Objavljeno: 30.9.2020 11:00 | Teme: google

Evropska unija bo menda odobrila Googlov nakup podjetja Fitbit

Pred enim letom je Google napovedal nakup podjetje Fitbit, ki je eno izmed bolj uspešnih proizvajalcev pametnih ur oz. pametnih zapestnic. Evropska komisija se je nakup odločila temeljito preveriti. Kot kaže, so jo Googlovi odgovori pomirili.

»Dobro obveščeni viri« tako menijo, da bo Evropska komisija še letos dala zeleno luč za Googlov nakup Fitbita, ki je sicer vreden 2,1 milijarde dolarjev. Evropo seveda ne skrbi morebitni monopol na področju pametnih ur, ki bi ga Google pridobil z nakupom, saj je slednji na področju pametnih ur minoren igralec (Apple ima 32% tržni delež, sledita Xiaomi in Samsung z 12 oz. 9 odstotki, Fitbit ima borih 5%). Skrbi pa jo možnost, da bi Google, ki ima kar 90% tržni delež na področju spletnih oglasov, v tej smeri uporabil tudi v Fitbitu zbrane zdravstvene podatke o milijonih uporabnikov (srčni utrip, aktivnost in mobilnost).

Google naj bi ponudil le omejeno uporabo Fitibitovih podatkov za oglaševanje, dovolil pa naj bi tudi nadzor nad tem. Formalno bodo zacementirali tudi podporo drugim proizvajalcem pametnih ur na sistemu Android, hkrati pa bodo zunanjim razvijalcem s pomočjo vmesnikov API dovolili dostop do ur/zapestnic Fitbit.

Evropska komisija naj bi dokončno poročilo objavila do 23. decembra.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji