Objavljeno: 29.10.2019 13:00

Ali lahko pričakujemo pametne ure Pixel Watch?

Reuters poroča, da je Googlovo matično podjetje Alphabet podalo ponudbo za nakup podjetja Fitbit, ki je bilo eden izmed pionirjev na področju pametnih zapestnic.

Ni še jasno, ali bo ponudba sprejeta, vendar namera očitno kaže, da bi Google rad vstopil tudi na področje izdelave pametnih ur (v ta namen je januarja že odkupil intelektualno lastnino podjetja Fossil). Tako kot že leta svojo programsko opremo »testira« na lastnih pametnih telefonih Pixel, se bo to morda zgodilo tudi s pametnimi urami »Pixel«, na katerih bo tekel Googlov operacijski sistem Wear OS, ki je trenutno na voljo drugim proizvajalcem.

Fitbit je sicer za leto 2019 napovedal nižje dobičke, saj mu prodaja zaradi cenejših kitajskih konkurentov (Huawei, Xiaomi) pada, tudi najnovejša pametna ura Versa 2 (ta vsebuje Amazonovo pomočnico Alexa) in Versa Lite se ne prodajata najbolje. Vendar je podjetje v preteklosti sklenilo veliko pogodb z zavarovalnicami in od uporabnikov pridobilo ogromno zdravstvenih podatkov, zato opazovalci menijo, da so prav ti podatki Fitbitova ključna vrednost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

Vlajke | 30.10.2019 | 08:20

Če se bo ta prevzem zgodil, upam da Google potem odpravi eno (vsaj meni) izjemno motečo funkcionalnost FitBit-ovih ur: zahtevo po konstantni povezljivosti do interneta, če želiš karkoli na uri spremeniti. FitBit-ove ure postanejo popolnoma neuporabne, če telefon, s kterim se sinhronizirajo, nima povezave z internetom. Tudi ure in datuma se ne da nastavit, kaj šele, da bi lahko sinhroniziral s telefonom zadeve, kot so prehojeni koraki, srčni utrip in podobno. To v "normalnih" situacijah sicer ni pretiran problem, se pa zadeva spremeni, ko potuješ v tujino in ne moreš v novi državi nastaviti ure, ker si zamenjal časovno cono in telefon ne pride na internet (roaming je drag, wirelessa se ne da nujno dobit). Potem ti pa morda zmanjka baterije na uri in ko jo napolniš z nule, ne moreš z njo popolnoma nič. FitBit za to ve in že več let (vsaj tri) uradno pravi, da nimajo namena spremenit tega načina delovanja. Kar gre verjetno v navezi z njihovimi pogodbami z zavarovalnicami, katerim posredujejo podatke svojih uporabnikov. Le-ti pa nimajo možnosti, da bi rekli ne :-)

Matjaž Klančar | 30.10.2019 | 09:40

Ta navezava z zavarovalnicami je res malce nenavadna, ja ;)

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji