Objavljeno: 12.1.2021 06:12 | Teme: Lenovo, OLED, prenosnik

Lenovo napovedal prenosnik Yoga Slim z zaslonom OLED

V teh dneh se odvija (virtualni) sejem CES 2021, na njem pa je Lenovo napovedal različico prenosnika Yoga Slim z zaslonom OLED.

Gre za prenosnik Yoga Slim 7i Pro, sicer predstavljen lani (LCD zaslon z matriko IPS), po novem pa bo na voljo tudi z zaslonom OLED. Gre za 14-palčni zaslon ločljivosti 2.880 × 1.800 pik. Frekvenca osveževanja bo 90 Hz, podprta bo tehnologija Dolby Digital HDR, obljubljajo pa tudi visoko pokritost barvnega spektra (100% DCI-P3 in 125% sRGB), niso pa napovedali največje svetlosti (glede na podporo tehnologije HDR, bo sicer več kot dovolj svetel za večino potreb).

Med ostalimi specifikacijami najdemo Intelove procesorje Core enajste generacije, čeprav je bil prenosnik že doslej na voljo tako z Intelovimi kot AMDjevimi procesorji. Za grafiko bo poskrbela Nvidia GeForce MX450, na voljo bo do 16 GB pomnilnika in pogoni SSD do 1 TB, med vmesniki pa bosta vgrajena dva vmesnika USB-C (s podporo tehnologije Thunderbolt). Vgrajena bo tudi brezžična povezava WiFi 6.

OLED zasloni so se v zadnjih letih razširili pri pametnih telefonih, brali smo že tudi o nekaterih prenosnikih s takimi zasloni, žal pa še noben tak ni prišel do nas. Ti zasloni naj bi namreč imeli nekaj več težav s pojavom vžganja slike (»burn-in«), kar zna biti pri računalnikih večja težava kot pri pametnih telefonih ali celo televizorjih. Pri telefonih se slika na zaslonu bolj pogosto menjuje, medtem pa imamo na računalniškem zaslonu nekatere elemente praktično konstantno narisane – recimo opravilno vrstico (task bar) operacijskega sistema. Ti elementi bi se lahko s časom »vžgali« v zaslon, torej bi jih videli tudi kasneje, ko bi gledali kaj drugega. Pri televizorjih podjetja razvijajo razne sisteme, s katerimi se zmanjša verjetnost tega pojava, denimo rahlo premikanje slike za nekaj pik, programi za »prevetritev« zaslonov in podobno.

Kako se je tega lotil Lenovo, ne vemo, se pa že navdušujemo nad potencialno kakovostjo takega zaslona. Tehnologija OLED namreč prinaša popolne črnine in odlične barve, saj gre za samostojno osvetlitev vsake pike posebej, za razliko od klasičnega LCD, kjer imamo zadaj osvetlitev bolj ali manj celega zaslona hkrati. Več o tem si lahko preberete v našem članku »Vodnik po TV tehnologijah«.

Kdaj točno bodo ti prenosniki na voljo niso povedali (razen »tekom 2021«), tudi o cenah še ni bilo govora, si pa predstavljamo, da ne bo šlo za ravno najcenejše modele.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji