Objavljeno: 16.5.2024 15:00 | Teme: google, umetna inteligenca, iskalnik

Google bo guglal namesto nas

Google je z novo različico svojega iskalnika, ki vključuje umetno inteligentni model Gemini, napovedal spremembe, ki bi lahko imele resne posledice za novinarske hiše. 

Google nam bo s pomočjo umetne inteligence na strani z rezultati iskanja kmalu prikazal neposredne odgovore na poizvedbe, kar pomeni, da klikanje na povezave do člankov ne bo več potrebno, da bi dobili informacije, ki jih iščemo. Sicer priročna sprememba lahko povzroči nadaljnji upad obiskanosti spletnih strani z novicami, kar bi lahko ogrozilo njihove prihodke od oglaševanja. Danielle Coffey iz združenja News/Media Alliance je izpostavila, da bi to lahko bilo katastrofalno za promet na novičarskih spletnih straneh, saj bo Google z AI tehnologijo uporabnikom zagotavljal potrebne informacije ter posledično zmanjšal potrebo po obisku medijskih strani.

Google trdi nasprotno. Sprememba naj bi medijskim hišam koristila, saj bo izboljšala iskalno izkušnjo in posledično omogočila več obiska na spletnih straneh. Dotični odgovor večine ljudi iz industrije ni prepričal. Spletni velikan sicer še ni natančno določil, kdaj bodo napovedane spremembe implementirane, a jasno je, da novinarska industrija z veliko zaskrbljenostjo spremlja razvoj dogodkov z dolgoročnimi posledicami na način, kako ljudje dostopamo do novic.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji