Objavljeno: 9.3.2005 14:28 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor Januar 2005 | Teme: nenehni testi, prenosnik

Toshiba Qosmio F10-101

Qosmio je ime za nov rod prenosnikov izdelovalca Toshiba v vse bolj priljubljenem razredu večpredstavnih prenosnikov. Zaslon s širokim razmerjem stranic 16 : 10, ki je najopaznejša lastnost teh prenosnikov, imajo resda že nekateri izdelki iz družine Satellite, zato pa naj bi bil Qosmio po navedbah izdelovalca sinonim za popolni večpredstavni prenosnik.

Qosmio F10-101 je nadpovprečno velik in težak prenosnik in zato le pogojno prenosen. Ko odpremo pokrov, nas preseneti zaslon s tehnologijo HCSV, ki pričara bolj naravne barve, predvsem črna je zares črna in ne sivo-črna kot na običajnih zaslonih LCD. Visoka svetilnost in kontrastno razmerje se odlično izkažeta pri ogledu filmov in drugih večpredstavnih vsebin. Opremljenost z vmesniki je dobra: poleg izhoda S-video ter VGA je na voljo tudi digitalni DVI-D. Zanimiv pa je priključek, prek katerega zna Qosimo zajemati analogni video signal. Ne manjka niti optični digitalni zvočni izhod. Vgrajeni bralnik pomnilniških kartic poleg običajnejših SD/MMC in MS bere vsebino tudi s kartic tipa xD, kar je med prenosniki zaenkrat še precejšna redkost. Poleg priključka firewire so na voljo še štirje priključki USB 2.0, ki so uporabno razporejeni po treh stranicah in niso skoncentrirani le na zadnji strani računalnika.

Zanimiva je možnost ogleda filmov DVD brez zagona operacijskega sistema. Tako je ugasnjen računalnik po zaslugi hitrega zagona namenskega vmesnika pripravljen v manj kot 10 sekundah. Vgrajena optična enota poleg predvajanja omogoča tudi zapisovanje plošč DVD, pri čemer so podprte vse vrste medijev DVD+/-R(W) tja do 4 × hitrosti zapisovanja. Vgrajena zvočnika izdelovalca Harman Kardon sta med najboljšimi, kar smo jih kdaj imeli priložnost slišati v prenosnikih. Ob tem pa naj pograjamo nekoliko slabšo kakovost predvsem spodnje polovice računalnika, saj plastika na otip deluje precej ceneno, pa tudi občutek pri uporabi določenih stikal in gumbov (npr. tistega za vklop brezžičnega vmesnika ali vrtljiv gumb za glasnost) ne morejo biti ravno v ponos izdelovalcu. V tolažbo je dokaj dobra tipkovnica, na katero so slovenski znaki natisnjeni, le razporeditev je nekoliko samosvoja in zahteva nekaj privajanja.

Drobovje v notranjosti prenosnika spada med zmogljivejše. Hitri procesor Pentium M s taktom 1,7GHz sodeluje s 512 MB pomnilnika ter 60 GB diskom, ki se mu plošče zavrtijo 5400-krat na minuto. Brezžični vmesnik podpira povezovanje po standardu 802.11b/g, pogrešali pa smo vmesnika bluetooth in IrDA. Hitrost prenosnika je več kot spodobna, tako pri poganjanju pisarniških kot tudi grafično zahtevnih programov. Vgrajeni grafični nabor nVidia GeForce Go5700 se je na preizkusu hitrosti izkazal kot zelo dostojen tekmec bolj razširjenim grafičnim procesorjem ATI Mobility Radeon. Najslabša lastnost pa je zagotovo zmogljivost akumulatorja, saj je ta z vsega uro in 42 minut delovanja zares podpovprečna in je celo slabša od nekaterih prenosnikov, ki nimajo vgrajenega varčnega procesorja Pentium M. Omenimo še, da je v nekaterih državah (VB, ZDA) na voljo enak prenosnik z vgrajenim vmesnik za sprejem tv programov, ki prav tako lahko deluje brez zagona OS. Tej različici je priložen tudi daljinski upravljalnik, vendar pri nas zaenkrat še ni na voljo.

Toshiba Qosmio F10-101

Poslovni indeks Winstone 2004: 19,9.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 22,2.

Trajanje delovanja: 1 h 42 min.

Zgradba in oprema: 8.

Velikost in teža: 4.

Mere: 28,5 × 37,3 × 4,3 cm, teža 3,8 kg.

Značilnosti: Intel Pentium M, 1,7 GHz, 512 MB RAM, 60 GB disk, DVD+/-RW, WiFi 802.11g.

Zaslon: 15,4-palčni, 1280 × 800 pik.

Cena: 564.480 tolarjev.

Prodaja: Inea, www.inea.si, (01) 513 81 00.

Za: Kakovost zaslona, hitrost delovanja, opremljenost.

Proti: Čas trajanja akumulatorja, visoka cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji