Objavljeno: 16.5.2019 09:00

Trump z odredbo nad ... Huawei

Ameriški predsednik Donald Trump je izdal odredbo, s katero domačim podjetjem prepoveduje uporabo tuje telekomunikacijske opreme proizvajalcev, ki predstavljajo morebitno grožnjo državni varnosti.

V zadnjem času se precej govori o nevarnosti, ki jo bojda predstavljajo tuja (beri: kitajska) podjetja pri izgradnji mobilnih omrežij 5G. Nekatere države, na čelu z ZDA, so preventivno sprejele prve ukrepe. Zaradi bojazni tujega nadzora, sledenja in prisluškovanja s strani sovražno nastrojenih vlad, je ameriški predsednik Donald Trump izdal prepoved sodelovanja s telekomunikacijskimi podjetji izven države. Čeprav odredba tujih podjetij ne navaja poimensko, je jasno, da je uperjena predvsem proti pravnim osebam iz Kitajske, konkretno proti podjetju Huawei. 

Odredba je delno le formalnost, saj velika ameriška telekomunikacijska podjetja (AT&T, Verizon...) zaradi varnostnih zadržkov že danes ne sklepajo pogodb s kitajskimi partnerji. S Huaweiem sodelujejo le manjši ruralni operaterji, ki od sedaj tega ne bodo smeli več početi.

Huawei odgovarja (poleg tega, da njihova oprema ne predstavlja nikakršnih varnostnih težav), da bodo brez ameriškega tržišča že preživeli, na slabšem pa bo ameriški potrošnik, ki bo moral uporabljati inferiorno in predvsem dražjo telekomunikacijsko opremo. Kar verjetno drži, saj nekatere ocene kažejo, da ima/bo imel Huawei na omrežjih 5G v svetu 40-60% tržni delež. 

Večja težava za Huawei bo drugi del Trumpove odredbe, ki ameriškim podjetjem brez dovoljenja zvezne vlade prepoveduje prodajo tehnologije zgoraj omenjenim tujim proizvajalcem. Huawei ima sicer svoje procesorje Kirin (ti temeljijo na tehnologiji britanskega podjetja ARM, za pa je sedaj v japonski lasti), uporablja pa tudi ameriške tehnologije. Lanski model telefona Huawei Mate 20 Pro denimo uporablja LTE vezja ameriškega podjetja Skyworks Solutions in sprejemnik za brezžično polnjenje ravno tako ameriškega podjetja Integrated Device Technologies. Da o Googlovem sistemu Android niti ne govorimo...

Ko so ZDA pred časom prepovedale prodajo tehnologije kitajskemu podjetju ZTE, je slednje skorajda zaprlo vrata, ker ni smelo več uporabljati procesorjev podjetja Qualcomm. 

Ameriški urad za trgovino bo v največ stopetdesetih dneh izdelal načrte za uveljavitev izdane odredbe.

White House

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji