Objavljeno: 1.2.2006 00:29 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Januar 2006 | Teme: nenehni testi, prenosnik

Toshiba Libretto U100

Toshibin Libretto U100 bi skorajda lahko uvrstili v poseben razred, saj je v primerjavi z njim večina ultra lahkih prenosnikov velikih in nerodnih. Njegove zunanje mere so namreč zelo majhne, tako da se ob pogledu nanj vprašamo, kje so inženirji sploh našli dovolj prostora za vse sestavne dele. Ob tem še bolj preseneča, da malček po opremljenosti prav nič ne zaostaja za večjimi konkurenti.

Posebnost Libretta je majhen, 7,2-palčni zaslon, ki pa se kljub temu lahko pohvali z visoko (za nekatere morda celo previsoko) ločljivostjo 1280 × 768 pik. Gre za zaslon vrste trubrite, kar pomeni, da ponuja odlične barve in izrazito črno barvo, vendar ima zato nekoliko večji odblesk. Kot zanimivost: zaslon ni osvetljen s halogenskimi lučmi, temveč z diodami LED - gre za tehnologijo, ki smo jo doslej zasledili samo v najdražjih monitorjih LCD, namenjenih grafičnim oblikovalcem.

V prenosniku seveda ni dovolj prostora za optično enoto, je pa zato priložena priklopna postaja z zapisovalnikom DVD. Na njej je tudi vrsta gumbov, s katerimi nadzorujemo predvajanje večpredstavnih optičnih nosilcev (glasbenih CDjev in DVDjev s filmi). BIOS prenosnika zna te nosilce poganjati, ne da bi za to morali naložiti operacijski sistem. U100 lahko tako povsem nadomesti prenosni DVD predvajalnik, saj za gledanje filma ni treba čakati na zagon celotnega sistema, temveč je skoraj takoj pripravljen za uporabo.

Majhne zunanje mere seveda pomenijo, da so morali Toshibini inženirji pristati na kar nekaj kompromisov. Tipkovnica zaradi majhnih tipk ni primerna za daljše tipkanje, sledilno ploščico pa nadomešča krmilna paličica, ki je nameščena pod tipkovnico, ne med tipkami. Kljub temu je v prenosnik vgrajen tudi čitalnik kartic SD, ne manjka pa niti razširitvena reža PCCard. Za varnost je poskrbljeno s čitalcem prstnih odtisov.

Meritve pokažejo, da se lahko Libretto po zmogljivosti brez težav meri s podobno opremljenimi prenosniki, ki tehtajo dvakrat toliko ali več. Čas trajanja akumulatorja je podpovprečen, a je kljub temu dovolj dolg, da si lahko ogledamo film DVD - izmerjeni dobri dve uri je namreč dosegel pri polni osvetlitvi (zelo svetlega) zaslona in brez vklopljenih algoritmov za varčevanje z energijo.

Libretto U100 je namenjen navdušencem za večpredstavnost, ki si želijo na poti ogledati kak film, obenem pa si želijo prilagodljivosti, ki jo ponuja računalnik v primerjavi s prenosnim predvajalnikom DVDjev. Visoka ločljivost zaslona pa nakazuje, da bo v priklopno postajo naslednika morda vgrajena optična enota naslednjega rodu, ki bo do konca izkoristila zaslon.

Toshiba Libretto U100

Poslovni indeks Winstone 2004: 15,8.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 16,9.

Trajanje delovanja: 2 h 11 min.

Zgradba in oprema: 8.

Velikost in teža: 10.

Mere: 21 × 16,5 × 3,3 cm, 0,98 kg.

Značilnosti: Intel Pentium M, 1,2 GHz, 512 MB RAM, 60 GB disk, DVD-RW, WLAN 802.11g, bluetooth.

Zaslon: 7,2-palčni, 1280 × 768 pik.

Cena: 496.800 tolarjev.

Prodaja: Inea, www.inea.si.

Za: Mere, priložena priklopna postaja.

Proti: Čas trajanja akumulatorja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji