Objavljeno: 1.9.2018

Huawei z novim mobilnim procesorjem

Huawei je na berlinskem tehnološkem sejmu IFA predstavil svoj novi procesor (SoC) Kirin 980. Procesor je občutna nadgradnja procesorja Kirin 970, ki je bil predstavljen lani in poganja trenutne vrhunske telefone serij Huawei Mate 10 in P20.

V tovarnah partnerja TSMC je narejen v 7 nm tehnologiji in na površini kvadratnega centimetra vsebuje kar 6,9 milijard tranzistorjev. Trdijo, da je zaradi tega bolj zmogljiv in bolj varčen, oboje tudi zaradi tega, ker vsebuje nova jedra ARM Cortex-A76 in novo grafično enoto ARM Mali G76.

Procesorskih jeder je 8, po novem pa niso razporejena v dve skupini (big.LITTLE), ampak v tri (big.middle.LITTLE). Prvi dve glede na potrebe poganjajo jedra A76, zadnjo pa jedra A55.

Zanimivo, da je bolj ali manj cela predstavitev temeljila na primerjavi s Qualcomovim SoC Snapdragon 845, ki letos poganja bolj ali manj vse vrhunske pametne telefone.

Tako naj bi bil Kirin 980 od S845 hitrejši in hkrati bolj varčen, s pomočjo tehnologije Turbo GPU pa naj bi bil hitrejši tudi v grafiki, kar po mnenju Huawei s priljubljenostjo iger kot sta PUBG in Fortnite postaja vse bolj pomembno. Seveda ne gre pozabiti, da je Snapdragon 845 že na tržišču in v uporabi, Kirin 980 pa šele bo, v telefonu Huawei Mate 20 (Pro), ki bo predstavljen 16. oktobra, v Londonu.

Pričakujemo lahko, da bo ta telefon uporabil tudi druge novosti novega SoC, med njimi hitrejši LTE Cat21 (do 1,4 Gb/s), hitrejši WiFi, dvojni slikovni procesor za podporo dvojni kameri in dvojni koprocesor NPU, ki bo najverjetneje uporabi pri fotografiranju (za razpoznavo motiva) in aplikaciji za prevajanje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji