Objavljeno: 11.10.2018 13:00

Prvi telefon s štirimi kamerami/objektivi

Samsung je na dogodku v Milanu (ki je potekal hkrati z dogodkom v Kuala Lumpurju, Malezija) predstavil prvi telefon s štirimi objektivi, Samsung Galaxy A9, videli pa smo tudi model A7, ki ima tri objektive. Slednji je bil predstavljen pred kratkim in ga pri Monitorju že preizkušamo.

Telefoni Galaxy A so "srednji razred" Samsungovih telefonov, namenjeni so povprečnim uporabnikom s srednje globokimi denarnicami, usmerjeni so predvsem na mlade. To je bilo očitno tudi na predstavitvi, ki je bila v celoti posvečena zunanjemu izgledu telefonov in njihovim fotografskim zmogljivostim, medtem ko preostali strojni opremi (procesor, pomnilnik) ni bilo namenjene niti besedice.

Kot kaže, je uspešnost Huaweievevega pristopa, ki na svojih telefonjih poudarja fotografske in video zmogljivosti, spodbudil tudi Samsung, ki gre, vsaj v razredu A, po isti poti. Model Galaxy A7 ima tako tri objektive, poleg običajnega (24 MP) in širokega (8 MP), med katerimi se da preklapljati s programsko tipko (kar imajo tudi že modeli S9 in Note9), je po novem prisoten še tretji objektiv/kamera (5 MP) za še boljše določanje globine, kar omogoča lepše portretne fotografije (t.i. efekt bokeh). Fotografiji lahko tudi po tem, ko je že zajeta, po želji zameglimo ozadje in/ali ji spremenimo širino, saj telefon hkrati zajame dve fotografiji. Sprednja kamera ima ločljivost 24 MP.

A7 ima vgrajen osemjedrni procesor srednjega razreda (z jedri Cortex-A53), 4 GB pomnilnika in 64 ali 128 GB prostora (z možnostjo razširitve s 128 MB kartico). Zaslon je 6-palčni, tipa AMOLED, od roba do roba, ločljivosti 1080 × 2220 pik, ki pa ni zaobljen, kot pri modelih Galaxy S. Zanimivo je, da ima telefon bralnik prstnih odtisov na stranski tipki za vklop, tipke za glasnost pa so po novem na desni strani in ne na levi, kot na vseh drugih telefonih (vključno z novim S9). In še - telefon ima staro vtičnico microSD (namesto USB-C) in zdaj že "stari" Android 8.0. Tudi pri nas je že v prodaji, za 325 evrov.

Galaxy A9 je stopnjo višje, saj bo stal 599 evrov, na voljo pa bo sredi novembra. Tudi strojno je nekoliko višje - 8-jedrni procesor srednjega razreda (Snapdragon 660), 6 GB pomnilnika in 128 GB shrambe, zaslon AMOLED pa je velikosti 6,3 palca, enake ločljivosti in ni zaobljen. Bralnik prstnih odtisov je tokrat na zadnji strani, tipke za glasnost tam, kot smo jih vajeni, novost pa je, kot rečeno, fotografski sistem s štirimi objektivi/kamerami.

Poleg zgoraj omenjenih treh, je prisoten še četrti objektiv, ki je zelo širok, t.i, "ultra wide". Zajema 120 stopinjski pogled, kar je precej več od običajnega, ki ga Samsung navaja kot 77 stopinjskega. Preizkusili smo ga in rečemo lahko, da bo povprečnemu uporabniku/turistu zagotovo prišel zelo prav. Širok objektiv je v uporabi tudi pri zajemanju panoram, ki so zaradi tega precej bolj bogate (višje) od običajnih.

Oba telefona se ponašata z živahnimi barvami in stekleno prevleko sicer kovinskega ohišja, ki, preverjeno, zelo privlači prstne odtise.

rrAHfbdbcrU

---

Strojna oprema, kakršnakoli, od procesorjev, preko monitorjev, računalnikov in na koncu telefonov, potrebuje nekaj, da bo zanimiva uporabnikom in morebitnim kupcem. Tudi tistim, ki telefon že imajo in jih je treba vzpodbuditi z nekakšnimi številkami, ki obljubljajo več. Nekoč je bila to velikost zaslona, nato hitrost procesorja, velikost pomnilnika, velikost shrambe, ločljivost zaslona, sedaj je to - število kamer oz. objektivov. Dokler te številke tudi nekaj pomenijo, v tem ne vidimo težav. In tri oz. štiri objektivi v Samsung A se trenutno vendarle pokažejo "kot nekaj več". Četudi Google v Pixlu 3 še vedno brez težav shaja le z eno osnovno kamero (in dvema za "selfi").

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji