Objavljeno: 29.6.2019 15:00

Trump sprostil sankcije zoper Huawei

Ameriški predsednik Trump se je s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom dogovoril za premirje v trgovski vojni, s tem pa se sproščajo tudi sankcije zoper Huawei.

Predsednika sta se dogovorila, da lahko Huawei ponovno kupuje opremo (tako strojno kot programsko) od ameriških dobaviteljev, hkrati bodo Američani prestavili načrtovane sankcije zoper Kitajsko. V zameno pa bo kitajska povečala odkup ameriških kmetijskih izdelkov. Trump je povedal, da bodo sodelovali s kitajsko pri iskanju sporazuma, a da ni pod časovnim pritiskom, saj da gre za kompleksne dogovore. Vprašanje Huaweija naj bi vsaj zaenkrat odložil za konec pogajanj, a do takrat so dvignjene ovire za prodajo opreme temu velikanu.

Pri Monitorju smo sicer že dlje časa mnenja, da je bil pritisk na Huawei le dodatni pogajalski vzvod ameriških oblasti, današnji dogovor to vsaj okvirno potrjuje. Kako se bo zgodba odvijala naprej bomo seveda še spremljali, vsekakor pa je Huawei v zadnjih tednih in mesecih utrpel kar nekaj škode, tako pri sami prodaji kot pri ugledu, vsaj v zahodnem svetu.

Originalno odredbo za prepoved prodaje tehnologije je Trump sicer izdal sredi maja, a je že prej začel opozarjat na potencialno nevarnost tega podjetja. Nekaj dni zatem se je pokazalo, kaj to dejansko pomeni, saj so pri Googlu prekinili sodelovanje, s tem pa je Huawei ostal brez dostopa do nadgradenj Androida in brez Googlovih aplikacij. Dodaten udarec je prišel nekoliko kasneje, ko so prekinitev sodelovanja napovedali tudi pri Facebooku (vmes pa se je našlo še kar nekaj drugih podjetji, denimo Intel in Qualcomm).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji