprašanja novinarjev odgovarjali, da jim to ni pomembno, letos pa se hvalijo z najhitrejšim brezžičnim polnjenjem ta hip, z močjo 15 W. Tudi navadno polnjenje bo izredno hitro – telefon podpira polnjenje z močjo 40 W, zato v tridesetih minutah dosežemo 70% napolnjenost. Zelo zanimiva je možnost obratnega brezžičnega polnjenja – Mate 20 Pro bo lahko brezžično polnil telefone drugih proizvajalcev (seveda pod pogojem, da ti podpirajo brezžično polnjenje). To bo sicer delovalo razmeroma počasi, vendar je namenjeno nujnim primerom in bo pa koristno tudi za polnjenje kakih dodatkov, denimo brezžičnih slušalk. Mate 20 Pro ima baterijo zmogljivosti 4200 mAh, model Mate 20 pa 4000 mAh.

Mate 20 Pro ima 6,39 palčni zaslon OLED s široko zarezo na zgornjem robu, Mate 20 pa ima 6,52 palčni zaslon LCD z zelo ozko zarezo, v kateri je skrita le prednja kamera, zvočnik pa je v zgornjem robu. Zaslon se pri modelu Pro razteza čez rob, čeprav gre bolj za oblikovalsko potezo, saj ne ponujajo kakšnih samostojnih aplikacij, ki bi te stranice izkoriščale.

Škoda, da tudi letošnji "ne pro" model Mate 20 uporablja zaslon LCD, čeprav poudarjajo, da gre za zaslon s štirimi barvami, poleg rdeče, zelene in modre so v uporabi tudi bele svetleče diode. To naj bi dvignilo svetlost in znižalo porabo energije, zlasti pri belih ozadjih. Enak tip zaslona je imel tudi lanski Mate 10.

Kot smo že vajeni, Huawei tudi tokrat veliko vlaga v fotografski del telefona. Model Mate 20 Pro ima zadaj trojni fotoaparat, vsako izmed tipal ponuja drugačno goriščnico. Navaden (a razmeroma širok) objektiv ponuja kar 40 milijonov pik ločljivosti pri goriščnici 27 milimetrov (v klasičnem 35 mm formatu), ultra-širok objektiv ima zadaj tipalo ločljivosti 20 milijonov pik in goriščnico 16 milimetrov, teleobjektiv pa ločljivost 8 milijonov pik in goriščnico 80 milimetrov. Mimogrede, le pred nekaj dnevi je Samsung predstavil telefon Galaxy A9, ki se pohvali s še širšo goriščnico - 12 mm.

Kar nekaj pozornosti so namenili tudi videu, zanimiva je možnost zajema videa v filmskem razmerju 21:9. Zelo impresivni so filtri za video ki delujejo v realnem času. Telefon lahko na videu prepozna človeka, ga pusti obarvanega, ob tem pa ozadje ves čas prikazuje v črno-belem.

Ena izmed nenavadnih novosti je uporaba novih pomnilniških kartic, imenovanih »Nano Memory Cards«. Gre za Huaweijev format, kjer bodo kartice v obliki (in velikosti) SIM kartice nano formata, zmogljivosti naj bi šle do 256 GB. Teh kartic sicer še nismo videli, ta hip tudi še ni znano, kdaj bodo na voljo in kakšne bodo cene. Glede nestandardnih formatov smo sicer skeptični, naj spomnimo, da je v tej smeri s karticami Memory Stick pred leti poskušal Sony. Neuspešno.

Oba modela bosta med prvimi, ki bosta že ob prodaji uporabljala novi sistem Android 9 Pie. O njem smo v Monitorju sicer že pisali.

Ena izmed novosti pri Mate 20 Pro bo tudi uporaba globinske kamere za odklepanje z obrazom – podobno so lani predstavili pri Applu s telefonom iPhone X. Odklepanje z obrazom bo na voljo tudi za nakup aplikacij in plačevanje s telefonom, vgradili pa so tudi bralnik prstnih odtisov, ki je nameščen pod zaslonom in deluje skozenj. Na voljo je torej spredaj in hkrati ne zaseda tam dragocenega prostora.

Huawei še naprej uporablja lastni vmesnik EMUI, tokrat že deveto različico. Nova različica je bolj pregledna kot v preteklosti, pravijo, da so znižali število posameznih možnosti v menijih (bilo naj bi jih za 10% manj), kar nekaj teh pa so smiselno združili po skupinah. Vpeljali so tudi nekaj novih gest, ki delujejo enako kot geste na novih iPhone X oziroma XS. Za vračilo na domači zaslon denimo potegnemo od spodnjega roba navzgor, če se pri tem za trenutek ustavimo, pa dobimo možnost preklapljanja med aplikacijami. Telefon smo že imeli v rokah in moramo priznati, da je deveta generacija sistema EMUI najbolj pregledna doslej, hkrati deluje tudi zelo tekoče.

 Celo predstavitev si lahko sicer ogledate v videu YouTube, v kratkem pa si boste lahko preberali tudi preizkus v Monitorju.

L1YTFhjJVPk

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji